Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Θρεπτική αξία λούπινου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνη και ενέργεια (ενδεικτικές τιμές δίνονται στον πίνακα παρακάτω), καθώς και η χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο καθιστά τα λούπινα αξιόλογη [[ζωοτροφές |ζωοτροφή]] για πολλά είδη μονογαστρικών ([[χοίροι]], [[όρνιθες |πουλερικά]], [[Υδατοκαλλιέργεια |εκτροφή]] [[ιχθυηρά |ψαριών]]) και μηρυκαστικών (πρόβατα, [[βοοειδή |αγελάδες]]) ζώων. Οι σπόροι προστίθενται στα σιτηρέσια σε ορισμένες ποσότητες, ανάλογα με το είδος του ζώου, αντικαθιστώντας άλλες πρωτεϊνούχες τροφές, όπως η [[σόγια προϊόν |σόγια]]. Η υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων σε ινώδεις ουσίες, οφείλεται στο χονδρό περισπέρμιο το οποίο στο L. luteus αποτελεί το 30% του βάρους του σπόρου, στο L. angustifolius το 25%, στο L. albus το 15% και στο L. mutabilis το 12%. Για τη μείωση των ινωδών ουσιών και συνεπώς αύξηση της πεπτικότητας, πριν τη χορήγηση των σπόρων στα ζώα, γίνεται απομάκρυνση μέρους ή ολόκληρου του περισπερμίου σε ειδικούς μύλους.
+
Η υψηλή περιεκτικότητα του [[Λούπινο προϊόν |λούπινου]] σε πρωτείνη και ενέργεια (ενδεικτικές τιμές δίνονται στον πίνακα παρακάτω), καθώς και η χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο καθιστά τα λούπινα αξιόλογη [[ζωοτροφές |ζωοτροφή]] για πολλά είδη μονογαστρικών ([[χοίροι]], [[όρνιθες |πουλερικά]], [[Υδατοκαλλιέργεια |εκτροφή]] [[ιχθυηρά |ψαριών]]) και μηρυκαστικών (πρόβατα, [[βοοειδή |αγελάδες]]) ζώων. Οι σπόροι προστίθενται στα σιτηρέσια σε ορισμένες ποσότητες, ανάλογα με το είδος του ζώου, αντικαθιστώντας άλλες πρωτεϊνούχες τροφές, όπως η [[σόγια προϊόν |σόγια]]. Η υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων σε ινώδεις ουσίες, οφείλεται στο χονδρό περισπέρμιο το οποίο στο L. luteus αποτελεί το 30% του βάρους του σπόρου, στο L. angustifolius το 25%, στο L. albus το 15% και στο L. mutabilis το 12%. Για τη μείωση των ινωδών ουσιών και συνεπώς αύξηση της πεπτικότητας, πριν τη χορήγηση των σπόρων στα ζώα, γίνεται απομάκρυνση μέρους ή ολόκληρου του περισπερμίου σε ειδικούς μύλους.
  
 
[[Image:Λούπινο προϊόν III.jpg|thumb|px100|Σούπα από λούπινο]]
 
[[Image:Λούπινο προϊόν III.jpg|thumb|px100|Σούπα από λούπινο]]

Τελευταία αναθεώρηση της 11:03, 22 Οκτωβρίου 2013

Η υψηλή περιεκτικότητα του λούπινου σε πρωτείνη και ενέργεια (ενδεικτικές τιμές δίνονται στον πίνακα παρακάτω), καθώς και η χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο καθιστά τα λούπινα αξιόλογη ζωοτροφή για πολλά είδη μονογαστρικών (χοίροι, πουλερικά, εκτροφή ψαριών) και μηρυκαστικών (πρόβατα, αγελάδες) ζώων. Οι σπόροι προστίθενται στα σιτηρέσια σε ορισμένες ποσότητες, ανάλογα με το είδος του ζώου, αντικαθιστώντας άλλες πρωτεϊνούχες τροφές, όπως η σόγια. Η υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων σε ινώδεις ουσίες, οφείλεται στο χονδρό περισπέρμιο το οποίο στο L. luteus αποτελεί το 30% του βάρους του σπόρου, στο L. angustifolius το 25%, στο L. albus το 15% και στο L. mutabilis το 12%. Για τη μείωση των ινωδών ουσιών και συνεπώς αύξηση της πεπτικότητας, πριν τη χορήγηση των σπόρων στα ζώα, γίνεται απομάκρυνση μέρους ή ολόκληρου του περισπερμίου σε ειδικούς μύλους.

Σούπα από λούπινο
Χημική σύσταση σπόρων και βλαστικών τμημάτων των κυριότερων καλλιεργούμενων ειδών λούπινου
Συστατικά Σπόρος (Κοτυληδόνες) L.albus %της ξηράς ουσίας Σπόρος (Κοτυληδόνες) L.angustifolius %της ξηράς ουσίας Σπόρος (Κοτυληδόνες) L. luteus %της ξηράς ουσίας Σπόρος (Κοτυληδόνες) L.mutabilis %της ξηράς ουσίας Βλαστικά τμήματα
Ξηρά ουσία 91,40 91,60 90,60 93,80 11,70
Ολικές αζωτούχες ουσίες 36,10 32,20 41,40 44,70 26,60
Λιπαρές ουσίες 9,10 5,80 5,70 14,10 2,60
Ολικά ινώδη συστατικά 10,30 14,90 12,70 7,10 19,10
Τέφρα 3,29 2,78 3,70 3,00 13,90
Ασβέστιο 0,20 0,22 0,21 0,18 1,28
Φωσφόρος 0,36 0,30 0,61 0,88 0,25