Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό ανθικών στελεχών"
μ (Ο P chasapis μετακίνησε τη σελίδα Άνθηση κρεμμυδιού στη Παράγοντες που επηρεάζουν το σχηµατισµό ανθικών στελεχών χωρίς να αφήσει ανακατε...) |
|||
(3 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | < | + | <span style="font-weight:bold;">Θερμοκρασία:</span> Ο σχηµατισµός του ανθικού στελέχους απαιτεί την έκθεση του φυτού σε χαµηλές [[Κλιματικές συνθήκες κρεμμυδιού|θερµοκρασίες]]. Ευνοϊκές θερµοκρασίες για παραγωγή ανθικού στελέχους είναι 4-8<sup>o</sup>C ή γενικότερα κάτω από 10<sup>o</sup>C. Όταν η θερµοκρασία είναι πάνω από 21<sup>o</sup>C δεν εµφανίζονται ανθικά στελέχη. Ο σχηµατισµός ανθικών στελεχών σε [[Καλλιέργεια κρεμμυδιού|καλλιέργειες]] που σπέρνονται ή φυτεύονται τον χειµώνα ή την άνοιξη, οφείλεται στις παρατεταµένες ή στις περιορισµένης διάρκειας χαµηλές ανοιξιάτικη θερµοκρασίες. Η θερµοκρασία αποθήκευσης του κοκκαριού και των µητρικών βολβών επηρεάζει σηµαντικά τον σχηµατισµό και την εµφάνιση ανθικών στελεχών στο κρεµµύδι. Το κοκκάρι που προορίζεται για τη φύτευση την άνοιξη, για παραγωγή βολβών, ή φρέσκο κρεµµυδάκι, πρέπει να αποθηκεύεται γύρω στους 0<sup>o</sup>C ή γύρω στους 25<sup>o</sup>C για να αποφευχθεί η παραγωγή ανθικών στελεχών. Οι µητρικοί βολβοί που προορίζονται για σποροπαραγωγή, συνιστάται να αποθηκεύονται σε θερµοκρασίες από 5-10<sup>o</sup>C γιατί η αποθήκευση σε αυτές τις θερµοκρασίες, επιτείνει το σχηµατισµό ανθικών στελεχών και µεγιστοποιεί το ποσοστό άνθησης. |
− | < | + | <span style="font-weight:bold;">Ποικιλία:</span> Ο παράγων [[Ποικιλίες κρεμμυδιού|ποικιλία]] είναι σηµαντικός στο σχηµατισµό ανθικών στελεχών στο καλλιεργούµενο [[Κρεμμύδι φυτό|κρεµµύδι]]. Οι ποικιλίες διαφέρουν µεταξύ τους όσον αφορά την ευκολία ή δυσκολία της άνθησης. Τα κρεµµύδια για παράδειγμα τύπου [[Ποικιλία κρεμμυδιού Yellow sweet spanish|Sweet Spanish]] είναι πολύ ευαίσθητα στην άνθηση. |
− | < | + | <span style="font-weight:bold;">Στάδιο ανάπτυξης του φυτού:</span> Για να επιδράσουν οι χαµηλές θερµοκρασίες και να προκαλέσουν τον σχηµατισµό ανθικών στελεχών στο κρεµµύδι, θα πρέπει τα φυτά να αποκτήσουν ένα ελάχιστο µέγεθος. Μεγαλύτερα φυτά έχουν µεγαλύτερη πιθανότητα να παράγουν ανθικά στελέχη σε σύγκριση µε µικρότερα φυτά της ίδιας ηλικίας, ανεξάρτητα αν τα φυτά προήλθαν από κοκκάρι µεταφύτευση ή |
απευθείας από σπορά. Κοκκάρι µε διάµετρο μικρότερη των 16mm και φυτά µε διάµετρο βλαστού μικρότερη των 7mm, είναι ανθεκτικά στην παραγωγή ανθικών στελεχών. Μεγαλύτερης διαµέτρου κοκκάρι και φυτών καθίστανται ευαίσθητα στον σχηµατισµό ανθικού στελέχους. | απευθείας από σπορά. Κοκκάρι µε διάµετρο μικρότερη των 16mm και φυτά µε διάµετρο βλαστού μικρότερη των 7mm, είναι ανθεκτικά στην παραγωγή ανθικών στελεχών. Μεγαλύτερης διαµέτρου κοκκάρι και φυτών καθίστανται ευαίσθητα στον σχηµατισµό ανθικού στελέχους. | ||
− | < | + | <span style="font-weight:bold;">Χημικοί παρεμποδιστές ανάπτυξης:</span>Σε περίπτωση που ο σχηµατισµός ανθικών στελεχών είναι ανεπιθύµητος και υπάρχει κίνδυνος εµφάνισής τους, χρησιµοποιούµε χηµικούς παρεµποδιστές άνθησης. Για παράδειγµα, η εφαρµογή του ethephon σε συγκέντρωση 200-5.000 (40λίτρα / στρέµµα), µειώνει την παραγωγή ανθικών στελεχών σε φθινοπωρινές και χειµερινές καλλιέργειες κρεµµυδιών µικράς φωτοπεριόδου.<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"/> |
− | + | ==Βιβλιογραφία== | |
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"> Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[σχετίζεται με::Κρεμμύδι φυτό| ]] | [[σχετίζεται με::Κρεμμύδι φυτό| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 11:34, 7 Ιουλίου 2015
Θερμοκρασία: Ο σχηµατισµός του ανθικού στελέχους απαιτεί την έκθεση του φυτού σε χαµηλές θερµοκρασίες. Ευνοϊκές θερµοκρασίες για παραγωγή ανθικού στελέχους είναι 4-8oC ή γενικότερα κάτω από 10oC. Όταν η θερµοκρασία είναι πάνω από 21oC δεν εµφανίζονται ανθικά στελέχη. Ο σχηµατισµός ανθικών στελεχών σε καλλιέργειες που σπέρνονται ή φυτεύονται τον χειµώνα ή την άνοιξη, οφείλεται στις παρατεταµένες ή στις περιορισµένης διάρκειας χαµηλές ανοιξιάτικη θερµοκρασίες. Η θερµοκρασία αποθήκευσης του κοκκαριού και των µητρικών βολβών επηρεάζει σηµαντικά τον σχηµατισµό και την εµφάνιση ανθικών στελεχών στο κρεµµύδι. Το κοκκάρι που προορίζεται για τη φύτευση την άνοιξη, για παραγωγή βολβών, ή φρέσκο κρεµµυδάκι, πρέπει να αποθηκεύεται γύρω στους 0oC ή γύρω στους 25oC για να αποφευχθεί η παραγωγή ανθικών στελεχών. Οι µητρικοί βολβοί που προορίζονται για σποροπαραγωγή, συνιστάται να αποθηκεύονται σε θερµοκρασίες από 5-10oC γιατί η αποθήκευση σε αυτές τις θερµοκρασίες, επιτείνει το σχηµατισµό ανθικών στελεχών και µεγιστοποιεί το ποσοστό άνθησης.
Ποικιλία: Ο παράγων ποικιλία είναι σηµαντικός στο σχηµατισµό ανθικών στελεχών στο καλλιεργούµενο κρεµµύδι. Οι ποικιλίες διαφέρουν µεταξύ τους όσον αφορά την ευκολία ή δυσκολία της άνθησης. Τα κρεµµύδια για παράδειγμα τύπου Sweet Spanish είναι πολύ ευαίσθητα στην άνθηση.
Στάδιο ανάπτυξης του φυτού: Για να επιδράσουν οι χαµηλές θερµοκρασίες και να προκαλέσουν τον σχηµατισµό ανθικών στελεχών στο κρεµµύδι, θα πρέπει τα φυτά να αποκτήσουν ένα ελάχιστο µέγεθος. Μεγαλύτερα φυτά έχουν µεγαλύτερη πιθανότητα να παράγουν ανθικά στελέχη σε σύγκριση µε µικρότερα φυτά της ίδιας ηλικίας, ανεξάρτητα αν τα φυτά προήλθαν από κοκκάρι µεταφύτευση ή απευθείας από σπορά. Κοκκάρι µε διάµετρο μικρότερη των 16mm και φυτά µε διάµετρο βλαστού μικρότερη των 7mm, είναι ανθεκτικά στην παραγωγή ανθικών στελεχών. Μεγαλύτερης διαµέτρου κοκκάρι και φυτών καθίστανται ευαίσθητα στον σχηµατισµό ανθικού στελέχους.
Χημικοί παρεμποδιστές ανάπτυξης:Σε περίπτωση που ο σχηµατισµός ανθικών στελεχών είναι ανεπιθύµητος και υπάρχει κίνδυνος εµφάνισής τους, χρησιµοποιούµε χηµικούς παρεµποδιστές άνθησης. Για παράδειγµα, η εφαρµογή του ethephon σε συγκέντρωση 200-5.000 (40λίτρα / στρέµµα), µειώνει την παραγωγή ανθικών στελεχών σε φθινοπωρινές και χειµερινές καλλιέργειες κρεµµυδιών µικράς φωτοπεριόδου.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.