Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Γουστολίδι"
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 3: | Γραμμή 3: | ||
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Καλλιεργείται στη Ζάκυνθο, Κεφαλληνία και Β.Δ. Πελ/σο. Αναφέρεται και ως Αυγουστολίδι, Βουστολίδι, Βοστυλίδι, Γουστουλίδι κ.ά. | + | [[Καλλιέργεια αμπελιού |Καλλιεργείται]] στη Ζάκυνθο, Κεφαλληνία και Β.Δ. Πελ/σο. Αναφέρεται και ως Αυγουστολίδι, Βουστολίδι, Βοστυλίδι, Γουστουλίδι κ.ά. |
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Φύλλο μεγάλο, τρίλοβο με μισχικό κόλπο σχήματος V. Άνω λεία, κάτω βαμβακώδης. [[Σταφύλι]] μέτριου μεγέθους, απλό ή διχαλωτό, πυκνό, κυλινδρικό. Ράγα μικρή σφαιρική, με φλοιό κίτρινο χρυσαφί, διαφανή. Επιδερμίδα λεπτή ελαστική. Σάρκα μαλακή, γλυκειά αρωματική. | + | [[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] μεγάλο, τρίλοβο με μισχικό κόλπο σχήματος V. Άνω λεία, κάτω βαμβακώδης. [[Σταφύλι]] μέτριου μεγέθους, απλό ή διχαλωτό, πυκνό, κυλινδρικό. Ράγα μικρή σφαιρική, με φλοιό κίτρινο χρυσαφί, διαφανή. Επιδερμίδα λεπτή ελαστική. Σάρκα μαλακή, γλυκειά αρωματική. |
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | ||
− | Λευκή ποικιλία πρώιμη (πλήρης ωρίμανση από 10 Αυγούστου), παραγωγική (κάθε παραγωγική μονάδα φέρει 1-3 σταφύλια, από τον τρίτο κόμβο και άνω). Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] βραχύ (1/3 ή 2/3+3). Παρουσιάζει ευαισθησία στον [[Περονόσπορος |περονόσπορο]]. Το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος] είναι πλούσιο σε σάχαρα (άνω των 26%) και ο παραγόμενος από αυτό οίνος είναι πολύ καλής ποιότητας (αλκ. Βαθμό 14-15ο) με χαρακτηριστικά το άρωμα και το ανοιχτό κίτρινο (αχυρένιο) χρώμα του. | + | Λευκή [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]] [[αμπέλι |αμπελιού]] πρώιμη (πλήρης ωρίμανση από 10 Αυγούστου), παραγωγική (κάθε παραγωγική μονάδα φέρει 1-3 σταφύλια, από τον τρίτο κόμβο και άνω). Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] βραχύ (1/3 ή 2/3+3). Παρουσιάζει ευαισθησία στον [[Περονόσπορος |περονόσπορο]]. Το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος] είναι πλούσιο σε σάχαρα (άνω των 26%) και ο παραγόμενος από αυτό [[κρασί |οίνος]] είναι πολύ καλής ποιότητας (αλκ. Βαθμό 14-15ο) με χαρακτηριστικά το άρωμα και το ανοιχτό κίτρινο (αχυρένιο) χρώμα του. |
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] | [[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] | ||
− | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αιτωλοακαρνανίας| ]] | |
− | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αργολίδας| ]] | |
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αρκαδίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αττικής| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αχαΐας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Βοιωτίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευβοίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευρυτανίας| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ζακύνθου| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ζακύνθου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηλείας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κέρκυρας| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κεφαλληνίας| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κεφαλληνίας| ]] | ||
− | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κορινθίας| ]] |
− | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λακωνίας| ]] |
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λευκάδος| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μεσσηνίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φθιώτιδος| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φωκίδος| ]] | ||
+ | |||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | ||
[[Category:Αμπέλι]] | [[Category:Αμπέλι]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 15:36, 4 Νοεμβρίου 2014
Γενικά
Καλλιεργείται στη Ζάκυνθο, Κεφαλληνία και Β.Δ. Πελ/σο. Αναφέρεται και ως Αυγουστολίδι, Βουστολίδι, Βοστυλίδι, Γουστουλίδι κ.ά.
Αμπελογραφικά
Φύλλο μεγάλο, τρίλοβο με μισχικό κόλπο σχήματος V. Άνω λεία, κάτω βαμβακώδης. Σταφύλι μέτριου μεγέθους, απλό ή διχαλωτό, πυκνό, κυλινδρικό. Ράγα μικρή σφαιρική, με φλοιό κίτρινο χρυσαφί, διαφανή. Επιδερμίδα λεπτή ελαστική. Σάρκα μαλακή, γλυκειά αρωματική.
Ιδιότητες
Λευκή ποικιλία αμπελιού πρώιμη (πλήρης ωρίμανση από 10 Αυγούστου), παραγωγική (κάθε παραγωγική μονάδα φέρει 1-3 σταφύλια, από τον τρίτο κόμβο και άνω). Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ (1/3 ή 2/3+3). Παρουσιάζει ευαισθησία στον περονόσπορο. Το γλεύκος είναι πλούσιο σε σάχαρα (άνω των 26%) και ο παραγόμενος από αυτό οίνος είναι πολύ καλής ποιότητας (αλκ. Βαθμό 14-15ο) με χαρακτηριστικά το άρωμα και το ανοιχτό κίτρινο (αχυρένιο) χρώμα του.