Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πολλαπλασιασμός αμυγδαλιάς"
Από GAIApedia
								
												
				| Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
| − | Η [[Αμυγδαλιά|αμυγδαλιά]] πολλαπλασιάζεται κυρίως με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ πάνω σε [[Υποκείμενο αμυγδαλιάς Σπορόφυτο|υποκείμενα σπορόφυτα]] ή κλώνους ηλικίας 1-2 ετών, αν και μερικές φορές χρησιμοποιείται ο εγκεντρισμός (σχιστός ή υπόφλοιος στεφανίτης) συνήθως σε δέντρα μεγάλης ηλικίας. Ο ενοφθαλμισμός μπορεί να γίνει νωρίς την άνοιξη μόλις αρχίσει να αποκολλάται εύκολα ο φλοιός του υποκειμένου με κοιμώμενο [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αμυγδαλιάς|οφθαλμό]] από εμβολιοφόρους βλαστούς, που κόπηκαν έγκαιρα και διατηρήθηκαν κατάλληλα συσκευασμένοι σε [[Κλιματικές συνθήκες αμυγδαλιάς|θερμοκρασία]] 3-4<sup>o</sup>C. Σαν πιο κατάλληλη εποχή θεωρείται το καλοκαίρι (μέσα Ιουλίου) και το φθινόπωρο (αρχές Σεεπτεμβρίου) με ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, περίοδοι που εξασφαλίζουν και κατάλληλα εμβόλια.  | + | Η [[Αμυγδαλιά|αμυγδαλιά]] πολλαπλασιάζεται κυρίως με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ πάνω σε [[Υποκείμενο αμυγδαλιάς Σπορόφυτο|υποκείμενα σπορόφυτα]] ή κλώνους ηλικίας 1-2 ετών, αν και μερικές φορές χρησιμοποιείται ο εγκεντρισμός (σχιστός ή υπόφλοιος στεφανίτης) συνήθως σε δέντρα μεγάλης ηλικίας. Ο ενοφθαλμισμός μπορεί να γίνει νωρίς την άνοιξη μόλις αρχίσει να αποκολλάται εύκολα ο φλοιός του υποκειμένου με κοιμώμενο [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αμυγδαλιάς|οφθαλμό]] από εμβολιοφόρους βλαστούς, που κόπηκαν έγκαιρα και διατηρήθηκαν κατάλληλα συσκευασμένοι σε [[Κλιματικές συνθήκες αμυγδαλιάς|θερμοκρασία]] 3-4<sup>o</sup>C. Σαν πιο κατάλληλη εποχή θεωρείται το καλοκαίρι (μέσα Ιουλίου) και το φθινόπωρο (αρχές Σεεπτεμβρίου) με ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, περίοδοι που εξασφαλίζουν και κατάλληλα εμβόλια.<ref name="Αμυγδαλιά: Στοιχεία καλλιέργειας"/>  | 
| + | |||
| + | ==Βιβλιογραφία==  | ||
| + | <references>  | ||
| + | <ref name="Αμυγδαλιά: Στοιχεία καλλιέργειας">,"Αμυγδαλιά: Στοιχεία καλλιέργειας" του Νάνου Γεωργίου και Μπέλης Αικατερίνης, καθηγητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. </ref>      | ||
| + | </references>  | ||
[[σχετίζεται με::Αμυγδαλιά| ]]  | [[σχετίζεται με::Αμυγδαλιά| ]]  | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]  | [[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]  | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]  | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]  | ||
| + | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]  | ||
Τελευταία αναθεώρηση της 13:48, 19 Ιουνίου 2015
Η αμυγδαλιά πολλαπλασιάζεται κυρίως με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ πάνω σε υποκείμενα σπορόφυτα ή κλώνους ηλικίας 1-2 ετών, αν και μερικές φορές χρησιμοποιείται ο εγκεντρισμός (σχιστός ή υπόφλοιος στεφανίτης) συνήθως σε δέντρα μεγάλης ηλικίας. Ο ενοφθαλμισμός μπορεί να γίνει νωρίς την άνοιξη μόλις αρχίσει να αποκολλάται εύκολα ο φλοιός του υποκειμένου με κοιμώμενο οφθαλμό από εμβολιοφόρους βλαστούς, που κόπηκαν έγκαιρα και διατηρήθηκαν κατάλληλα συσκευασμένοι σε θερμοκρασία 3-4oC. Σαν πιο κατάλληλη εποχή θεωρείται το καλοκαίρι (μέσα Ιουλίου) και το φθινόπωρο (αρχές Σεεπτεμβρίου) με ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, περίοδοι που εξασφαλίζουν και κατάλληλα εμβόλια.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ ,"Αμυγδαλιά: Στοιχεία καλλιέργειας" του Νάνου Γεωργίου και Μπέλης Αικατερίνης, καθηγητών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 

