Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αραίωμα με το χέρι"
(3 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Το [[Αραίωμα καρπών|αραίωμα]] των [[Καρποί|καρπών]] με το χέρι είναι μια χρονοβόρα και ακριβή [[Κατάλογος καλλιεργειών ανοικτού τύπου|καλλιεργητική]] εργασία, ιδιαίτερα, αν η [[Καρπόδεση|καρπόδεση]] είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια σύντομη | + | Το [[Αραίωμα καρπών|αραίωμα]] των [[Καρποί|καρπών]] με το χέρι είναι μια χρονοβόρα και ακριβή [[Κατάλογος καλλιεργειών ανοικτού τύπου|καλλιεργητική]] εργασία, ιδιαίτερα, αν η [[Καρπόδεση|καρπόδεση]] είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια σύντομη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να συγκεντρωθεί και να καθοδηγηθεί ένας μεγάλος αριθμός εργατών. Ένας πεπειραμένος εργάτης χρειάζεται 15 - 20 min για να αραιώσει μια [[Ροδακινιά|ροδακινιά]] που φέρει 10.000 [[Ροδάκινο|καρπούς]]. Επομένως, τα εναπομείναντα 1200 ροδάκινα, θα αποκτήσουν εμπορεύσιμο μέγεθος. |
− | + | ||
− | Ένας πεπειραμένος εργάτης χρειάζεται 15 | + | |
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
+ | Όταν οι ροδακινιές είναι μεγάλες και απαιτούν σκάλες, είναι αναγκαία ή ύπαρξη ενός άλλου ατόμου μ' ένα μεγάλο κοντάρι, που ν' ακολουθεί τους εργάτες, για να αραιώνει τους καρπούς, που δεν έφθασαν αυτοί. Συνήθως χρησιμοποιούνται κοντάρια μήκους 1,3 - 2m των οποίων τα άκρα είναι περιτυλιγμένα με καουτσούκ , για το αραίωμα των [[Κονσερβοποιήσιμες ποικιλίες ροδακινιάς|συμπύρηνων ποικιλιών ροδακινιάς]], όταν υπάρχει έλλειψη εργατών. Η τεχνική αυτή δε συνιστάται για είδη που καρποφορούν σε [[Σχηματισμός λογχοειδών|λογχοειδή]] βλάστηση ή για [[Επιτραπέζιες ποικιλίες ροδακινιάς|επιτραπέζιες ποικιλίες]], των οποίων οι καρποί καταναλίσκονται ως επιτραπέζιοι (νωποί), γιατί ενδέχεται τα λογχοειδή να σπάσουν και οι απομείναντες καρποί να τραυματιστούν.<ref name="Αραίωμα με το χέρι"/> | ||
==Βιβλιογραφία== | ==Βιβλιογραφία== | ||
− | |||
<references> | <references> | ||
− | |||
<ref name="Αραίωμα με το χέρι"> Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997</ref> | <ref name="Αραίωμα με το χέρι"> Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997</ref> | ||
− | |||
</references> | </references> |
Τελευταία αναθεώρηση της 11:02, 31 Μαρτίου 2017
Το αραίωμα των καρπών με το χέρι είναι μια χρονοβόρα και ακριβή καλλιεργητική εργασία, ιδιαίτερα, αν η καρπόδεση είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια σύντομη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να συγκεντρωθεί και να καθοδηγηθεί ένας μεγάλος αριθμός εργατών. Ένας πεπειραμένος εργάτης χρειάζεται 15 - 20 min για να αραιώσει μια ροδακινιά που φέρει 10.000 καρπούς. Επομένως, τα εναπομείναντα 1200 ροδάκινα, θα αποκτήσουν εμπορεύσιμο μέγεθος.
Όταν οι ροδακινιές είναι μεγάλες και απαιτούν σκάλες, είναι αναγκαία ή ύπαρξη ενός άλλου ατόμου μ' ένα μεγάλο κοντάρι, που ν' ακολουθεί τους εργάτες, για να αραιώνει τους καρπούς, που δεν έφθασαν αυτοί. Συνήθως χρησιμοποιούνται κοντάρια μήκους 1,3 - 2m των οποίων τα άκρα είναι περιτυλιγμένα με καουτσούκ , για το αραίωμα των συμπύρηνων ποικιλιών ροδακινιάς, όταν υπάρχει έλλειψη εργατών. Η τεχνική αυτή δε συνιστάται για είδη που καρποφορούν σε λογχοειδή βλάστηση ή για επιτραπέζιες ποικιλίες, των οποίων οι καρποί καταναλίσκονται ως επιτραπέζιοι (νωποί), γιατί ενδέχεται τα λογχοειδή να σπάσουν και οι απομείναντες καρποί να τραυματιστούν.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997