Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Θρεπτική αξία σανού μηδικής"
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
Η [[μηδική προϊόν |μηδική]] θεωρείται η "βασίλισσα" των χορτοδοτικών φυτών. Η [[καλλιέργεια μηδικής |καλλιεργούμενη]] έκταση στην Ελλάδα κυμαίνεται περί τα 1.100.000 στρέμματα (ΕΛΣΤΑΤ 2009), καταλαμβάνοντας >60% των εκτάσεων για παραγωγή σανού και >80% των σανοδοτικών ψυχανθών. Η απόδοση της αρδευόμενης μηδικής για σανό είναι 1200-3000 κιλά/στρέμμα και της ξηρικής, 400-1500 κιλά/στρέμμα. | Η [[μηδική προϊόν |μηδική]] θεωρείται η "βασίλισσα" των χορτοδοτικών φυτών. Η [[καλλιέργεια μηδικής |καλλιεργούμενη]] έκταση στην Ελλάδα κυμαίνεται περί τα 1.100.000 στρέμματα (ΕΛΣΤΑΤ 2009), καταλαμβάνοντας >60% των εκτάσεων για παραγωγή σανού και >80% των σανοδοτικών ψυχανθών. Η απόδοση της αρδευόμενης μηδικής για σανό είναι 1200-3000 κιλά/στρέμμα και της ξηρικής, 400-1500 κιλά/στρέμμα. | ||
− | Η μηδική είναι το σπουδαιότερο χορτοδοτικό φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που οφείλεται στην υψηλή θρεπτική του αξία. Το χόρτο της μηδικής είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Χρησιμοποιείται ως χονδροειδής [[ζωοτροφές |ζωοτροφή]] στα σιτηρέσια [[βοοειδή |βοοειδών]], [[αιγοπρόβατα |αιγοπροβάτων]], [[χοίροι |χοίρων]] και [[όρνιθες |πουλερικών]], με τον περιορισμό ότι μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό στα μηρυκαστικά εφόσον καταναλωθεί χλωρή. | + | Η μηδική είναι το σπουδαιότερο χορτοδοτικό φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που οφείλεται στην υψηλή θρεπτική του αξία. Το [[Μηδική προϊόν |χόρτο]] της μηδικής είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Χρησιμοποιείται ως χονδροειδής [[ζωοτροφές |ζωοτροφή]] στα σιτηρέσια [[βοοειδή |βοοειδών]], [[αιγοπρόβατα |αιγοπροβάτων]], [[χοίροι |χοίρων]] και [[όρνιθες |πουλερικών]], με τον περιορισμό ότι μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό στα μηρυκαστικά εφόσον καταναλωθεί χλωρή. |
{| class="wikitable" style="text-align: center;" | {| class="wikitable" style="text-align: center;" | ||
Γραμμή 23: | Γραμμή 23: | ||
|} | |} | ||
− | [[πόσο αφορά σε | + | [[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]] |
+ | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | ||
+ | [[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::10| ]] | ||
[[σχετίζεται με::Μηδική προϊόν| ]] | [[σχετίζεται με::Μηδική προϊόν| ]] | ||
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | ||
__NOTOC__ | __NOTOC__ |
Τελευταία αναθεώρηση της 09:38, 3 Οκτωβρίου 2013
Η μηδική θεωρείται η "βασίλισσα" των χορτοδοτικών φυτών. Η καλλιεργούμενη έκταση στην Ελλάδα κυμαίνεται περί τα 1.100.000 στρέμματα (ΕΛΣΤΑΤ 2009), καταλαμβάνοντας >60% των εκτάσεων για παραγωγή σανού και >80% των σανοδοτικών ψυχανθών. Η απόδοση της αρδευόμενης μηδικής για σανό είναι 1200-3000 κιλά/στρέμμα και της ξηρικής, 400-1500 κιλά/στρέμμα.
Η μηδική είναι το σπουδαιότερο χορτοδοτικό φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που οφείλεται στην υψηλή θρεπτική του αξία. Το χόρτο της μηδικής είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Χρησιμοποιείται ως χονδροειδής ζωοτροφή στα σιτηρέσια βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και πουλερικών, με τον περιορισμό ότι μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό στα μηρυκαστικά εφόσον καταναλωθεί χλωρή.
Πεπτικότητα (%) | ≥65 |
Μεταβολική ενέργεια (MJ/kg ΞΟ) | 9 |
Ολική πρωτεΐνη (% ΞΟ) | ≥19 |
ADF (%) | 30 |
NDF (%) | 40 |