Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εχθροί μπιζελιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Τα κυριότερα [[έντομα]] που προκαλούν προβλήματα στις [[καλλιέργεια μπιζελιάς |καλλιέργειες μπιζελιών]] στη χώρα μας είναι τα παρακάτω.
+
Τα κυριότερα [[έντομα]] που προκαλούν προβλήματα στην [[καλλιέργεια μπιζελιάς]] στη χώρα μας είναι τα παρακάτω.
  
 
{{{top_heading|==}}}[[Εχθρός μπιζελιάς Βρούχος των μπιζελιών |Βρούχος των μπιζελιών]]{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}[[Εχθρός μπιζελιάς Βρούχος των μπιζελιών |Βρούχος των μπιζελιών]]{{{top_heading|==}}}

Τελευταία αναθεώρηση της 11:15, 21 Ιουλίου 2016

Τα κυριότερα έντομα που προκαλούν προβλήματα στην καλλιέργεια μπιζελιάς στη χώρα μας είναι τα παρακάτω.

Βρούχος των μπιζελιών

Το κολεόπτερο αυτό είναι από τα σημαντικότερα έντομα που προσβάλλουν την μπιζελιά. Διαχειμάζει στις αποθήκες και το θηλυκό γεννά την άνοιξη, τα πορτοκαλί χρώματος αυγά του, στα άνθη και στην επιφάνεια των πράσινων λοβών. Οι προνύμφες εισέρχονται στους λοβούς και κάθε μία κατευθύνεται σε ένα πράσινο σπόρο, το εσωτερικό του οποίου καταναλώνει και νυμφώνεται εκεί, χωρίς να προσβάλλει άλλους σπόρους. Τα τέλεια παραμένουν στο εσωτερικό του σπόρου μέχρι την επόμενη άνοιξη ή εξέρχονται την εποχή της συγκομιδής. Έχει μία γενεά το έτος. Ο εχθρός αυτός αντιμετωπίζεται με τους εξής τρόπους:

  • Στον αγρό με εντομοκτόνα τα οποία εφαρμόζονται πριν προλάβει το τέλειο να αποθέσει τα αυγά του στους λοβούς και
  • Ατην αποθήκη με απεντόμωση.

Ο εχθρός αυτός προσβάλλει και καλλιέργειες άλλων οσπρίων όπως αυτές της κουκιάς, της φακής, της ρεβιθιάς αλλά και της φασολιάς.





Φυτονόμος

Ο εχθρός αυτός της μπιζελιάς κάτω από ορισμένες συνθήκες είναι δυνατόν να προκαλέσει πλήρη αφανισμό της καλλιέργειας. Το τέλειο έντομο (μικρό κολεόπτερο καστανού χρώματος) κατατρώει τα περιθώρια των φύλλων, χαράσσοντας χαρακτηριστικές ημισεληνοειδείς τομές.

Σε μεγάλη προσβολή απαιτείται ψεκασμός με εντομοκτόνο.





Σιτόνες

Τα τέλεια έντομα (μικρά κολεόπτερα) τρέφονται στις άκρες των φύλλων, όπου δημιουργούν μικρές ημικυκλικές εγκοπές. Οι ζημιές παρατηρούνται το Δεκέμβριο-Ιανουάριο στα νεαρά φυτά. Την άνοιξη οι προνύμφες που ζουν στο έδαφος τρέφονται στις ρίζες και ειδικότερα στα φυμάτια, οι ζημιές όμως που προκαλούνται είναι μικρές.

Σε έντονη προσβολή συνιστάται ψεκασμός με εντομοκτόνα. Ο εχθρός αυτός προσβάλλεις και την καλλιέργεια της φακής.





Αφίδα των μπιζελιών

Η αφίδα του μπιζελιού (είδος Macrosiphum pisi) είναι ένας εχθρός της καλλιέργειας αυτής όπου το ενήλικο είναι ανοιχτοπράσινο και βρίσκεται σε διάφορα όσπρια, νεκρώνει όμως κυρίως τις μπιζελιές. Διαχειμάζει στο τριφύλλι και μεταναστεύει στις μπιζελιές την άνοιξη. Κάθε θηλυκό παράγει 50-100 νεαρά σε κάθε μία από τις 7-20 γενιές του έτους. Ο εχθρός αυτός ελέγχεται με ψεκασμούς και από αντίξοες καιρικές συνθήκες.





Άπιο

Ο εχθρός αυτός της μπιζελιάς είναι ένα μικρό κολεόπτερο (μήκους 2-3 χιλιοστών) με μαύρο ρύγχος και χρωματισμό σκούρο μπλέ προς μαύρο. Διαχειμάζει όπως και ο φυτονόμος.

Τα τέλεια δραστηριοποιούνται νωρίς την άνοιξη και προκαλούν μικρές διαβρώσεις (τρύπες), μη περιμετρικές στα τρυφερά φύλλα. Γεννά τα αυγά του κατά προτίμηση στους ανθοφόρους οφθαλμούς, τους οποίους κατατρώνε στη συνέχεια οι προνύμφες. Τα προκύπτοντα τέλεια έντομα τρέφονται με το φύλλωμα. Αρχές Ιουνίου μεταναστεύουν σε ορεινές περιοχές και επανέρχονται στην καλλιέργεια το Σεπτέμβριο. Έχει μία γενεά το έτος.

Η καταπολέμησή του γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στην περίπτωση του φυτονόμου.