Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συμπτώματα τροφοπενίας βορίου"
(3 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Η έλλειψη του [[Βόριο|βορίου]] στις καλλιέργειες είναι πολύ διαδεδομένη. Λόγω της δυσκινησίας του στοιχείου αυτού στο φυτό, τα συμπτώματα τροφοπενίας κατ' αρχήν εμφανίζονται στις κορυφές και στα νεαρά φύλλα δηλαδή στις περιοχές της ενεργού μεριστωματικής δράσης. Τα νέα φύλλα συνήθως παραμορφώνονται και διπλώνουν προς τα άνω εμφανιζόμενα ως ρυτιδομένα και παχύτερα του συνήθως. Έχουν δε σκοτεινό χρώμα. Σε περιπτώσεις προχωρημένης έλλειψης παρατηρείται νέκρωση των κορυφών, τα φύλλα και τα στελέχη καθίστανται εύθριπτα λόγω συσσώρευσης φαινολών και της αποκτώμενης ευαισθησίας των κυτταρικών τοιχωμάτων στις μηχανικές επιδράσεις. Στην περίπτωση των τευτλών, τα συμπτώματα έλλειψης βορίου εμφανίζονται στις ρίζες υπό τη μορφή <<σήψης της καρδίας>>. Παρόμοια συμπτώματα εμφανίζουν οι καλλιέργειες αντιδιού, | + | Η έλλειψη του [[Βόριο|βορίου]] στις [[Καλλιέργειες|καλλιέργειες]] είναι πολύ διαδεδομένη. Λόγω της δυσκινησίας του στοιχείου αυτού στο [[Κατάλογος φυτών|φυτό]], τα συμπτώματα τροφοπενίας κατ' αρχήν εμφανίζονται στις κορυφές και στα νεαρά φύλλα δηλαδή στις περιοχές της ενεργού μεριστωματικής δράσης. Τα νέα φύλλα συνήθως παραμορφώνονται και διπλώνουν προς τα άνω εμφανιζόμενα ως ρυτιδομένα και παχύτερα του συνήθως. Έχουν δε σκοτεινό χρώμα. Σε περιπτώσεις προχωρημένης έλλειψης παρατηρείται νέκρωση των κορυφών, τα φύλλα και τα στελέχη καθίστανται εύθριπτα λόγω συσσώρευσης φαινολών και της αποκτώμενης ευαισθησίας των κυτταρικών τοιχωμάτων στις μηχανικές επιδράσεις. Στην περίπτωση των [[Ζαχαρότευτλο φυτό|τευτλών]], τα συμπτώματα έλλειψης βορίου εμφανίζονται στις ρίζες υπό τη μορφή <<σήψης της καρδίας>>. Παρόμοια συμπτώματα εμφανίζουν οι καλλιέργειες [[Καλλιέργεια αντιδιού|αντιδιού]], [[Καλλιέργεια σέλινου|σέλινου]], κοκκινογουλιών, ενώ τα [[Καλλιέργεια αμπελιού|σταφύλια]] χαρακτηρίζονται από μικροραγία. Υψηλές συγκεντρώσεις βορίου στο φυτό δρα τοξικά. Συνήθως η διαφορά μεταξύ του αρίστου επιπέδου του βορίου στα φύλλα και της τοξικής συγκέντρωσης δεν είναι πολύ μεγάλη. 20-100ppm ξηράς ουσίας είναι επαρκές επίπεδο για την κανονική ανάπτυξη των φυτών, ενώ πάνω από 100ppm μπορεί να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα τοξικότητας ανάλογα βέβαια με το είδος του φυτού. <ref name="Συμπτώματα τροφοπενίας βορίου"/> |
Τελευταία αναθεώρηση της 10:51, 22 Απριλίου 2016
Η έλλειψη του βορίου στις καλλιέργειες είναι πολύ διαδεδομένη. Λόγω της δυσκινησίας του στοιχείου αυτού στο φυτό, τα συμπτώματα τροφοπενίας κατ' αρχήν εμφανίζονται στις κορυφές και στα νεαρά φύλλα δηλαδή στις περιοχές της ενεργού μεριστωματικής δράσης. Τα νέα φύλλα συνήθως παραμορφώνονται και διπλώνουν προς τα άνω εμφανιζόμενα ως ρυτιδομένα και παχύτερα του συνήθως. Έχουν δε σκοτεινό χρώμα. Σε περιπτώσεις προχωρημένης έλλειψης παρατηρείται νέκρωση των κορυφών, τα φύλλα και τα στελέχη καθίστανται εύθριπτα λόγω συσσώρευσης φαινολών και της αποκτώμενης ευαισθησίας των κυτταρικών τοιχωμάτων στις μηχανικές επιδράσεις. Στην περίπτωση των τευτλών, τα συμπτώματα έλλειψης βορίου εμφανίζονται στις ρίζες υπό τη μορφή <<σήψης της καρδίας>>. Παρόμοια συμπτώματα εμφανίζουν οι καλλιέργειες αντιδιού, σέλινου, κοκκινογουλιών, ενώ τα σταφύλια χαρακτηρίζονται από μικροραγία. Υψηλές συγκεντρώσεις βορίου στο φυτό δρα τοξικά. Συνήθως η διαφορά μεταξύ του αρίστου επιπέδου του βορίου στα φύλλα και της τοξικής συγκέντρωσης δεν είναι πολύ μεγάλη. 20-100ppm ξηράς ουσίας είναι επαρκές επίπεδο για την κανονική ανάπτυξη των φυτών, ενώ πάνω από 100ppm μπορεί να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα τοξικότητας ανάλογα βέβαια με το είδος του φυτού. [1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Η ερμηνεία της φυλλοδιαγνωστικής, των Π. Κουκουλάκης τ. Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, ΑΡ. Παπαδόπουλος Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, 2003.