Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καλλιέργεια μάνγκο"
(3 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | {{{top_heading|==}}}Προετοιμασία εδάφους{{{top_heading|==}}} | + | {{{top_heading|==}}}[[Προετοιμασία εδάφους μάνγκο]]{{{top_heading|==}}} |
− | + | {{:Προετοιμασία εδάφους μάνγκο|top_heading={{{top_heading|==}}}=}} | |
− | {{{top_heading|==}}}Φύτευση{{{top_heading|==}}} | + | {{{top_heading|==}}}[[Φύτευση μάνγκο]]{{{top_heading|==}}} |
− | + | {{:Φύτευση μάνγκο|top_heading={{{top_heading|==}}}=}} | |
− | {{{top_heading|==}}} | + | {{{top_heading|==}}}[[Άρδευση μάνγκο]]{{{top_heading|==}}} |
− | + | {{:Άρδευση μάνγκο|top_heading={{{top_heading|==}}}=}} | |
− | {{{top_heading|==}}} | + | {{{top_heading|==}}}[[Λίπανση μάνγκο]]{{{top_heading|==}}} |
− | + | {{:Λίπανση μάνγκο|top_heading={{{top_heading|==}}}=}} | |
− | + | ||
− | {{{top_heading|==}}} | + | {{{top_heading|==}}}[[Κλάδεμα μάνγκο]]{{{top_heading|==}}} |
− | + | {{:Κλάδεμα μάνγκο|top_heading={{{top_heading|==}}}=}} | |
− | + | ||
− | {{{top_heading|==}}} | + | {{{top_heading|==}}}[[Ωρίμανση καρπών μάγκο]]{{{top_heading|==}}} |
− | + | {{:Ωρίμανση καρπών μάγκο|top_heading={{{top_heading|==}}}=}} | |
− | + | <ref name="Καλλιέργεια Μάνγκο"/> | |
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
==Σχετικές σελίδες== | ==Σχετικές σελίδες== | ||
− | |||
− | [[Μάνγκο προϊόν]] | + | *[[Μάνγκο φυτό]] |
+ | *[[Μάνγκο προϊόν]] | ||
+ | *[[Προετοιμασία εδάφους μάνγκο]] | ||
+ | *[[Φύτευση μάνγκο]] | ||
+ | *[[Άρδευση μάνγκο]] | ||
+ | *[[Λίπανση μάνγκο]] | ||
+ | *[[Κλάδεμα μάνγκο]] | ||
+ | *[[Ωρίμανση καρπών μάγκο]] | ||
− | + | ==Βιβλιογραφία== | |
− | + | <references> | |
− | + | <ref name="Καλλιέργεια Μάνγκο"> Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref> | |
− | + | </references> | |
− | [[ | + | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] |
− | + | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | |
− | [[ | + | [[καλλιεργεί την::Μάνγκο φυτό| ]] |
− | + | [[Category:Καλλιέργεια δένδρων υποτροπικής προέλευσης]] | |
− | [[ | + | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
− | + | __NOTOC__ | |
− | [[ | + | |
− | + | ||
− | [[ | + | |
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + |
Τελευταία αναθεώρηση της 11:20, 19 Μαΐου 2015
Προετοιμασία εδάφους μάνγκο
Το έδαφος, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση μιας φυτείας μάνγκο, οργώνεται πριν από τη φύτευση σε βάθος 30-40cm. Το όργωμα αποσκοπεί στην καταστροφή των ζιζανίων και στην αφρατοποίηση του εδάφους, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δένδρων. [1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Φύτευση μάνγκο
Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται με μπάλα χώματος. Το βάθος των λάκκων φυτεύσεως πρέπει να είναι τουλάχιστον 40cm και το πλάτος επίσης 40 cm. Η συνήθης απόσταση φύτευσης είναι 10-12 μέτρα τόσο επί της γραμμής όσο και μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως των δέντρων. Το μάνγκο φυτεύεται κατά το σύστημα των τετραγώνων ή ορθογωνίων παραλληλογράμμων. Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται με την έναρξη των βροχοπτώσεων. Κατά την νεαρή ηλικία τα δέντρα πρέπει να προστατεύονται με τεχνητούς ανεμοθραύστες από τους ζεστούς, ξερούς η ψυχρούς ανέμους καθώς και από τα σταγονίδια της θάλασσας, όταν η φυτεία βρίσκεται πολύ κοντά σ' αυτή. Η καταπολέμηση των ζιζανίων μπορεί να γίνει με μηχανικά ή χημικά μέσα. Ως πιο κατάλληλα ζιζανιοκτόνα θεωρούνται το bromacil και paraquat. [1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Άρδευση μάνγκο
Οι ανάγκες της φυτείας του μάνγκο σε νερό ποικίλλουν ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Η εξατμισοαναπνοή σε συνδυασμό με τη βροχόπτωση και την ικανότητα συγκρατήσεως του νερού από το έδαφος, αποτελεί τον καλύτερο δείκτη καθορισμού του χρόνου ποτίσματος της φυτείας. Στις ξηρικές περιοχές συνηθίζεται να ποτίζουν τα νεαρά δέντρα συχνά και να αυξάνουν την ποσότητα και τα μεταξύ των ποτισμάτων χρονικά διαστήματα βαθμιαία. Συνήθως τα ενήλικα δέντρα δεν ποτίζονται, εκτός και αν κρίνεται αναγκαίο να παρεμποδιστεί η καρπόπτωση. [1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Λίπανση μάνγκο
Στα νεαρά δένδρα συνιστάται η παροχή 150-250 gr/δένδρο του λιπάσματος 5-10-5-2 (N-P-K-Mg), 3-4 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Η ποσότητα αυτή αυξάνεται στα 450gr κατά τα τέλη του πρώτου χρόνου. Κατά τα επόμενα 2-3 χρόνια η ποσότητα αυξάνεται στα 900-1350 gr/δέντρο και επαναλαμβάνεται κάθε 2 μήνες. Η παροχή των ιχνοστοιχείων χαλκού, ψευδαργύρου και μαγγανίου γίνεται με διαφυλλικό ψεκασμό όταν τα φύλλα είναι ενεργά. Στην Ινδία ως καλύτερη αναλογία των λιπαντικών στοιχείων βρέθηκε να είναι η 4-1-4 (N-P-K) με το Ν σε ποσότητα 0.75 kg / δέντρο ηλικίας 12 ετών. Στη Φλόριδα των Η.Π.Α. συνιστάται το μικτό λίπασμα του τύπου 2-4-2-1 (N-P-K-Mg) εμπλουτισμένο με Zn-Mn-Cu, όπου τα καραποφόρα δέντρα δέχονται 1.6 kg Ν / έτος. Στις δυτικές Ινδίες παρέχεται το λίπασμα 12-15-18-5 (N-P-K-Mg) σε ποσότητα ανά δέντρο 0.5 kg, η οποία φθάνει τα 6 kg σε δέντρα ηλικίας 12 ετών. [1] Η περίσσεια Β και CI πρέπει να ελέγχεται.
Βιβλιογραφία
- ↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κλάδεμα μάνγκο
Ως σχήμα μορφώσεως συνιστάται το κυπελλοειδές. Το μάνγκο, όπως όλα τα πλατύφυλλα αειθαλή τροπικά και υποτροπικά φυτά, χρειάζεται πολύ ελαφρό κλάδεμα. Όταν τα δέντρα υπερκαρποφορούν κάποιοι κλάδοι χρειάζονται σύντμηση, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να σπάσουν. Στα ενήλικα δέντρα συνιστάται η απομάκρυνση των ξερών και προσβεβλημένων κλάδων. Επίσης συνιστάται και αραίωμα της υγιούς βλαστήσεως, όταν υπάρχει συνωστισμός αυτής, προκειμένου να αυξηθεί ο αερισμός και φωτισμός του εσωτερικού μέρους της κόμης δέντρων, που επηρεάζουν θετικά την καρποφορία των δέντρων και περιορίζουν την προσβολή των δέντρων από τους φυτικούς και ζωικούς εχθρούς αυτών. [1] Όσο για το αραίωμα των καρπών δε συνηθίζεται να γίνεται στις φυτείες μάνγκο.
Βιβλιογραφία
- ↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ωρίμανση καρπών μάγκο
Οι καρποί του μάνγκο αναπτύσσονται ταχέως και είναι έτοιμοι να συγκομιστούν, υπό τις συνθήκες της Φλόριδας των Η.Π.Α., μετά από 12 εβδομάδες από την καρπόδεση. Ανάλογα με την ποικιλία συγκομίζονται από το Μάιο μέχρι τον Οκτώμβριο. Οι καρποί συγκομίζονται όταν ο φλοιός του καρπού από πράσινος γίνει κιτρινωπός και η σάρκα διατηρεί τη συνεκτικότητα της. Οι καρποί αυτοί είναι ώριμοι 3-6 ημέρες μετά τη συγκομιδή. Αν οι καρποί συγκομιστούν πολύ νωρίς, σε πολλές ποικιλίες δεν αποκτούν καλή γεύση. Πέραν του χρωματισμού του φλοιού των καρπών, ως κριτήρια ωριμότητας, λαμβάνονται ακόμα υπόψη η περιεκτικότητα των καρπών σε διαλυτά στερεά (120 Brix) και η συνεκτικότητα της σάρκας (1.75-2kg/cm2). [1] Η συλλογή των καρπών γίνεται με το χέρι και με τη βοήθεια μαχαιριού. Στην Ινδία συνηθίζεται να ταξινομούνται οι καρποί σε τρείς κατηγορίες: μικροί (200-270 g), μεσαίοι (270-320 g) και μεγάλοι (πάνω από 320 g).
Βιβλιογραφία
- ↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σχετικές σελίδες
- Μάνγκο φυτό
- Μάνγκο προϊόν
- Προετοιμασία εδάφους μάνγκο
- Φύτευση μάνγκο
- Άρδευση μάνγκο
- Λίπανση μάνγκο
- Κλάδεμα μάνγκο
- Ωρίμανση καρπών μάγκο
Βιβλιογραφία
- ↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.