Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Ροδίτης"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}  
 
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}}  
  
Έγχρωμη [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]], παραγωγική. Παλαιότερα τη χρησιμοποιούσαν και για επιτραπέζια (νωπή κατανάλωση). Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] ελαφρά βραχύ. Είναι ευαίσθητη στον [[Περονόσπορος |περονόσπορο]], ενώ συχνά [[Ανθόπτωση - Μειωμένη καρπόδεση - Ανισορραγία |ανθορροεί]]. Η πλήρης ωρίμανση των [[σταφύλι |σταφυλιών]] τοποθετείται στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η περιεκτικότητα του [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος] σε σάχαρα ανέρχεται στα 24 Brix περίπου και η οξύτητα σε 50/00περίπου, από το οποίο παράγονται [[Κρασί |οίνοι]] εκλεκτοί (ξηροί, ρόδινοι, λευκοί, ρετσίνα).
+
Έγχρωμη [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]] [[αμπέλι |αμπέλου]], παραγωγική. Παλαιότερα τη χρησιμοποιούσαν και για επιτραπέζια (νωπή κατανάλωση). Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] ελαφρά βραχύ. Είναι ευαίσθητη στον [[Περονόσπορος |περονόσπορο]], ενώ συχνά [[Ανθόπτωση - Μειωμένη καρπόδεση - Ανισορραγία |ανθορροεί]]. Η πλήρης ωρίμανση των [[σταφύλι |σταφυλιών]] τοποθετείται στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η περιεκτικότητα του [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος] σε σάχαρα ανέρχεται στα 24 Brix περίπου και η οξύτητα σε 50/00περίπου, από το οποίο παράγονται [[Κρασί |οίνοι]] εκλεκτοί (ξηροί, ρόδινοι, λευκοί, ρετσίνα).
  
  

Τελευταία αναθεώρηση της 10:32, 18 Δεκεμβρίου 2013

Ροδίτης

Γενικά

Συνιστάται η καλλιέργειά του στις περιοχές των νομών Μαγνησίας, Πατρών (οριοθετημένη περιοχή), Ηλείας, Μεσσηνίας. Η ποικιλία είναι γνωστή και με τα συνώνυμα Ρογδίτης, Ροδομούσι, Ροϊδίτης, Βιολεντό, Κοκκινάρα ενώ έχουν περιγραφεί και παραλλαγές της , η Τουρκοπούλα και η Αλεπού.

Αμπελογραφικά

Φύλλο μεγάλο, τρίλοβο, τρίκολπο, σφηνοειδές με λεία και βαθυπράσινη την άνω επιφάνεια του ελάσματος. Μισχικός κόλπος σχήματος U. Σταφύλι μέτριο έως μεγάλο, κυλινδροκωνικό, μέτρια πυκνό. Ράγα ωοειδής-σφαιρική μέτριου έως μεγάλου μεγέθους. Επιδερμίδα μέτρια λεπτή με χαρακτηριστικό ρόδινο χρώμα. Η σάρκα είναι λευκή, εύχυμη, μαλακή και ανάλογα με τον κλώνο και την περιοχή που καλλιεργείται τραγανή.

Ιδιότητες

Έγχρωμη ποικιλία αμπέλου, παραγωγική. Παλαιότερα τη χρησιμοποιούσαν και για επιτραπέζια (νωπή κατανάλωση). Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα ελαφρά βραχύ. Είναι ευαίσθητη στον περονόσπορο, ενώ συχνά ανθορροεί. Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών τοποθετείται στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η περιεκτικότητα του γλεύκος σε σάχαρα ανέρχεται στα 24 Brix περίπου και η οξύτητα σε 50/00περίπου, από το οποίο παράγονται οίνοι εκλεκτοί (ξηροί, ρόδινοι, λευκοί, ρετσίνα).