Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εχθρός λωτού Σαράκι"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 +
[[είναι προσβολή του εχθρού::Λεπιδόπτερα| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 15:28, 23 Ιουλίου 2013

Cossus cossus
Zeuzera pyrina

Ο ερυθρός (Cossus cossus) και ο κίτρινος ξυλοφάγος (Zeuzera pyrina) προσβάλλουν συνήθως αραιά και πού το λωτό. Ο ερυθρός ξυλοφάγος αποθέτει τα αυγά του κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στις ανωμαλίες που υπάρχουν στον φλοιό του κορμού του λωτού και οι προνύμφες σκάβουν στοές που καταλαμβάνουν σπανιότερα και περιοχές του ξύλου. Οι προνύμφες εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς και δίνουν τα πρώτα ενήλικα έντομα το καλοκαίρι του τρίτου χρόνου από την εναπόθεση των αυγών. Οι προσβολές του ερυθρού ξυλοφάγου στον λωτό συνήθως προέρχονται από προνύμφες του λεπιδόπτερου που μεταναστεύουν από άλλα καρποφόρα είδη (αχλαδιά, μηλιά κ.λ.π.) την νύχτα, πιθανότατα λόγω συνθηκών υπερπληθυσμού.

Αυτές οι προνύμφες προσβάλουν τον λωτό στην ζώνη του λαιμού όπου σχηματίζουν μια δακτυλιοειδή στοά κάτω από το φλοιό, καμιά φορά ελάχιστα ορατή επειδή βρίσκεται λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, προκαλώντας έτσι τον θάνατο του φυτού. Οι προνύμφες του Cossus εγκαθίστανται στο λωτό για κάποιους μήνες ή για λίγες μέρες και μετά τον εγκαταλείπουν. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουμε σπασίματα κλαδιών και σε πολύ σοβαρές προσβολές μέχρι και ολοκληρωτική κατάρρευση του κεντρικού βλαστού κάτω και από την επίδραση του ανέμου.

Ο κίτρινος ξυλοφάγος επίσης μπορεί να προκαλέσει περιστασιακές ζημιές, οι προνύμφες του δε, ενδεχομένως να προσβάλουν εκτός από τον κορμό και τους βραχίονες και τα κλαδιά.

Η αγωγή καταπολέμησης πραγματοποιείται με μηχανικά μέσα (σύρμα που εισάγουμε στις στοές για να εξοντώσουμε τις προνύμφες) και χημικά μέσα (ειδικός στόκος ή σπίρτα εμποτισμένα με ουσίες καταπολέμησης των προνυμφών). Μπορούν επίσης να γίνουν και ψεκασμοί, με ειδικό εξοπλισμό, στην είσοδο των στοών. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται πολύ επίμονα εντομοκτόνα και σε υψηλή δοσολογία (π.χ. monocrotophos). Δεν συνίσταται να γίνεται γενικευμένος ψεκασμός δεδομένου ότι η περίοδος των πτήσεων των εντόμων είναι μακρά και κατά συνέπεια θα έπρεπε να εφαρμόζουμε διάφορες αγωγές με σημαντικό κόστος και με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην χρήσιμη πανίδα των καλλιεργειών.