Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ποικιλία επιτραπέζιων σταφυλιών Μοσχάτο Αμβούργου"
Γραμμή 3: | Γραμμή 3: | ||
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Καλλιεργείται στις αμπελουργικές περιοχές της Θεσσαλίας και Μακεδονίας, σε έκταση αρκετά σημαντική. Κατατάσσεται στις «επιτρεπόμενες» και όχι στις «συνιστώμενες» ποικιλίες. Είναι γνωστή και ως Μοσχάτο μαύρο. | + | [[Καλλιέργεια αμπελιού |Καλλιεργείται]] στις αμπελουργικές περιοχές της Θεσσαλίας και Μακεδονίας, σε έκταση αρκετά σημαντική. Κατατάσσεται στις «επιτρεπόμενες» και όχι στις «συνιστώμενες» [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλίες]]. Είναι γνωστή και ως Μοσχάτο μαύρο. |
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, πεντάκολπο με έλασμα κυματώδες. Κάτω επιφάνεια χνοώδης. Μισχικός κόλπος σχήματος V ή U. | + | [[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] μέτριο έως μεγάλο, πεντάκολπο με έλασμα κυματώδες. Κάτω επιφάνεια χνοώδης. Μισχικός κόλπος σχήματος V ή U. [[Σταφύλι]] σχεδόν μεγάλο, κυλινδρικό ή κυλινδροκωνικό, αραιόραγο. Ράγα μέτρια έως μεγάλη, ελλειψοειδής με φλοιό μελανο-ιώδη, καλυμμένο με λεπτό στρώμα άχνης. Σάρκα μάλλον υδαρής, αλλά αρωματική (μοσχάτη) και με γλυκιά γεύση. |
− | [ | + | |
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | ||
− | Ποικιλία ζωηρή, μέτρια παραγωγική. Μορφώνεται σε χαμηλό κύπελλο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] βραχύ. Συνιστάται η καλλιέργειά του σε ευνοϊκές [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες αμπελιού |εδαφοκλιματικές συνθήκες]], όπου αναπτύσσει τις ιδιότητές του. Σε αντίθετη περίπτωση και με άστοχες καλλιεργητικές επεμβάσεις που αυξάνουν την παραγωγή υποβαθμίζεται έντονα η ποιότητα των σταφυλιών. | + | Ποικιλία [[αμπέλι |αμπέλου]] ζωηρή, μέτρια παραγωγική. Μορφώνεται σε χαμηλό κύπελλο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] βραχύ. Συνιστάται η καλλιέργειά του σε ευνοϊκές [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες αμπελιού |εδαφοκλιματικές συνθήκες]], όπου αναπτύσσει τις ιδιότητές του. Σε αντίθετη περίπτωση και με άστοχες καλλιεργητικές επεμβάσεις που αυξάνουν την παραγωγή υποβαθμίζεται έντονα η ποιότητα των σταφυλιών. |
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Πηλώδη εδάφη| ]] | [[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Πηλώδη εδάφη| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 10:58, 18 Δεκεμβρίου 2013
Γενικά
Καλλιεργείται στις αμπελουργικές περιοχές της Θεσσαλίας και Μακεδονίας, σε έκταση αρκετά σημαντική. Κατατάσσεται στις «επιτρεπόμενες» και όχι στις «συνιστώμενες» ποικιλίες. Είναι γνωστή και ως Μοσχάτο μαύρο.
Αμπελογραφικά
Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, πεντάκολπο με έλασμα κυματώδες. Κάτω επιφάνεια χνοώδης. Μισχικός κόλπος σχήματος V ή U. Σταφύλι σχεδόν μεγάλο, κυλινδρικό ή κυλινδροκωνικό, αραιόραγο. Ράγα μέτρια έως μεγάλη, ελλειψοειδής με φλοιό μελανο-ιώδη, καλυμμένο με λεπτό στρώμα άχνης. Σάρκα μάλλον υδαρής, αλλά αρωματική (μοσχάτη) και με γλυκιά γεύση.
Ιδιότητες
Ποικιλία αμπέλου ζωηρή, μέτρια παραγωγική. Μορφώνεται σε χαμηλό κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Συνιστάται η καλλιέργειά του σε ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες, όπου αναπτύσσει τις ιδιότητές του. Σε αντίθετη περίπτωση και με άστοχες καλλιεργητικές επεμβάσεις που αυξάνουν την παραγωγή υποβαθμίζεται έντονα η ποιότητα των σταφυλιών.