Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κουνουπίδι προϊόν"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(5 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
[[Image:Κουνουπίδι γιαχνί.jpg|thumb|px100|Κουνουπίδι γιαχνί]]
 
[[Image:Κουνουπίδι γιαχνί.jpg|thumb|px100|Κουνουπίδι γιαχνί]]
 +
[[Image:Κουνουπίδι αυγολέμονο.jpg|thumb|px100|Κουνουπίδι αυγολέμονο]]
 +
[[Image:Χοιρινό μπούτι μπρεζέ με κουνουπίδι και σάλτσα καραμελωμένης ντομάτας με κύμινο.jpg|thumb|px100|Χοιρινό μπούτι μπρεζέ με κουνουπίδι και σάλτσα καραμελωμένης ντομάτας με κύμινο]]
 +
[[Image:Κουνουπίδι με πατάτες ογκραντέν.jpg|thumb|px100|Κουνουπίδι με πατάτες ογκραντέν]]
 
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}}
Το [[Κουνουπίδι προϊόν|κουνουπίδι]] επειδή είναι [[Κουνουπίδι φυτό|φυτό]] ψυχρής εποχής, μπορεί να συντηρηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε θαλάμους με θερμοκρασία συντήρησης 0<sup>o</sup>C και σχετική υγρασία 95-98% διατηρούνται για περίπου 3 - 4 εβδομάδες.<ref name="Συντήρηση κουνουπιδιού"/>  
+
Το [[Κουνουπίδι προϊόν|κουνουπίδι]] επειδή είναι [[Κουνουπίδι φυτό|φυτό]] ψυχρής εποχής, μπορεί να συντηρηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε θαλάμους με θερμοκρασία συντήρησης 0<sup>o</sup>C και σχετική υγρασία 95-98% διατηρούνται για περίπου 3 - 4 εβδομάδες.<ref name="Συντήρηση κουνουπιδιού"/> Το [[Κουνουπίδι προϊόν|κουνουπίδι]] επειδή είναι [[Κουνουπίδι φυτό|φυτό]] ψυχρής εποχής, μπορεί να συντηρηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε θαλάμους με θερμοκρασία συντήρησης 0<sup>o</sup>C και σχετική υγρασία 95-98% διατηρούνται για περίπου 3 - 4 εβδομάδες. Αν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, μετά τη [[Συγκομιδή κουνουπιδιού|συγκομιδή]] του, τοποθετείται στο ψυγείο. Ο καλύτερος τρόπος για τη συντήρησή του στο ψυγείο είναι σε πλαστική σάκουλα για τρόφιμα. Ακόμα καλύτερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σακούλες για τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα αφαίρεσης του αέρα και συντηρούνται με αυτόν τον τρόπο στο ψυγείο 7 - 10 ημέρες. Στην κατάψυξη, μπορεί να συντηρηθεί για 8 - 12 μήνες, σε θερμοκρασία κάτω από τους - 18<sup>o</sup>C. Πριν τοποθετηθεί στην κατάψυξη πλένεται, αφού η ανθοκεφαλή του κοπεί σε μικρές τούφες. Αν βέβαια συντηρηθεί στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα, είναι πολύ πιθανό να χάσει το χρώμα του. Για να μην αποχρωματισθεί, πριν από την τοποθέτησή του στην κατάψυξη, ζεματίζεται για 1 - 3 λεπτά σε βραστό νερό. Στη συνέχεια ξεπλένεται με κρύο νερό για να κρυώσει, τοποθετείται σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει και τέλος μπάινει στην κατάψυξη.<ref name="Σταυρανθή"/> 
  
 
{{{top_heading|==}}}Διατροφική αξία{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Διατροφική αξία{{{top_heading|==}}}
Γραμμή 22: Γραμμή 25:
 
<ref name="Συντήρηση κουνουπιδιού"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Λάχανο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 
<ref name="Συντήρηση κουνουπιδιού"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Λάχανο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 
<ref name="Διαθρεπτική αξία κουνουπιδιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Iatronet/Κουνουπίδι:Σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου| ?has link}} Η διαθρεπτική αξία του κουνουπιδιού]</ref>
 
<ref name="Διαθρεπτική αξία κουνουπιδιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Iatronet/Κουνουπίδι:Σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου| ?has link}} Η διαθρεπτική αξία του κουνουπιδιού]</ref>
 +
<ref name="Σταυρανθή"> Σταυρανθή - Βιολογικός λαχανόκηπος, των Λαμπρόπουλο Παναγιώτη και Νυδριώτη Έφης, Γεωπόνων Γ.Π.Α M.Sc.</ref>
 
</references>
 
</references>
  
Γραμμή 30: Γραμμή 34:
 
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 
[[παράγεται από::Κουνουπίδι φυτό| ]]
 
[[παράγεται από::Κουνουπίδι φυτό| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 09:52, 10 Ιουλίου 2015

Κουνουπίδι γιαχνί
Κουνουπίδι αυγολέμονο
Χοιρινό μπούτι μπρεζέ με κουνουπίδι και σάλτσα καραμελωμένης ντομάτας με κύμινο
Κουνουπίδι με πατάτες ογκραντέν

Συντήρηση

Το κουνουπίδι επειδή είναι φυτό ψυχρής εποχής, μπορεί να συντηρηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε θαλάμους με θερμοκρασία συντήρησης 0oC και σχετική υγρασία 95-98% διατηρούνται για περίπου 3 - 4 εβδομάδες.[1] Το κουνουπίδι επειδή είναι φυτό ψυχρής εποχής, μπορεί να συντηρηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σε θαλάμους με θερμοκρασία συντήρησης 0oC και σχετική υγρασία 95-98% διατηρούνται για περίπου 3 - 4 εβδομάδες. Αν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, μετά τη συγκομιδή του, τοποθετείται στο ψυγείο. Ο καλύτερος τρόπος για τη συντήρησή του στο ψυγείο είναι σε πλαστική σάκουλα για τρόφιμα. Ακόμα καλύτερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σακούλες για τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα αφαίρεσης του αέρα και συντηρούνται με αυτόν τον τρόπο στο ψυγείο 7 - 10 ημέρες. Στην κατάψυξη, μπορεί να συντηρηθεί για 8 - 12 μήνες, σε θερμοκρασία κάτω από τους - 18oC. Πριν τοποθετηθεί στην κατάψυξη πλένεται, αφού η ανθοκεφαλή του κοπεί σε μικρές τούφες. Αν βέβαια συντηρηθεί στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα, είναι πολύ πιθανό να χάσει το χρώμα του. Για να μην αποχρωματισθεί, πριν από την τοποθέτησή του στην κατάψυξη, ζεματίζεται για 1 - 3 λεπτά σε βραστό νερό. Στη συνέχεια ξεπλένεται με κρύο νερό για να κρυώσει, τοποθετείται σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει και τέλος μπάινει στην κατάψυξη.[2]

Διατροφική αξία

Την τελευταία δεκαετία, το κουνουπίδι, θεωρείται ως το λαχανικό με αρκετές βιολογικά ενεργές διατροφικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών νοσημάτων φθοράς. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, και αποτελεί ουσιαστικά το λουλούδι του ομώνυμου φυτού, καθώς βοηθάει στην πρόληψη του πολλών μορφών καρκίνου. Τα συστατικά που περιέχει το κουνουπίδι θεωρείται ότι βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθάει τις εγκυμονούσες και προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα. Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να κάνουν δίαιτα, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Είναι προτιμότερο να μην το τηγανίσουμε, διότι η βιταμίνη C καταστρέφεται και βέβαια αποδίδει περισσότερες θερμίδες. Επίσης, το κουνουπίδι περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοζιδάσης η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη ουσία (ισοθιοκινάτες) που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή. Έχει αποδειχθεί, ακόμη, σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες. Πιο συγκεκριμένα, η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), η οποία είναι συστατικό στο κουνουπίδι, έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού. Ενώ τα κύτταρα αναπτύσσονται, η DIM μπορεί να επιδράσει στον οργανισμό αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα, τα οποία προέρχονται από διαίρεση και πολλαπλασιασμό, και παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου. Παρόμοια δράση έχει και η ουσία (ινδόλη-3-καρβινόλη), η οποία αλληλεπιδρά με την βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη και προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού. Τέλος, το κουνουπίδι αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης για αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλίσκονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν.

Γενικά, το βρασμένο κουνουπίδι χάνει μέχρι και το 66% των συστατικών του ενώ σε χύτρα πίεσης μόνον το 47%. Μόνον σε ατμό το κουνουπίδι χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του. Ιδιαίτερη προσοχή επομένως στο μαγείρεμά του, αφού η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του. Τελειώνοντας, το μαγείρεμά του σε φούρνους μικροκυμάτων πρέπει να αποφεύγεται αφού καταστρέφει από 74-87%, από τα χρήσιμα συστατικά του. Τρώγεται με την προσθήκη λεμονιού ή και ελαιολάδου, είτε με την προσθήκη ντομάτας, κρεμμυδιού και μπαχαρικών κυρίως γαρύφαλλου. Έτσι, το κουνουπίδι μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, αλλά όταν το βράζετε αφήνει πολύ έντονη και όχι πολύ ευχάριστη οσμή, σε όλο το σπίτι. Για να αποφύγετε τη μυρωδιά μπορείτε να βάλετε μέσα στο νερό όπου βράζει το κουνουπίδι μια φέτα ψωμί ή ένα λεμόνι ή ένα κρεμμύδι ή να βρέξετε ένα βαμβάκι με ξίδι και να το τοποθετήσετε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας.[3]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Λάχανο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
  2. Σταυρανθή - Βιολογικός λαχανόκηπος, των Λαμπρόπουλο Παναγιώτη και Νυδριώτη Έφης, Γεωπόνων Γ.Π.Α M.Sc.
  3. Η διαθρεπτική αξία του κουνουπιδιού