Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια φακής Φουζάριο"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Το Φουζάριο (Fusarium sp.) είναι μύκητας του εδάφους που προσβάλλει τα φακή φυτό |φυτά ...')
 
 
(4 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το Φουζάριο (Fusarium sp.) είναι [[Μύκητες |μύκητας]] του εδάφους που προσβάλλει τα [[φακή φυτό |φυτά της φακής]] από τις ρίζες, τόσο κατά το φύτρωμά τους όσο και κατά τα στάδια της άνθησης και της καρποφορίας τους. Αποτέλεσμα της προσβολής από αυτή την [[ασθένειες φακής |ασθένεια]] είναι το γρήγορο κιτρίνισμα και ξέραμα των φυτών με συνέπεια τη δραστική μείωση του πληθυσμού των φυτών και λήψη χαμηλών αποδόσεων.
+
[[Image:Φουζάριο φακή.jpg|thumb|px100|Προσβολή σε καλλιέργεια φακής από φουζάριο]]
 +
 
 +
Το Φουζάριο (Fusarium sp.) είναι [[Μύκητες |μύκητας]] του εδάφους που προσβάλλει τα [[φακή φυτό |φυτά της φακής]] από τις ρίζες, τόσο κατά το φύτρωμά τους όσο και κατά τα στάδια της άνθησης και της καρποφορίας τους. Αποτέλεσμα της προσβολής από αυτή την [[ασθένειες φακής |ασθένεια]] είναι το γρήγορο κιτρίνισμα και η ξήρανση των φυτών με συνέπεια τη δραστική μείωση του πληθυσμού των φυτών και λήψη χαμηλών αποδόσεων.
  
 
Υπάρχουν δύο πηγές από τις οποίες μπορούν να γίνουν οι πρώτες μολύνσεις στην [[Καλλιέργεια φακής |καλλιέργεια]]:
 
Υπάρχουν δύο πηγές από τις οποίες μπορούν να γίνουν οι πρώτες μολύνσεις στην [[Καλλιέργεια φακής |καλλιέργεια]]:
 
#από τη σπορά μολυσμένου με το μύκητα σπόρου και
 
#από τη σπορά μολυσμένου με το μύκητα σπόρου και
 
#από το [[τύποι εδαφών |έδαφος]] όταν ο αγρός που θα καλλιεργηθεί με φακή είναι μολυσμένος με τον μύκητα αυτόν.
 
#από το [[τύποι εδαφών |έδαφος]] όταν ο αγρός που θα καλλιεργηθεί με φακή είναι μολυσμένος με τον μύκητα αυτόν.
 +
 +
Τα συμπτώματα στα διάφορα στάδια ανάπτυξης των φυτών είναι:
 +
*Καταστροφή πριν από το φύτρωμα. Παρατηρείται όταν ο σπόρος που χρησιμοποιείται για σπορά είναι τόσο πολύ μολυσμένος με τον μύκητα που τα νεαρά φυτάρια νεκρώνονται προτού εμφανισθούν στην επιφάνεια του εδάφους. Η προσβολή σ'αυτό το στάδιο είναι υπεύθυνη για τυχόν αραιό φύτρωμα.
 +
*Καταστροφή μικρών φυτών. Τα φυτά έχουν κατορθώσει να βγάλουν στην επιφάνεια του εδάφους τα πρώτα φύλλα τους, αλλά ξαφνικά κιτρινίζουν και στη συνέχεια ξεραίνονται. Στην επιφάνεια του εδάφους ο μύκητας αναπτύσσει μυκηλιακές υφές, απλώνεται περιφερειακά και προσβάλλει γειτονικά φυτά.
 +
*Κιτρίνισμα την άνοιξη. Στην αρχή τα φύλλα μεγάλων φυτών φακής αποκτούν χρώμα ανοιχτότερο πράσινο από το κανονικό και κιτρινίζουν στις άκρες. Στη συνέχεια ολόκληρα φυτά κιτρινίζουν ξαφνικά και γρήγορα ξεραίνονται σε μεγάλους αριθμούς ιδιαίτερα με υγρό καιρό.
 +
*Σήψη ριζών. Αυτό είναι το πιο καταστρεπτικό στάδιο από όλα, γιατί η προσβολή γίνεται σε κρίσιμο για τα φυτά χρόνο στην άνθηση και καρποφορία τους τον Απρίλιο-Μάιο. Με την είσοδο του μύκητα στους ιστούς του λαιμού και τις ρίζες, καταστρέφεται το σύστημα των αγγείων και τα φυτά κιτρινίζουν και ξεραίνονται γρήγορα. Η προσβολή σ' αυτό το στάδιο οφείλεται είτε στο μύκητα που μπήκε μέσα στο φυτό στα προηγούμενα στάδια και το φυτό επέζησε, είτε σε πρόσφατη είσοδο του μύκητα με μυκήλια ή κονίδια. Ο μύκητας μεταδίδεται με τον σπόρο της φακής και απ' τη στιγμή που θα μολυνθεί ένας αγρός ο μύκητας διατηρείται στο έδαφος για πολλά χρόνια.
 +
 +
Η καταπολέμηση της [[Ασθένειες φακής |ασθένειας]] γίνεται με τους εξής τρόπους:
 +
*Χρησιμοποίηση γερού (υγιούς) σπόρου για σπορά,
 +
*Προληπτική επικάλυψη του σπόρου που θα χρησιμοποιηθεί για σπορά (λίγο πριν τη σπορά) με κατάλληλα μυκητοκτόνα. Η κάλυψη αυτή ελαττώνει δραστικά την αρχική προσβολή από φουζάριο με τον σπόρο.
 +
*Όψιμη σπορά το Φθινόπωρο. Σε όψιμη σπορά παρατηρείται διαφυγή της ασθένειας τόσο αμέσως μετά το φύτρωμα της φακής το χειμώνα όσο και την άνοιξη.
 +
*Συνδυασμός των τριών τρόπων καταπολέμησης, δίνει άριστα αποτελέσματα.
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 15:07, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Προσβολή σε καλλιέργεια φακής από φουζάριο

Το Φουζάριο (Fusarium sp.) είναι μύκητας του εδάφους που προσβάλλει τα φυτά της φακής από τις ρίζες, τόσο κατά το φύτρωμά τους όσο και κατά τα στάδια της άνθησης και της καρποφορίας τους. Αποτέλεσμα της προσβολής από αυτή την ασθένεια είναι το γρήγορο κιτρίνισμα και η ξήρανση των φυτών με συνέπεια τη δραστική μείωση του πληθυσμού των φυτών και λήψη χαμηλών αποδόσεων.

Υπάρχουν δύο πηγές από τις οποίες μπορούν να γίνουν οι πρώτες μολύνσεις στην καλλιέργεια:

  1. από τη σπορά μολυσμένου με το μύκητα σπόρου και
  2. από το έδαφος όταν ο αγρός που θα καλλιεργηθεί με φακή είναι μολυσμένος με τον μύκητα αυτόν.

Τα συμπτώματα στα διάφορα στάδια ανάπτυξης των φυτών είναι:

  • Καταστροφή πριν από το φύτρωμα. Παρατηρείται όταν ο σπόρος που χρησιμοποιείται για σπορά είναι τόσο πολύ μολυσμένος με τον μύκητα που τα νεαρά φυτάρια νεκρώνονται προτού εμφανισθούν στην επιφάνεια του εδάφους. Η προσβολή σ'αυτό το στάδιο είναι υπεύθυνη για τυχόν αραιό φύτρωμα.
  • Καταστροφή μικρών φυτών. Τα φυτά έχουν κατορθώσει να βγάλουν στην επιφάνεια του εδάφους τα πρώτα φύλλα τους, αλλά ξαφνικά κιτρινίζουν και στη συνέχεια ξεραίνονται. Στην επιφάνεια του εδάφους ο μύκητας αναπτύσσει μυκηλιακές υφές, απλώνεται περιφερειακά και προσβάλλει γειτονικά φυτά.
  • Κιτρίνισμα την άνοιξη. Στην αρχή τα φύλλα μεγάλων φυτών φακής αποκτούν χρώμα ανοιχτότερο πράσινο από το κανονικό και κιτρινίζουν στις άκρες. Στη συνέχεια ολόκληρα φυτά κιτρινίζουν ξαφνικά και γρήγορα ξεραίνονται σε μεγάλους αριθμούς ιδιαίτερα με υγρό καιρό.
  • Σήψη ριζών. Αυτό είναι το πιο καταστρεπτικό στάδιο από όλα, γιατί η προσβολή γίνεται σε κρίσιμο για τα φυτά χρόνο στην άνθηση και καρποφορία τους τον Απρίλιο-Μάιο. Με την είσοδο του μύκητα στους ιστούς του λαιμού και τις ρίζες, καταστρέφεται το σύστημα των αγγείων και τα φυτά κιτρινίζουν και ξεραίνονται γρήγορα. Η προσβολή σ' αυτό το στάδιο οφείλεται είτε στο μύκητα που μπήκε μέσα στο φυτό στα προηγούμενα στάδια και το φυτό επέζησε, είτε σε πρόσφατη είσοδο του μύκητα με μυκήλια ή κονίδια. Ο μύκητας μεταδίδεται με τον σπόρο της φακής και απ' τη στιγμή που θα μολυνθεί ένας αγρός ο μύκητας διατηρείται στο έδαφος για πολλά χρόνια.

Η καταπολέμηση της ασθένειας γίνεται με τους εξής τρόπους:

  • Χρησιμοποίηση γερού (υγιούς) σπόρου για σπορά,
  • Προληπτική επικάλυψη του σπόρου που θα χρησιμοποιηθεί για σπορά (λίγο πριν τη σπορά) με κατάλληλα μυκητοκτόνα. Η κάλυψη αυτή ελαττώνει δραστικά την αρχική προσβολή από φουζάριο με τον σπόρο.
  • Όψιμη σπορά το Φθινόπωρο. Σε όψιμη σπορά παρατηρείται διαφυγή της ασθένειας τόσο αμέσως μετά το φύτρωμα της φακής το χειμώνα όσο και την άνοιξη.
  • Συνδυασμός των τριών τρόπων καταπολέμησης, δίνει άριστα αποτελέσματα.