Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Γενικά στοιχεία φιστικιάς"
Από GAIApedia
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Η [[Φιστικιά|φιστικιά]] [[Καλλιέργεια φιστικιάς|καλλιεργείται]] σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ζεστό και ξηρό κλίμα όπως είναι η Λίβανος, η Παλαιστίνη, η Συρία, το Ιράν, η Ινδία, η Τουρκία, η νότια Ευρώπη, οι ξηροθερμικές χώρες της Ασίας και της Αφρικής και οι Η.Π.Α. Στην Ελλάδα πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Αττική και ειδικότερα στο νησί της Αίγινας (Φιστίκι Αιγίνης), στη Βοιωτία, Κορινθία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Χαλκιδική, Ροδόπη, Κρήτη και Κυκλάδες. Η φιστικιά καλλιεργείται για τους [[Φιστίκι|καρπούς]] της, που θεωρούνται ως το ευγεστότερο ακρόδρυο. Οι καρποί όταν ακόμα είναι τρυφεροί, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού. | + | Η [[Φιστικιά|φιστικιά]] [[Καλλιέργεια φιστικιάς|καλλιεργείται]] σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ζεστό και ξηρό κλίμα όπως είναι η Λίβανος, η Παλαιστίνη, η Συρία, το Ιράν, η Ινδία, η Τουρκία, η νότια Ευρώπη, οι ξηροθερμικές χώρες της Ασίας και της Αφρικής και οι Η.Π.Α. Στην Ελλάδα πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Αττική και ειδικότερα στο νησί της Αίγινας (Φιστίκι Αιγίνης), στη Βοιωτία, Κορινθία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Χαλκιδική, Ροδόπη, Κρήτη και Κυκλάδες. Η φιστικιά καλλιεργείται για τους [[Φιστίκι|καρπούς]] της, που θεωρούνται ως το ευγεστότερο ακρόδρυο. Οι καρποί όταν ακόμα είναι τρυφεροί, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/> |
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[σχετίζεται με::Φιστικιά| ]] | [[σχετίζεται με::Φιστικιά| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 09:52, 19 Ιουνίου 2015
Η φιστικιά καλλιεργείται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ζεστό και ξηρό κλίμα όπως είναι η Λίβανος, η Παλαιστίνη, η Συρία, το Ιράν, η Ινδία, η Τουρκία, η νότια Ευρώπη, οι ξηροθερμικές χώρες της Ασίας και της Αφρικής και οι Η.Π.Α. Στην Ελλάδα πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Αττική και ειδικότερα στο νησί της Αίγινας (Φιστίκι Αιγίνης), στη Βοιωτία, Κορινθία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Χαλκιδική, Ροδόπη, Κρήτη και Κυκλάδες. Η φιστικιά καλλιεργείται για τους καρπούς της, που θεωρούνται ως το ευγεστότερο ακρόδρυο. Οι καρποί όταν ακόμα είναι τρυφεροί, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.