Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εχθροί χουρμαδιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(9 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ζωικοί εχθροί
+
{{{top_heading|==}}}[[Εχθρός χουρμαδιάς Ψευδόφιλος|Ψευδόφιλος]]{{{top_heading|==}}}
Έντομα
+
 
Η χουρμαδιά προσβάλλεται από αρκετά έντομα, τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη και την παραγωγή, αλλά σπάνια προκαλούν το θάνατο του δέντρου. Σημαντικές ζημιές προκαλούν διάφορα έντομα στους καρπούς μετά την συγκομιδή κατά την αποθήκευσή τους.
+
{{:Εχθρός χουρμαδιάς Ψευδόφιλος|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
Ψευδόφιλος  
+
 
Το σημαντικότερο έντομο που προσβάλει την Χουρμαδιά είναι το κολεόπτερο Pseuctophilus testaceus. Οι προνύμφες του εντόμου αυτού, μπορεί να εξασθενήσουν το δέντρο, μέχρι και τον θάνατο του. Αν εφαρμοστούν τα κατάλληλα καλλιεργητικά μέτρα, το σκαθάρι αυτό, μπορεί να ελεγχθεί. Τα καλλιεργητικά αυτά μέτρα είναι η αφαίρεση της βάσης των φύλλων και η διατήρηση του κορμού καθαρού και σκληρότερου για το ρυγχωτό σκαθάρι να ωοθετήσει.
+
{{{top_heading|==}}}[[Εχθρός χουρμαδιάς Παρλατόρια|Παρλατόρια]]{{{top_heading|==}}}
Εφεστία
+
 
Ένα άλλο έντομο, το οποίο προκαλεί σημαντικές ζημιές, κυρίως στους καρπούς της Χουρμαδιάς είναι η εφέστια των σύκων. Είναι ένα λεπιδόπτερο (ephestia cautella) και προσβάλλει τους καρπούς, αφήνοντας τα αυγά της, σπάνια, πάνω στο δένδρο αλλά κυρίως στο έδαφος ή στους χώρους αποθήκευσης.
+
{{:Εχθρός χουρμαδιάς Παρλατόρια|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
Καρπόφυλλος
+
 
Σημαντικές ζημιές προκαλούνται και από το Carpophilus hemipterus, το οποίο προκαλλεί καρπόπτωση και διάφορα σκισίματα στους καρπούς με αποτέλεσμα να ευνοεί την μόλυνση από άλλες ασθένειες (σήψεις).
+
<ref name="Εχθροί Χουρμαδιάς"/>
Παρλατόρια
+
 
Σημαντικές ζημιές στα δέντρα της Χουρμαδιάς, προκαλεί και το ημίπτερο έντομο, της οικογένειας Diaspididae, Parlatoria blanchardi. Το έντομο, αυτό προσβάλει τα φύλλα της Χουρμαδιάς και σπάνια τους καρπούς. Οι ζημιές που προκαλεί το έντομο αυτό οφείλονται στο ότι απομυζεί χυμούς του δέντρου. Ένα άλλο έντομο της ίδιας οικογένειας που προσβάλει την Χουρμαδιά είναι το Aspidiotus hederal, το οποίο όμως προκαλεί ζημιές μικρότερης σημασίας.
+
==Βιβλιογραφία==
Ισέρια ή Βαμβακάδα
+
<references>
Η ισέρια, είναι έντομο, το οποίο ανήκει στα ημίπτερα στην οικογένεια Margarodidae, και λέγεται Icerya purchasi. Το έντομο προσβάλει τα φύλλα της Χουρμαδίας, απομυζεί χυμούς και λόγω έκκρισης μελιτωδών ουσιών έχουμε ανάπτυξη καπνιάς.
+
<ref name="Εχθροί Χουρμαδιάς"> "Δυνατότητες Καλλιέργειας της χουρμαδιάς στην Κρήτη", Πτυχιακή εργασία, Μαλανδράκης Ιωάννης, Τμήμα Φυτικής παραγωγής, Τεχνολογικό Επαγγελματικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Ηράκλειο 2005 </ref>
Μύγα της Μεσογείου
+
</references>
Σημαντικές ζημιές, προκαλεί και το δίπτερο έντομο Ceratitis Capitata, της οικογένειας Tephritidae. Η προνύμφη αυτού του εντόμου τρέφεται από την σάρκα των χουρμαδιών και προκαλεί καρπόπτωση. Το χρώμα των καρπών αλλάζει, ενώ ευνοείται η ανάπτυξη ασθενειών.
+
 
Μπατρατσέντρα
+
 
Σημαντικές ζημιές στους καρπούς προκαλεί και το ημίπτερο έντομο
+
[[σχετίζεται με::Χουρμαδιά| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::1| ]]
 +
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 08:00, 1 Ιουνίου 2015

Ψευδόφιλος

Το σημαντικότερο έντομο που προσβάλει την χουρμαδιά είναι το κολεόπτερο Pseuctophilus testaceus. Οι προνύμφες του εντόμου αυτού, μπορεί να εξασθενήσουν το δέντρο, μέχρι και τον θάνατο του. Αν εφαρμοστούν τα κατάλληλα καλλιεργητικά μέτρα, το σκαθάρι αυτό, μπορεί να ελεγχθεί. Τα καλλιεργητικά αυτά μέτρα είναι η αφαίρεση της βάσης των φύλλων και η διατήρηση του κορμού καθαρού και σκληρότερου για το ρυγχωτό σκαθάρι να ωοθετήσει.




Παρλατόρια

Σημαντικές ζημιές προκαλεί το ημίπτερο έντομο της οικογένειας Diaspididae, Parlatoria blanchardi στην χουρμαδιά. Το έντομο, αυτό προσβάλει τα φύλλα και σπάνια τους καρπούς. Οι ζημιές που προκαλεί το έντομο αυτό οφείλονται στο ότι απομυζεί χυμούς του δέντρου.




[1]

Βιβλιογραφία

  1. "Δυνατότητες Καλλιέργειας της χουρμαδιάς στην Κρήτη", Πτυχιακή εργασία, Μαλανδράκης Ιωάννης, Τμήμα Φυτικής παραγωγής, Τεχνολογικό Επαγγελματικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Ηράκλειο 2005