Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Τρόπος καρποφορίας δεσπολιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Κοντά στη βάση του κύριου βλαστού μπορεί να σχηματιστεί και δεύτερος βλαστός από κάποιο ξυλοφόρο βοηθητικό οφθαλμό. Η επέκταση των κλάδων γίνεται με το σχηματισμό νέου βλαστού κοντά στη βάση της ταξικαρπίας. Στην τρέχουσα βλάστηση σχηματίζονται επάκρια και πλάγια οφθαλμοί, από τους οποίους μόνο ο επάκριος διαφοροποιείται κατά το καλοκαίρι σε απλό ανθοφόρο, που αναπτύσσεται κατά τον ίδιο χρόνο του σχηματισμού του (φθινόπωρο) για να δώσει βοτρυώδη ταξιανθία με 40-60 άνθη. Από τα άνθη αυτά μόνο 10-12 θα εξελιχθούν σε καρπούς. Σε καρποφορία μπάινει από το 4ο έως 5ο έτος της ηλικίας της και η παραγωγική της ζωή υπολογίζεται σε 40-50 χρόνια.
+
Η [[Δεσπολιά|δεσπολιά]] ανθίζει κατά το φθινόπωρο (Νοέμβριο) και [[Ωρίμανση-Συγκομιδή δέσπολων|ωριμάζει]] τους [[Δέσπολο|καρπούς]] της κατά τον Μάη με Ιούνιο. Τα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά δεσπολιάς|άνθη]] φέρονται σε βοτρυώδη ταξιανθία, που σχηματίζεται στην κορυφή του βλαστού, που αναπτύσσεται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Κοντά στη βάση του κύριου βλαστού μπορεί να σχηματιστεί και δεύτερος βλαστός από κάποιο ξυλοφόρο βοηθητικό οφθαλμό. Η επέκταση των κλάδων γίνεται με το σχηματισμό νέου βλαστού κοντά στη βάση της ταξικαρπίας. Στην τρέχουσα βλάστηση σχηματίζονται επάκρια και πλάγια οφθαλμοί, από τους οποίους μόνο ο επάκριος διαφοροποιείται κατά το καλοκαίρι σε απλό ανθοφόρο, που αναπτύσσεται κατά τον ίδιο χρόνο του σχηματισμού του (φθινόπωρο) για να δώσει βοτρυώδη ταξιανθία με 40-60 άνθη. Από τα άνθη αυτά μόνο 10-12 θα εξελιχθούν σε καρπούς. Σε καρποφορία μπάινει από το 4ο έως 5ο έτος της ηλικίας της και η παραγωγική της ζωή υπολογίζεται σε 40-50 χρόνια.<ref name="Επίδραση διαφόρων μεταχειρίσεων στη βλαστική ικανότητα σπερμάτων δεσπολιάς"/>
  
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Επίδραση διαφόρων μεταχειρίσεων στη βλαστική ικανότητα σπερμάτων δεσπολιάς"> Επίδραση διαφόρων μεταχειρίσεων στη βλαστική ικανότητα σπερμάτων δεσπολιάς, πτυχιακή μελέτη του Παναγιωτάκη Γεώργιου, Ηράκλειο 2010.
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Δεσπολιά| ]]
 
[[σχετίζεται με::Δεσπολιά| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 07:42, 19 Ιουνίου 2015

Η δεσπολιά ανθίζει κατά το φθινόπωρο (Νοέμβριο) και ωριμάζει τους καρπούς της κατά τον Μάη με Ιούνιο. Τα άνθη φέρονται σε βοτρυώδη ταξιανθία, που σχηματίζεται στην κορυφή του βλαστού, που αναπτύσσεται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Κοντά στη βάση του κύριου βλαστού μπορεί να σχηματιστεί και δεύτερος βλαστός από κάποιο ξυλοφόρο βοηθητικό οφθαλμό. Η επέκταση των κλάδων γίνεται με το σχηματισμό νέου βλαστού κοντά στη βάση της ταξικαρπίας. Στην τρέχουσα βλάστηση σχηματίζονται επάκρια και πλάγια οφθαλμοί, από τους οποίους μόνο ο επάκριος διαφοροποιείται κατά το καλοκαίρι σε απλό ανθοφόρο, που αναπτύσσεται κατά τον ίδιο χρόνο του σχηματισμού του (φθινόπωρο) για να δώσει βοτρυώδη ταξιανθία με 40-60 άνθη. Από τα άνθη αυτά μόνο 10-12 θα εξελιχθούν σε καρπούς. Σε καρποφορία μπάινει από το 4ο έως 5ο έτος της ηλικίας της και η παραγωγική της ζωή υπολογίζεται σε 40-50 χρόνια.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Επίδραση διαφόρων μεταχειρίσεων στη βλαστική ικανότητα σπερμάτων δεσπολιάς, πτυχιακή μελέτη του Παναγιωτάκη Γεώργιου, Ηράκλειο 2010.