Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συντήρηση ροδιών"
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Οι καρποί που θα οδηγηθούν για νωπή χρήση μπορεί να συντηρηθούν σε κιβώτια των 16-18 κιλών (για να γίνει αργότερα η συσκευασία) ή σε κιβώτια μικρότερου μεγέθους ή σε τελάρα. Για περιόδους αποθήκευσης μικρότερες από 4 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή, ο καρπός | + | Οι καρποί που θα οδηγηθούν για νωπή χρήση μπορεί να συντηρηθούν σε κιβώτια των 16-18 κιλών (για να γίνει αργότερα η συσκευασία) ή σε κιβώτια μικρότερου μεγέθους ή σε τελάρα. Για περιόδους αποθήκευσης μικρότερες από 4 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή, ο καρπός μπορεί να διατηρηθεί αυτούσιος σε αποθήκευση υπό ψύξη χωρίς οποιαδήποτε ανάγκη για τροποποιημένο περιβάλλον. Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι 10 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή, συνιστάται η συσκευασία των φρούτων σε σακούλες τροποποιημένης ατμόσφαιρας και υγρασίας (Χtend, πολυαιθυλενίου και άλλες) και θερμοκρασία 5-8<sup>o</sup>C. Mε τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η αφυδάτωση του φλοιού, αφενός, και, αφετέρου, αυξάνει η συγκέντρωση του CO2 και μειώνεται εκείνη του O<sub>2</sub>, οπότε η αύξηση του CO<sub>2</sub> παρεμποδίζει την ανάπτυξη [[Πιθανές ασθένειες κατά τη συντήρηση των ροδιών|μετασυλλεκτικών ασθενειών]]. Όταν οι καρποί τοποθετούνται εντός της σακούλας πρέπει να είναι ψυχροί (προψυγμένοι). Η σακούλα Xtend βρέθηκε ότι κρατάει το επίπεδο του CΟ<sub>2</sub> στο 5% και του Ο<sub>2</sub> στο 12-14%. ΄Ετσι μειώθηκε η απώλεια υγρασίας κατά 4%, η εμφάνιση καφετιάσματος κατά 36% και η σήψη της κορώνας σημαντικά επί 4 μήνες περίπου. Για μακρά αποθήκευση μέχρι πέντε μήνες συνιστάται η αποθήκευση σε θαλάμους με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα (5% Ο<sub>2</sub> , 15% CO<sub>2</sub> και 90-95% σχετική υγρασία). Σε θερμοκρασία 5<sup>o</sup>C και σχετική υγρασία 95% το φρούτο μπορεί να συντηρηθεί επί 2-4 μήνες μόνο, ενώ στους 10<sup>o</sup>C για συντομότερο χρονικό διάστημα. Στους 7-10<sup>o</sup>C δεν παρατηρείται ζημιά εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών, όμως σε θερμοκρασία υψηλότερη των 5<sup>o</sup>C και υγρασία 90-95% το ρόδι καθίσταται πολύ ευαίσθητο στις σήψεις και ιδιαίτερα στο βοτρύτη, οπότε η χρήση μυκητοκτόνων είναι απαραίτητη. Όταν το ρόδι προορίζεται για νωπή χρήση η καλύτερη θερμοκρασία συντήρησης σε κοινά ψυγεία θεωρείται μεταξύ 5-8<sup>o</sup>C και σχετική υγρασία 90-95%, αλλά για διάστημα 2-3 μηνών μόνο. Απώλεια υγρασίας στους καρπούς μεγαλύτερη από 5% είναι εμφανής. H απώλεια υγρασίας επηρεάζεται από την [[Ποικιλίες ροδιάς|ποικιλία]], το στάδιο [[Ωρίμανση ροδιών|ωρίμασης]] του καρπού και από τις [[Καλλιέργεια ροδιάς|καλλιεργητικές]] φροντίδες.<ref name="Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς"/> |
− | μπορεί να διατηρηθεί αυτούσιος σε αποθήκευση υπό ψύξη χωρίς οποιαδήποτε ανάγκη για τροποποιημένο περιβάλλον. Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι 10 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή, συνιστάται η συσκευασία των φρούτων σε σακούλες τροποποιημένης ατμόσφαιρας και υγρασίας (Χtend, πολυαιθυλενίου και άλλες) και θερμοκρασία 5-8<sup>o</sup>C. Mε τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η αφυδάτωση του φλοιού, αφενός, και, αφετέρου, αυξάνει η συγκέντρωση του CO2 και μειώνεται εκείνη του O<sub>2</sub>, οπότε η αύξηση του CO<sub>2</sub> παρεμποδίζει την ανάπτυξη [[Πιθανές ασθένειες κατά τη συντήρηση των ροδιών|μετασυλλεκτικών ασθενειών]]. Όταν οι καρποί τοποθετούνται εντός της σακούλας πρέπει να είναι ψυχροί (προψυγμένοι). Η σακούλα Xtend βρέθηκε ότι κρατάει το επίπεδο του CΟ<sub>2</sub> στο 5% και του Ο<sub>2</sub> στο 12-14%. ΄Ετσι μειώθηκε η απώλεια υγρασίας κατά 4%, η εμφάνιση καφετιάσματος κατά 36% και η σήψη της κορώνας σημαντικά επί 4 μήνες περίπου. | + | |
− | + | ==Βιβλιογραφία== | |
− | + | <references> | |
− | + | <ref name="Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς"> [{{#show:Ιστοσελίδα ΕΘΙΑΓΕ/Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς| ?has link}} Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς], από την ομάδα Δρ Δρογούδη Παυλίνα Αναπληρώτ. ερευνήτρια, Βασιλακάκη Μιλτιάδη Καθηγητής, Θωμίδη Θωμά Αναπλ. Καθηγητής, Ναβροζίδης Εμμανουήλ Καθηγητής, Παντελίδης Γεώργιος Δρ Μεταδιδακτορικός ερευνητής.</ref> | |
+ | </references> | ||
[[σχετίζεται με::Ρόδι| ]] | [[σχετίζεται με::Ρόδι| ]] | ||
+ | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] | ||
− | [[πόσο αφορά σε | + | [[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] |
− | [[ | + | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 14:47, 10 Ιουλίου 2015
Οι καρποί που θα οδηγηθούν για νωπή χρήση μπορεί να συντηρηθούν σε κιβώτια των 16-18 κιλών (για να γίνει αργότερα η συσκευασία) ή σε κιβώτια μικρότερου μεγέθους ή σε τελάρα. Για περιόδους αποθήκευσης μικρότερες από 4 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή, ο καρπός μπορεί να διατηρηθεί αυτούσιος σε αποθήκευση υπό ψύξη χωρίς οποιαδήποτε ανάγκη για τροποποιημένο περιβάλλον. Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι 10 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή, συνιστάται η συσκευασία των φρούτων σε σακούλες τροποποιημένης ατμόσφαιρας και υγρασίας (Χtend, πολυαιθυλενίου και άλλες) και θερμοκρασία 5-8oC. Mε τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η αφυδάτωση του φλοιού, αφενός, και, αφετέρου, αυξάνει η συγκέντρωση του CO2 και μειώνεται εκείνη του O2, οπότε η αύξηση του CO2 παρεμποδίζει την ανάπτυξη μετασυλλεκτικών ασθενειών. Όταν οι καρποί τοποθετούνται εντός της σακούλας πρέπει να είναι ψυχροί (προψυγμένοι). Η σακούλα Xtend βρέθηκε ότι κρατάει το επίπεδο του CΟ2 στο 5% και του Ο2 στο 12-14%. ΄Ετσι μειώθηκε η απώλεια υγρασίας κατά 4%, η εμφάνιση καφετιάσματος κατά 36% και η σήψη της κορώνας σημαντικά επί 4 μήνες περίπου. Για μακρά αποθήκευση μέχρι πέντε μήνες συνιστάται η αποθήκευση σε θαλάμους με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα (5% Ο2 , 15% CO2 και 90-95% σχετική υγρασία). Σε θερμοκρασία 5oC και σχετική υγρασία 95% το φρούτο μπορεί να συντηρηθεί επί 2-4 μήνες μόνο, ενώ στους 10oC για συντομότερο χρονικό διάστημα. Στους 7-10oC δεν παρατηρείται ζημιά εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών, όμως σε θερμοκρασία υψηλότερη των 5oC και υγρασία 90-95% το ρόδι καθίσταται πολύ ευαίσθητο στις σήψεις και ιδιαίτερα στο βοτρύτη, οπότε η χρήση μυκητοκτόνων είναι απαραίτητη. Όταν το ρόδι προορίζεται για νωπή χρήση η καλύτερη θερμοκρασία συντήρησης σε κοινά ψυγεία θεωρείται μεταξύ 5-8oC και σχετική υγρασία 90-95%, αλλά για διάστημα 2-3 μηνών μόνο. Απώλεια υγρασίας στους καρπούς μεγαλύτερη από 5% είναι εμφανής. H απώλεια υγρασίας επηρεάζεται από την ποικιλία, το στάδιο ωρίμασης του καρπού και από τις καλλιεργητικές φροντίδες.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς, από την ομάδα Δρ Δρογούδη Παυλίνα Αναπληρώτ. ερευνήτρια, Βασιλακάκη Μιλτιάδη Καθηγητής, Θωμίδη Θωμά Αναπλ. Καθηγητής, Ναβροζίδης Εμμανουήλ Καθηγητής, Παντελίδης Γεώργιος Δρ Μεταδιδακτορικός ερευνητής.