Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Διαθρεπτική αξία ροδιών"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
 
ασκορβικού οξέος και ανθοκυανών στο χυμό τους. Επίσης, ενώ τα μεγάλου μεγέθους ρόδια ενώ είναι πιο αρεστά στον καταναλωτή, συνήθως αυτά είναι και πιο ξινά.  
 
ασκορβικού οξέος και ανθοκυανών στο χυμό τους. Επίσης, ενώ τα μεγάλου μεγέθους ρόδια ενώ είναι πιο αρεστά στον καταναλωτή, συνήθως αυτά είναι και πιο ξινά.  
  
H μέθοδος έκθλιψης και παραγωγής χυμού ροδιού μπορεί να επηρεάσει την αντιοξειδωτική ικανότητά του. Όταν η έκθλιψη του ροδιού γίνεται σε ειδικό μηχάνημα εκχυλίζεται ποσότητα της φαινολικής ουσίας πουνικαλαγίνης που βρίσκεται στις μεμβράνες και στο φλοιό του καρπού, με αποτέλεσμα ο χυμός να έχει διπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα σε σύγκριση με το χυμό που παράγεται όταν οι κόκκοι του ροδιού χωρίζονται με το χέρι και συνθλίβονται.
+
H μέθοδος έκθλιψης και παραγωγής χυμού ροδιού μπορεί να επηρεάσει την αντιοξειδωτική ικανότητά του. Όταν η έκθλιψη του ροδιού γίνεται σε ειδικό μηχάνημα εκχυλίζεται ποσότητα της φαινολικής ουσίας πουνικαλαγίνης που βρίσκεται στις μεμβράνες και στο φλοιό του καρπού, με αποτέλεσμα ο χυμός να έχει διπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα σε σύγκριση με το χυμό που παράγεται όταν οι κόκκοι του ροδιού χωρίζονται με το χέρι και συνθλίβονται.<ref name="Ροδιά, ο κόκκινος χρυσός της διατροφικής αξίας"/>
  
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Ροδιά, ο κόκκινος χρυσός της διατροφικής αξίας"> [{{#show:Ιστοσελίδα ΕΘΙΑΓΕ/Ροδιά: Ο κόκκινος χρυσός της διατροφικής αξίας| ?has link}} Ροδιά: Ο κόκκινος χρυσός της διατροφικής αξίας], από Δρ Δρογούδη Παυλίνα Αναπληρώτ. ερευνήτρια. </ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[σχετίζεται με::Ρόδι| ]]
 
[[σχετίζεται με::Ρόδι| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 14:48, 10 Ιουλίου 2015

Το ρόδι ονομάζεται από πολλούς “κόκκινος χρυσός”, αφού μία πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν την υψηλή διατροφική του αξία. Συγκεκριμένα, αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού βρέθηκε πως μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, τον ιό HIV-1, την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και την αρτηριοσκλήρωση καθώς και να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και απώλειας οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση. Επίσης, αφέψημα από το φλοιό ροδιού έχει βρεθεί πως έχει αντιική και μυκοτοκτόνο δράση καθώς και πολλές άλλες θετικές για την υγεία του ανθρώπου ιδιότητες.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού πιθανόν να οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση φαινολών που περιέχει, αφού είναι μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού, των μύρτιλλων, του κράνου, του κόκκινου κρασιού και του πορτοκαλιού. Επίσης μόνο στο ρόδι βρίσκεται η φαινολική ουσία “πουνικαλαγίνη”, (από το λατινικό όνομα της ροδιάς Punica), ενώ υψηλή συγκέντρωση έχει και σε ελαγιτανίνη, ουσία που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ροδιού. Mελέτη που έγινε στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας έδειξε πως υπάρχει παραλλακτικότητα στη συγκέντρωση ανθοκυανών, ασκορβικού οξέος και αντιοξειδωτικής ικανότητας στο χυμό μεταξύ 20 διαφορετικών γενότυπων ροδιάς. Επίσης, βρέθηκε πως οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για περισσότερο θρεπτικά ρόδια πρέπει να διαλέγουν ρόδια από ποικιλίες που παράγουν μικρού μεγέθους και κόκκινου χρώματος καρπούς γιατί μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκέντρωση ασκορβικού οξέος και ανθοκυανών στο χυμό τους. Επίσης, ενώ τα μεγάλου μεγέθους ρόδια ενώ είναι πιο αρεστά στον καταναλωτή, συνήθως αυτά είναι και πιο ξινά.

H μέθοδος έκθλιψης και παραγωγής χυμού ροδιού μπορεί να επηρεάσει την αντιοξειδωτική ικανότητά του. Όταν η έκθλιψη του ροδιού γίνεται σε ειδικό μηχάνημα εκχυλίζεται ποσότητα της φαινολικής ουσίας πουνικαλαγίνης που βρίσκεται στις μεμβράνες και στο φλοιό του καρπού, με αποτέλεσμα ο χυμός να έχει διπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα σε σύγκριση με το χυμό που παράγεται όταν οι κόκκοι του ροδιού χωρίζονται με το χέρι και συνθλίβονται.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ροδιά: Ο κόκκινος χρυσός της διατροφικής αξίας, από Δρ Δρογούδη Παυλίνα Αναπληρώτ. ερευνήτρια.