Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συγκομιδή ρυζιού"
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
+ | [[Image:Η συγκομιδή του ρυζιού κοντά στο Long Xuyen στο Δέλτα του Μεκόνγκ.jpg|thumb|px100|Η συγκομιδή του ρυζιού κοντά στο Long Xuyen στο Δέλτα του Μεκόνγκ]] | ||
+ | |||
+ | Τελευταίο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας αποτελεί εκείνο της συγκομιδής του προϊόντος από τον αγρό. | ||
+ | |||
Ο άριστος χρόνος συγκομιδής του [[Ρύζι |ρυζιού]] συμβαδίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση στο μύλο αλλά και με τη μικρότερη θραυστικότητα των κόκκων. Σύμφωνα με πειραματικές εργασίες η συγκομιδή του καρπού πρέπει να γίνεται όταν η υγρασία αυτού κυμαίνεται μεταξύ 19 - 21%. Άλλα κριτήρια για τον κατάλληλο χρόνο συγκομιδής του καρπού είναι: | Ο άριστος χρόνος συγκομιδής του [[Ρύζι |ρυζιού]] συμβαδίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση στο μύλο αλλά και με τη μικρότερη θραυστικότητα των κόκκων. Σύμφωνα με πειραματικές εργασίες η συγκομιδή του καρπού πρέπει να γίνεται όταν η υγρασία αυτού κυμαίνεται μεταξύ 19 - 21%. Άλλα κριτήρια για τον κατάλληλο χρόνο συγκομιδής του καρπού είναι: | ||
#Ο χρόνος από την άνθηση και συγκεκριμένα 35 - 40 ημέρες μετά την άνθηση για τις ποικιλίες τύπου Indica και 40 - 45 ημέρες για εκείνες του τύπου Japonica, | #Ο χρόνος από την άνθηση και συγκεκριμένα 35 - 40 ημέρες μετά την άνθηση για τις ποικιλίες τύπου Indica και 40 - 45 ημέρες για εκείνες του τύπου Japonica, | ||
#όταν το 80% των κόκκων αποκτά χρώμα κίτρινο και | #όταν το 80% των κόκκων αποκτά χρώμα κίτρινο και | ||
#όταν ο πρώτος κόμβος της φόβης έχει χρώμα κιτρινοκαστανό. | #όταν ο πρώτος κόμβος της φόβης έχει χρώμα κιτρινοκαστανό. | ||
+ | |||
+ | Τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου μπαίνει η θεριζοαλωνιστική μηχανή στον αγρό για να αρχίσει η συγκομιδή του προϊόντος. | ||
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια ρυζιού| ]] | [[σχετίζεται με::Καλλιέργεια ρυζιού| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 12:45, 23 Δεκεμβρίου 2013
Τελευταίο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας αποτελεί εκείνο της συγκομιδής του προϊόντος από τον αγρό.
Ο άριστος χρόνος συγκομιδής του ρυζιού συμβαδίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση στο μύλο αλλά και με τη μικρότερη θραυστικότητα των κόκκων. Σύμφωνα με πειραματικές εργασίες η συγκομιδή του καρπού πρέπει να γίνεται όταν η υγρασία αυτού κυμαίνεται μεταξύ 19 - 21%. Άλλα κριτήρια για τον κατάλληλο χρόνο συγκομιδής του καρπού είναι:
- Ο χρόνος από την άνθηση και συγκεκριμένα 35 - 40 ημέρες μετά την άνθηση για τις ποικιλίες τύπου Indica και 40 - 45 ημέρες για εκείνες του τύπου Japonica,
- όταν το 80% των κόκκων αποκτά χρώμα κίτρινο και
- όταν ο πρώτος κόμβος της φόβης έχει χρώμα κιτρινοκαστανό.
Τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου μπαίνει η θεριζοαλωνιστική μηχανή στον αγρό για να αρχίσει η συγκομιδή του προϊόντος.