Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Θρεπτική αξία σανού βίκου"
(Νέα σελίδα με 'Η χημική σύσταση του σανού ποικίλει ανάλογα με την ηλικία κοπής των φυτών, την ποικιλία, τις ...') |
|||
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
Η χημική σύσταση του σανού ποικίλει ανάλογα με την ηλικία κοπής των φυτών, την ποικιλία, τις συνθήκες ανάπτυξης και τους χειρισμούς κατά την κοπή και την αποξήρανση. Ο βίκος αποτελεί αξιόλογη πηγή πρωτεΐνης, ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων για τα ζώα, όπως φαίνεται στον πίνακα παρακάτω. | Η χημική σύσταση του σανού ποικίλει ανάλογα με την ηλικία κοπής των φυτών, την ποικιλία, τις συνθήκες ανάπτυξης και τους χειρισμούς κατά την κοπή και την αποξήρανση. Ο βίκος αποτελεί αξιόλογη πηγή πρωτεΐνης, ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων για τα ζώα, όπως φαίνεται στον πίνακα παρακάτω. | ||
+ | |||
+ | [[Image:Συγκομιδή-Διαχείριση βίκου II.jpg|thumb|px100|Δέσιμο της μπάλας (εδώ σε συγκαλλιέργεια με κριθάρι)]] | ||
{| class="wikitable" style="text-align: center;" | {| class="wikitable" style="text-align: center;" | ||
Γραμμή 35: | Γραμμή 37: | ||
Οι Caballeto κ.ά. αναφέρουν ότι βίκος στο στάδιο μέσης ξηράς ουσίας σπόρων 30% είχε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 19,3% και πεπτικότητα ξηράς ουσίας 63,4%, ενώ στο στάδιο ξηράς ουσίας σπόρων 60% οι τιμές ήταν 16,7% και 59,1% αντίστοιχα. Γενικά η θρεπτική αξία καλής ποιότητας σανού βίκου (με διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους των φύλλων) είναι παρόμοια με εκείνη της [[μηδική προϊόν |μηδικής]] και του [[τριφύλλι προϊόν |τριφυλλιού]]. | Οι Caballeto κ.ά. αναφέρουν ότι βίκος στο στάδιο μέσης ξηράς ουσίας σπόρων 30% είχε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 19,3% και πεπτικότητα ξηράς ουσίας 63,4%, ενώ στο στάδιο ξηράς ουσίας σπόρων 60% οι τιμές ήταν 16,7% και 59,1% αντίστοιχα. Γενικά η θρεπτική αξία καλής ποιότητας σανού βίκου (με διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους των φύλλων) είναι παρόμοια με εκείνη της [[μηδική προϊόν |μηδικής]] και του [[τριφύλλι προϊόν |τριφυλλιού]]. | ||
+ | |||
+ | [[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]] | ||
+ | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | ||
+ | [[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::10| ]] | ||
+ | [[σχετίζεται με::Βίκος προϊόν| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | ||
+ | __NOTOC__ |
Τελευταία αναθεώρηση της 12:46, 14 Οκτωβρίου 2013
Η χημική σύσταση του σανού ποικίλει ανάλογα με την ηλικία κοπής των φυτών, την ποικιλία, τις συνθήκες ανάπτυξης και τους χειρισμούς κατά την κοπή και την αποξήρανση. Ο βίκος αποτελεί αξιόλογη πηγή πρωτεΐνης, ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων για τα ζώα, όπως φαίνεται στον πίνακα παρακάτω.
Συστατικά | Σανός % της ξηράς ουσίας | Σπόρος % της ξηράς ουσίας |
---|---|---|
Ολικές αζωτούχες ουσίες | 15-21 | 25-34 |
Ολικοί υδατάνθρακες | 51-54 | 54-63 |
Άμυλο | 48-51 | |
Λιπαρές ουσίες | 1,4-3,1 | 0,5-1,6 |
Ολικά ινώδη συστατικά | 19-23 | 4,2-5,0 |
Τέφρα | 4,5-7,0 | 2,2-3,0 |
Οι Caballeto κ.ά. αναφέρουν ότι βίκος στο στάδιο μέσης ξηράς ουσίας σπόρων 30% είχε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 19,3% και πεπτικότητα ξηράς ουσίας 63,4%, ενώ στο στάδιο ξηράς ουσίας σπόρων 60% οι τιμές ήταν 16,7% και 59,1% αντίστοιχα. Γενικά η θρεπτική αξία καλής ποιότητας σανού βίκου (με διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους των φύλλων) είναι παρόμοια με εκείνη της μηδικής και του τριφυλλιού.