Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Φώς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
Υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα, που δείχνουν, ότι οι πράσινοι, ανώριμοι [[Καρποί|καρποί]], φωτοσυνθέτουν και συμβάλλουν στο ξηρό βάρος τους. Είναι γνωστό πως η έντονη προσπίπτουσα [[Ηλιακή ακτινοβολία και γήινο περιβάλλον|ηλιακή ακτινοβολία]] προκαλεί εγκαύματα και παραμποδίζει την ανάπτυξη του καρπού στην εκτειθέμενη πλευρά, αλλ' ελάχιστα είναι γνωστό πως το ηλιακό φως επηρεάζει την [[Αύξηση καρπών|αύξηση των καρπών]]. Οι καρποί, που βρίσκονται σε σκιά, είναι συνήθως μικρότεροι απ' εκείνους, που απαντούν σε καλοηλιαζόμενες θέσεις της κόμης. Το μικρότερο μέγεθος καρπού οφείλεται στη σκίαση των γειτονικών [[Φύλλα|φύλλων]]. Το μέγεθος των [[Κεράσι|κερασιών]], που φέρονται σε σκιαζόμενα [[Σχηματισμός λογχοειδών|λογχοειδή]], μολαταύτα, δεν είναι εμπορικά μικρότερα απ' ότι εκείνα που φέρονται σε κλάδους εκτιθέμενους στον ήλιο.
  
 
+
Κεράσια, που καλύφθηκαν με φύλλα αλουμινίου στην αρχή της περιόδου σκλήρυνσης του πυρήνα, ήταν πολύ μεγάλύτερα, αλλά περιείχαν λιγότερα διαλυτά και αδιάλυτα στερεά απ' ότι τα διπλανά εκτεθειμένα στον ήλιο κατά το χρόνο της [[Συγκομιδή κερασιών|συγκομιδής]]. Επομένως, το έντονο φώς εμποδίζει την αύξηση των καρπών, ή, αντιστρόφως, το σκοτάδι ή η σκίαση ευνοούν την αύξηση, πιθανόν δια μέσου ενός αυξινικού μηχανισμού. Οι υπερώριμοι, σκιαζόμενοι καρποί, ήταν ελαφρά συνεκτικότεροι, αλλά τόσο γλυκείς και άγευστοι που να καθίστανται μη εδώδιμοι πράγμα που αποδεικνύει, ότι η σκίαση μπορεί να επαυξάνει το μέγεθος αλλά όχι και τη γεύση. Κάποια άμεση έκθεση στον ήλιο των κερασιών χρειάζεται για την επίτευξη καλύτερης γευστικής ποιότητας.<ref name="Φώς"/>  
 
+
 
+
 
+
 
+
<ref name="Φώς"/>  
+
 
+
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==

Τελευταία αναθεώρηση της 13:35, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα, που δείχνουν, ότι οι πράσινοι, ανώριμοι καρποί, φωτοσυνθέτουν και συμβάλλουν στο ξηρό βάρος τους. Είναι γνωστό πως η έντονη προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί εγκαύματα και παραμποδίζει την ανάπτυξη του καρπού στην εκτειθέμενη πλευρά, αλλ' ελάχιστα είναι γνωστό πως το ηλιακό φως επηρεάζει την αύξηση των καρπών. Οι καρποί, που βρίσκονται σε σκιά, είναι συνήθως μικρότεροι απ' εκείνους, που απαντούν σε καλοηλιαζόμενες θέσεις της κόμης. Το μικρότερο μέγεθος καρπού οφείλεται στη σκίαση των γειτονικών φύλλων. Το μέγεθος των κερασιών, που φέρονται σε σκιαζόμενα λογχοειδή, μολαταύτα, δεν είναι εμπορικά μικρότερα απ' ότι εκείνα που φέρονται σε κλάδους εκτιθέμενους στον ήλιο.

Κεράσια, που καλύφθηκαν με φύλλα αλουμινίου στην αρχή της περιόδου σκλήρυνσης του πυρήνα, ήταν πολύ μεγάλύτερα, αλλά περιείχαν λιγότερα διαλυτά και αδιάλυτα στερεά απ' ότι τα διπλανά εκτεθειμένα στον ήλιο κατά το χρόνο της συγκομιδής. Επομένως, το έντονο φώς εμποδίζει την αύξηση των καρπών, ή, αντιστρόφως, το σκοτάδι ή η σκίαση ευνοούν την αύξηση, πιθανόν δια μέσου ενός αυξινικού μηχανισμού. Οι υπερώριμοι, σκιαζόμενοι καρποί, ήταν ελαφρά συνεκτικότεροι, αλλά τόσο γλυκείς και άγευστοι που να καθίστανται μη εδώδιμοι πράγμα που αποδεικνύει, ότι η σκίαση μπορεί να επαυξάνει το μέγεθος αλλά όχι και τη γεύση. Κάποια άμεση έκθεση στον ήλιο των κερασιών χρειάζεται για την επίτευξη καλύτερης γευστικής ποιότητας.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997