Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Άρδευση πεπονιάς"
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
Το νερό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στην [[Καλλιέργεια πεπονιάς|καλλιέργεια]] της [[Πεπονιά|πεπονιάς]]. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα έτσι ώστε να μην κατακλύζονται με νερό το φυτό κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του [[Πεπόνι|καρπού]], διαφορετικά οι καρποί θα είναι πτωχοί σε γεύση λόγω μικρής περιεκτικότητας σε διαλυτά άλατα. Η άρδευση συχνά διακόπτεται όταν έχουμε πρώιμη ανάπτυξη των καρπών κα συνήθως διακόπτεται και κατά τη διάρκεια της [[Συγκομιδή πεπονιού|συγκομιδής]], εκτός αν πρέπει να διατηρηθεί το [[Βοτανικά χαρακτηριστικά πεπονιάς|φύλλωμα]] για να προστατευτεί ο καρπός από τα εγκαύματα. | Το νερό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στην [[Καλλιέργεια πεπονιάς|καλλιέργεια]] της [[Πεπονιά|πεπονιάς]]. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα έτσι ώστε να μην κατακλύζονται με νερό το φυτό κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του [[Πεπόνι|καρπού]], διαφορετικά οι καρποί θα είναι πτωχοί σε γεύση λόγω μικρής περιεκτικότητας σε διαλυτά άλατα. Η άρδευση συχνά διακόπτεται όταν έχουμε πρώιμη ανάπτυξη των καρπών κα συνήθως διακόπτεται και κατά τη διάρκεια της [[Συγκομιδή πεπονιού|συγκομιδής]], εκτός αν πρέπει να διατηρηθεί το [[Βοτανικά χαρακτηριστικά πεπονιάς|φύλλωμα]] για να προστατευτεί ο καρπός από τα εγκαύματα. | ||
− | Η άρδευση σ’ αυτό το φυτό γίνεται με [[Επιφανειακή άρδευση#Άρδευση με λεκάνες|κατάκλιση]], [[Επιφανειακή άρδευση# Άρδευση με αυλάκια|αυλάκια]] ή [[Πότισμα στάγδην|στάγδην]] άρδευση. Η στάγδην άρδευση έχει γίνει η πιο αποδεκτή μέθοδος. Παρέχει στους παραγωγούς αύξηση της πρωιμότητας και μεγαλύτερη συνολική και εμπορική παραγωγή συγκριτικά με την άρδευση με αυλάκια. Μπορεί να εφαρμοστεί με ή χωρίς πλαστικό κάλυμμα. Όταν συνδυάζεται με μαύρο πλαστικό κάλυμμα η επίδραση της στάγδην άρδευσης μειώνει την ανταγωνιστικότητα με τα ζιζάνια , δεν υπάρχει περιορισμός για τα κορεσμένα εδάφη και μπορεί να γίνει άρδευση και κατά τη διάρκεια της [[Συγκομιδή πεπονιού|συγκομιδής]]. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της στάγδην άρδευσης είναι η αποτελεσματική διαχείριση του νερού. Στις περιοχές όπου έχουμε περιορισμένες [[Κλιματικές συνθήκες πεπονιάς|βροχοπτώσεις]], η στάγδην άρδευση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση του νερού ως και 40% σε σχέση με την άρδευση με αυλάκια. | + | Η άρδευση σ’ αυτό το φυτό γίνεται με [[Επιφανειακή άρδευση#Άρδευση με λεκάνες|κατάκλιση]], [[Επιφανειακή άρδευση# Άρδευση με αυλάκια|αυλάκια]] ή [[Πότισμα στάγδην|στάγδην]] άρδευση. Η στάγδην άρδευση έχει γίνει η πιο αποδεκτή μέθοδος. Παρέχει στους παραγωγούς αύξηση της πρωιμότητας και μεγαλύτερη συνολική και εμπορική παραγωγή συγκριτικά με την άρδευση με αυλάκια. Μπορεί να εφαρμοστεί με ή χωρίς πλαστικό κάλυμμα. Όταν συνδυάζεται με μαύρο πλαστικό κάλυμμα η επίδραση της στάγδην άρδευσης μειώνει την ανταγωνιστικότητα με τα ζιζάνια , δεν υπάρχει περιορισμός για τα κορεσμένα εδάφη και μπορεί να γίνει άρδευση και κατά τη διάρκεια της [[Συγκομιδή πεπονιού|συγκομιδής]]. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της στάγδην άρδευσης είναι η αποτελεσματική διαχείριση του νερού. Στις περιοχές όπου έχουμε περιορισμένες [[Κλιματικές συνθήκες πεπονιάς|βροχοπτώσεις]], η στάγδην άρδευση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση του νερού ως και 40% σε σχέση με την άρδευση με αυλάκια.<ref name="Ανάπτυξη και εξέλιξη πεπονιού"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Ανάπτυξη και εξέλιξη πεπονιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Plant Protection/Ανάπτυξη και εξέλιξη πεπονιού| ?has link}} Ανάπτυξη και εξέλιξη πεπονιού]</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | ||
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια πεπονιάς| ]] | [[σχετίζεται με::Καλλιέργεια πεπονιάς| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 13:05, 9 Ιουλίου 2015
Το νερό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στην καλλιέργεια της πεπονιάς. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα έτσι ώστε να μην κατακλύζονται με νερό το φυτό κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του καρπού, διαφορετικά οι καρποί θα είναι πτωχοί σε γεύση λόγω μικρής περιεκτικότητας σε διαλυτά άλατα. Η άρδευση συχνά διακόπτεται όταν έχουμε πρώιμη ανάπτυξη των καρπών κα συνήθως διακόπτεται και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, εκτός αν πρέπει να διατηρηθεί το φύλλωμα για να προστατευτεί ο καρπός από τα εγκαύματα.
Η άρδευση σ’ αυτό το φυτό γίνεται με κατάκλιση, αυλάκια ή στάγδην άρδευση. Η στάγδην άρδευση έχει γίνει η πιο αποδεκτή μέθοδος. Παρέχει στους παραγωγούς αύξηση της πρωιμότητας και μεγαλύτερη συνολική και εμπορική παραγωγή συγκριτικά με την άρδευση με αυλάκια. Μπορεί να εφαρμοστεί με ή χωρίς πλαστικό κάλυμμα. Όταν συνδυάζεται με μαύρο πλαστικό κάλυμμα η επίδραση της στάγδην άρδευσης μειώνει την ανταγωνιστικότητα με τα ζιζάνια , δεν υπάρχει περιορισμός για τα κορεσμένα εδάφη και μπορεί να γίνει άρδευση και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της στάγδην άρδευσης είναι η αποτελεσματική διαχείριση του νερού. Στις περιοχές όπου έχουμε περιορισμένες βροχοπτώσεις, η στάγδην άρδευση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση του νερού ως και 40% σε σχέση με την άρδευση με αυλάκια.[1]
Βιβλιογραφία