Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συντήρηση πεπονιού"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Το [[Πεπόνι|πεπόνι]] μπορεί να διατηρηθεί μόνο για μικρές περιόδους (3-4 εβδομάδες). Η πλέον κατάλληλη θερμοκρασία είναι μεταξύ 7-10<sup>o</sup>C και με σχετική υγρασία 85-90%. Όταν το πεπόνι είναι πλήρως [[Ωρίμανση πεπονιού|ώριμο]], ο χρόνος διατήρησής του είναι μικρότερος. Επίσης, μακρά περίοδος αποθήκευσης κάτω των 2,2<sup>o</sup>C, προκαλεί διάσπαση και αποχρωματισμό του φλοιού και ακολουθεί προσβολή από [[μύκητες|μύκητες]]. Αν είναι ώριμο, θα διατηρηθεί καλύτερα για 2 ή 3 ημέρες στο ψυγείο. Επίσης εάν κόψουμε το πεπόνι σε τεμάχια πρέπει να τοποθετηθούν στο ψυγείο. Καλό θα είναι να σκεπαστεί με ειδικό φιλμ για τρόφιμα ή σε μια ειδική πλαστική σακούλα για τρόφιμα, για να μην αναμιχθεί το άρωμα του με αρώματα άλλων τροφίμων. Σημειώνεται επίσης ότι το πεπόνι δεν πρέπει να μένει κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα όταν εκτίθεται στο περιβάλλον. Συνεπώς είναι προτιμότερο να καταναλώνεται αμέσως, αφού κοπεί. | + | Το [[Πεπόνι|πεπόνι]] μπορεί να διατηρηθεί μόνο για μικρές περιόδους (3-4 εβδομάδες). Η πλέον κατάλληλη θερμοκρασία είναι μεταξύ 7-10<sup>o</sup>C και με σχετική υγρασία 85-90%. Όταν το πεπόνι είναι πλήρως [[Ωρίμανση πεπονιού|ώριμο]], ο χρόνος διατήρησής του είναι μικρότερος. Επίσης, μακρά περίοδος αποθήκευσης κάτω των 2,2<sup>o</sup>C, προκαλεί διάσπαση και αποχρωματισμό του φλοιού και ακολουθεί προσβολή από [[μύκητες|μύκητες]].<ref name="Συντήρηση πεπονιού"/> Αν είναι ώριμο, θα διατηρηθεί καλύτερα για 2 ή 3 ημέρες στο ψυγείο. Επίσης εάν κόψουμε το πεπόνι σε τεμάχια πρέπει να τοποθετηθούν στο ψυγείο. Καλό θα είναι να σκεπαστεί με ειδικό φιλμ για τρόφιμα ή σε μια ειδική πλαστική σακούλα για τρόφιμα, για να μην αναμιχθεί το άρωμα του με αρώματα άλλων τροφίμων. Σημειώνεται επίσης ότι το πεπόνι δεν πρέπει να μένει κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα όταν εκτίθεται στο περιβάλλον. Συνεπώς είναι προτιμότερο να καταναλώνεται αμέσως, αφού κοπεί.<ref name="Συντήρηση πεπονιού2"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Συντήρηση πεπονιού"> Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.</ref> | ||
+ | <ref name="Συντήρηση πεπονιού2"> [{{#show:Ιστοσελίδα Foodbites/Πεπόνι, το χρυσό καλοκαιρινό φρούτο| ?has link}} Πεπόνι, το χρυσό καλοκαιρινό φρούτο].</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[σχετίζεται με::Πεπόνι| ]] | [[σχετίζεται με::Πεπόνι| ]] | ||
Γραμμή 5: | Γραμμή 11: | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] | [[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 13:25, 9 Ιουλίου 2015
Το πεπόνι μπορεί να διατηρηθεί μόνο για μικρές περιόδους (3-4 εβδομάδες). Η πλέον κατάλληλη θερμοκρασία είναι μεταξύ 7-10oC και με σχετική υγρασία 85-90%. Όταν το πεπόνι είναι πλήρως ώριμο, ο χρόνος διατήρησής του είναι μικρότερος. Επίσης, μακρά περίοδος αποθήκευσης κάτω των 2,2oC, προκαλεί διάσπαση και αποχρωματισμό του φλοιού και ακολουθεί προσβολή από μύκητες.[1] Αν είναι ώριμο, θα διατηρηθεί καλύτερα για 2 ή 3 ημέρες στο ψυγείο. Επίσης εάν κόψουμε το πεπόνι σε τεμάχια πρέπει να τοποθετηθούν στο ψυγείο. Καλό θα είναι να σκεπαστεί με ειδικό φιλμ για τρόφιμα ή σε μια ειδική πλαστική σακούλα για τρόφιμα, για να μην αναμιχθεί το άρωμα του με αρώματα άλλων τροφίμων. Σημειώνεται επίσης ότι το πεπόνι δεν πρέπει να μένει κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα όταν εκτίθεται στο περιβάλλον. Συνεπώς είναι προτιμότερο να καταναλώνεται αμέσως, αφού κοπεί.[2]
Βιβλιογραφία
- ↑ Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
- ↑ Πεπόνι, το χρυσό καλοκαιρινό φρούτο.