Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ξήρανση σύκων"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Στην Ελλάδα, τα συλλεγέντα [[Σύκο|σύκα]] τοποθετούνται σε ξυλινούς ταρσούς (διαστάσεων 2 x 1m), σε λεπτό στρώμα και στη συνέχεια ξηραίνονται στον ήλιο για λίγες ημέρες, μέχρι η υγρασία να μειωθεί στο 17-18%. Κατά τη διάρκεια της ξήρανσης τα σύκα τη νύχτα πρέπει να καλύπτονται με καραβόπανο, για να απορροφήσουν υγρασία από τη νυχτερινή δροσιά και να προστατευθούν από ενδεχόμενη προσβολή από τα λεπιδόπτερα Plodia και Ephestia. Μόλις συμπληρωθεί η ξύρανση τα σύκα μεταφέρονται στην αποθήκη, αφού προηγουμένως αποστειρωθούν σε συνεταιρικά ή κρατικά αποστειρωτηρία. Η σχέση νωπών προς ξηρά κυμαίνεται από 3:1 έως 1,5:1. Η φάση της προετοιμασίας για ξήρανση περιλαμβάνει τη διαλογή και την εμβάπτιση σε βραστό διαλύμα μαγειρικού αλατιού (100gr ανά 5 λίτρα νερού). Η επέμβαση αυτή απομακρύνει τις ξένες ύλες από τα [[Σύκο|σύκα]] και σχίζει ελαφρά τον φλοιό τους , που βοηθάει στην ξήρανση. Κατά τη δεύτερη φάση τα σύκα εκτίθενται στον ήλιο για λίγες ημέρες ή 6-12 ώρες σε ξηραντήριο με θερμοκρασία 60<sup>o</sup>C. Η θερμοκρασία του ξηραντηρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 60<sup>o</sup>C γιατί είναι δυνατή η καραμελοποίηση του προϊόντος (ο καρπός μαυρίζει και αποκτά μυρωδιά καμένου). Η ξήρανση συμπληρώνεται όταν η υγρασία του καρπού μειωθεί στο 17-18%. Ακολούθως μεταφέρονται σε αποθηκευτικούς χώρους, αφού  προηγουμένως αποστειρωθούν σε αποστειρωτήρια.  
+
Στην Ελλάδα, τα συλλεγέντα [[Σύκο|σύκα]] τοποθετούνται σε ξυλινούς ταρσούς (διαστάσεων 2 x 1m), σε λεπτό στρώμα και στη συνέχεια ξηραίνονται στον ήλιο για λίγες ημέρες, μέχρι η υγρασία να μειωθεί στο 17-18%. Κατά τη διάρκεια της ξήρανσης τα σύκα τη νύχτα πρέπει να καλύπτονται με καραβόπανο, για να απορροφήσουν υγρασία από τη νυχτερινή δροσιά και να προστατευθούν από ενδεχόμενη προσβολή από τα λεπιδόπτερα Plodia και Ephestia. Μόλις συμπληρωθεί η ξύρανση τα σύκα μεταφέρονται στην αποθήκη, αφού προηγουμένως αποστειρωθούν σε συνεταιρικά ή κρατικά αποστειρωτηρία. Η σχέση νωπών προς ξηρά κυμαίνεται από 3:1 έως 1,5:1. Η φάση της προετοιμασίας για ξήρανση περιλαμβάνει τη διαλογή και την εμβάπτιση σε βραστό διαλύμα μαγειρικού αλατιού (100gr ανά 5 λίτρα νερού). Η επέμβαση αυτή απομακρύνει τις ξένες ύλες από τα [[Σύκο|σύκα]] και σχίζει ελαφρά τον φλοιό τους , που βοηθάει στην ξήρανση. Κατά τη δεύτερη φάση τα σύκα εκτίθενται στον ήλιο για λίγες ημέρες ή 6-12 ώρες σε ξηραντήριο με θερμοκρασία 60<sup>o</sup>C. Η θερμοκρασία του ξηραντηρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 60<sup>o</sup>C γιατί είναι δυνατή η καραμελοποίηση του προϊόντος (ο καρπός μαυρίζει και αποκτά μυρωδιά καμένου). Η ξήρανση συμπληρώνεται όταν η υγρασία του καρπού μειωθεί στο 17-18%. Ακολούθως μεταφέρονται σε αποθηκευτικούς χώρους, αφού  προηγουμένως αποστειρωθούν σε αποστειρωτήρια.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Σύκο| ]]
 
[[σχετίζεται με::Σύκο| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
[[πόσο αφορά σε συνεταιρισμός-ένωση συνεταιρισμών-ομάδα παραγωγών::30| ]]
+
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 15:15, 10 Ιουλίου 2015

Στην Ελλάδα, τα συλλεγέντα σύκα τοποθετούνται σε ξυλινούς ταρσούς (διαστάσεων 2 x 1m), σε λεπτό στρώμα και στη συνέχεια ξηραίνονται στον ήλιο για λίγες ημέρες, μέχρι η υγρασία να μειωθεί στο 17-18%. Κατά τη διάρκεια της ξήρανσης τα σύκα τη νύχτα πρέπει να καλύπτονται με καραβόπανο, για να απορροφήσουν υγρασία από τη νυχτερινή δροσιά και να προστατευθούν από ενδεχόμενη προσβολή από τα λεπιδόπτερα Plodia και Ephestia. Μόλις συμπληρωθεί η ξύρανση τα σύκα μεταφέρονται στην αποθήκη, αφού προηγουμένως αποστειρωθούν σε συνεταιρικά ή κρατικά αποστειρωτηρία. Η σχέση νωπών προς ξηρά κυμαίνεται από 3:1 έως 1,5:1. Η φάση της προετοιμασίας για ξήρανση περιλαμβάνει τη διαλογή και την εμβάπτιση σε βραστό διαλύμα μαγειρικού αλατιού (100gr ανά 5 λίτρα νερού). Η επέμβαση αυτή απομακρύνει τις ξένες ύλες από τα σύκα και σχίζει ελαφρά τον φλοιό τους , που βοηθάει στην ξήρανση. Κατά τη δεύτερη φάση τα σύκα εκτίθενται στον ήλιο για λίγες ημέρες ή 6-12 ώρες σε ξηραντήριο με θερμοκρασία 60oC. Η θερμοκρασία του ξηραντηρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 60oC γιατί είναι δυνατή η καραμελοποίηση του προϊόντος (ο καρπός μαυρίζει και αποκτά μυρωδιά καμένου). Η ξήρανση συμπληρώνεται όταν η υγρασία του καρπού μειωθεί στο 17-18%. Ακολούθως μεταφέρονται σε αποθηκευτικούς χώρους, αφού προηγουμένως αποστειρωθούν σε αποστειρωτήρια.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.