Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ποικιλία επιτραπέζιων σταφυλιών Ραζακί"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
 
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}}  
 
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}}  
  
Η σπουδαιότερη ποικιλία [[Κυριότερες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα |επιτραπέζιων σταφυλιών]] για τη χώρα μας. Συνιστάται για τις περιοχές των νομών Έβρου, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Κορινθίας, Εύβοιας, Λασηθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων. Συνώνυμά του αναφέρονται τα Κέρινο και Σμυρνέικο.
+
Η σπουδαιότερη [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]] επιτραπέζιων σταφυλιών για τη χώρα μας. Συνιστάται για τις περιοχές των νομών Έβρου, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Κορινθίας, Εύβοιας, Λασηθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων. Συνώνυμά του αναφέρονται τα Κέρινο και Σμυρνέικο.
  
 
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}}  
 
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}}  
  
Φύλλο σχεδόν μεγάλο, πεντάκολπο και πεντάλοβο, κυκλικό. Το έλασμα είναι λείο με την άνω επιφάνεια χρώματος πράσινου σκοτεινού. Μισχικός κόλπος σχήματος U ανοιχτού. [{{#show: Ιστοσελίδα Wikipedia/Σταφύλι| ?has link}} Σταφύλι] μεγάλο, κωνικό, συχνά με διακλαδώσεις, σχεδόν αραιόραγο. Η ράγα είναι μεγάλη, κανονική, αντωοειδής και περιέχει 2-4 γίγαρτα. Ο φλοιός είναι μάλλον παχύς, διαφανής με χαρακτηριστικό κίτρινο-κεχριμπαρένιο χρώμα, καλυμμένος με λεπτό στρώμα άχνης. Η σάρκα είναι τραγανή, ανθεκτική με χαρακτηριστική γεύση, όχι πολύ γλυκειά.
+
[[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] σχεδόν μεγάλο, πεντάκολπο και πεντάλοβο, κυκλικό. Το έλασμα είναι λείο με την άνω επιφάνεια χρώματος πράσινου σκοτεινού. Μισχικός κόλπος σχήματος U ανοιχτού. [[Σταφύλι]] μεγάλο, κωνικό, συχνά με διακλαδώσεις, σχεδόν αραιόραγο. Η ράγα είναι μεγάλη, κανονική, αντωοειδής και περιέχει 2-4 γίγαρτα. Ο φλοιός είναι μάλλον παχύς, διαφανής με χαρακτηριστικό κίτρινο-κεχριμπαρένιο χρώμα, καλυμμένος με λεπτό στρώμα άχνης. Η σάρκα είναι τραγανή, ανθεκτική με χαρακτηριστική γεύση, όχι πολύ γλυκειά.
  
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}  
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}  
  
Πολύτιμη ποικιλία επιτραπέζιας χρήσης, με εξαιρετική συμπεριφορά στις [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες αμπελιού |εδαφοκλιματικές συνθήκες]] των αμπελοφόρων περιοχών. Την καλύτερη ποιότητα σταφυλιών δίνει σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, με επαρκή εδαφική υγρασία και δροσερό περιβάλλον, όπου η ωρίμανση των σταφυλιών συντελείται αργά και η παραγωγή οψιμίζει. Παρά το γεγονός πως δεν παρουσιάζει προβλήματα ευδοκίμησης σε διάφορους τύπους εδαφών, «προτιμά» τα ασβεστολιθικά, μαργώδη εδάφη. Οι συνθήκες αυτές όχι μόνο συμβάλλουν στην παραγωγή σταφυλιών ποιότητας αλλα βελτιστοποιούν τις ιδιότητες της ποικιλίας που αφορούν την ικανότητα των σταφυλιών για συντήρηση και την αντοχή τους στους χειρισμούς επεξεργασίας και μεταφοράς σε μεγάλες αποστάσεις.
+
Πολύτιμη ποικιλία [[αμπέλι |αμπέλου]] επιτραπέζιας χρήσης, με εξαιρετική συμπεριφορά στις [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες αμπελιού |εδαφοκλιματικές συνθήκες]] των αμπελοφόρων περιοχών. Την καλύτερη ποιότητα σταφυλιών δίνει σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, με επαρκή εδαφική υγρασία και δροσερό περιβάλλον, όπου η ωρίμανση των σταφυλιών συντελείται αργά και η παραγωγή οψιμίζει. Παρά το γεγονός πως δεν παρουσιάζει προβλήματα ευδοκίμησης σε διάφορους τύπους εδαφών, «προτιμά» τα ασβεστολιθικά, μαργώδη [[τύποι εδαφών |εδάφη]]. Οι συνθήκες αυτές όχι μόνο συμβάλλουν στην παραγωγή σταφυλιών ποιότητας αλλα βελτιστοποιούν τις ιδιότητες της ποικιλίας που αφορούν την ικανότητα των σταφυλιών για συντήρηση και την αντοχή τους στους χειρισμούς επεξεργασίας και μεταφοράς σε μεγάλες αποστάσεις.
 
Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, μορφώνεται σε κρεββατίνα ή γραμμικό και σε κύπελλο. Δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] μακρό ή μεικτό ή και βραχύ και το σταφύλι παρουσιάζεται στο δεύτερο ή τρίτο κόμβο.
 
Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, μορφώνεται σε κρεββατίνα ή γραμμικό και σε κύπελλο. Δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] μακρό ή μεικτό ή και βραχύ και το σταφύλι παρουσιάζεται στο δεύτερο ή τρίτο κόμβο.
  

Τελευταία αναθεώρηση της 10:52, 18 Δεκεμβρίου 2013

Ραζακί

Γενικά

Η σπουδαιότερη ποικιλία επιτραπέζιων σταφυλιών για τη χώρα μας. Συνιστάται για τις περιοχές των νομών Έβρου, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Κορινθίας, Εύβοιας, Λασηθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων. Συνώνυμά του αναφέρονται τα Κέρινο και Σμυρνέικο.

Αμπελογραφικά

Φύλλο σχεδόν μεγάλο, πεντάκολπο και πεντάλοβο, κυκλικό. Το έλασμα είναι λείο με την άνω επιφάνεια χρώματος πράσινου σκοτεινού. Μισχικός κόλπος σχήματος U ανοιχτού. Σταφύλι μεγάλο, κωνικό, συχνά με διακλαδώσεις, σχεδόν αραιόραγο. Η ράγα είναι μεγάλη, κανονική, αντωοειδής και περιέχει 2-4 γίγαρτα. Ο φλοιός είναι μάλλον παχύς, διαφανής με χαρακτηριστικό κίτρινο-κεχριμπαρένιο χρώμα, καλυμμένος με λεπτό στρώμα άχνης. Η σάρκα είναι τραγανή, ανθεκτική με χαρακτηριστική γεύση, όχι πολύ γλυκειά.

Ιδιότητες

Πολύτιμη ποικιλία αμπέλου επιτραπέζιας χρήσης, με εξαιρετική συμπεριφορά στις εδαφοκλιματικές συνθήκες των αμπελοφόρων περιοχών. Την καλύτερη ποιότητα σταφυλιών δίνει σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, με επαρκή εδαφική υγρασία και δροσερό περιβάλλον, όπου η ωρίμανση των σταφυλιών συντελείται αργά και η παραγωγή οψιμίζει. Παρά το γεγονός πως δεν παρουσιάζει προβλήματα ευδοκίμησης σε διάφορους τύπους εδαφών, «προτιμά» τα ασβεστολιθικά, μαργώδη εδάφη. Οι συνθήκες αυτές όχι μόνο συμβάλλουν στην παραγωγή σταφυλιών ποιότητας αλλα βελτιστοποιούν τις ιδιότητες της ποικιλίας που αφορούν την ικανότητα των σταφυλιών για συντήρηση και την αντοχή τους στους χειρισμούς επεξεργασίας και μεταφοράς σε μεγάλες αποστάσεις. Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, μορφώνεται σε κρεββατίνα ή γραμμικό και σε κύπελλο. Δέχεται κλάδεμα μακρό ή μεικτό ή και βραχύ και το σταφύλι παρουσιάζεται στο δεύτερο ή τρίτο κόμβο.