Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κλιματικές συνθήκες πατάτας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Η πατατοκαλλιέργεια µπορεί και προσαρµόζεται εύκολα σε διάφορα κλιµ...')
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η [[Καλλιέργεια πατάτας|πατατοκαλλιέργεια]] µπορεί και προσαρµόζεται εύκολα σε διάφορα κλιµατικά περιβάλλοντα. Για τη µέγιστη όµως παραγωγή (ποσοτική και ποιοτική) προτιµά δροσερό περιβάλλον µε θερµοκρασίες 15-22<sup>o</sup>C (optimum 17<sup>o</sup>C), µε νεφοσκεπή ουρανό και σταθερή χορήγηση [[Άρδευση πατάτας|νερού]]. Πάνω από τους 29<sup>o</sup>C δεν σχηµατίζονται κόνδυλοι ή οι κόνδυλοι που έχουν ήδη σχηµατιστεί δεν αυξάνονται κατ’ όγκο, λόγω της αυξηµένης αναπνοής των φυτών, η οποία καταναλώνει όλους τους παραγόµενους υδατάνθρακες µε αποτέλεσµα να µείνει µικρή ποσότητα για αποθήκευση. Επίσης για την παραγωγή κονδύλων είναι απαραίτητη η ύπαρξη αρκετής εδαφικής υγρασίας. Είναι φυτό µακράς φωτοπεριόδου και απαιτεί πάνω από 14 ώρες φώς, για να ανθίσει και να ωριµάσει τους καρπούς. Ωστόσο, παρ’ ότι η άνθηση και η καρποφορία ευνοούνται από µακρά φωτοπερίοδο, οι µεγαλύτερες αποδόσεις παίρνονται όταν το µήκος της ηµέρας δεν ξεπερνά τις 12 ώρες. Για το λόγο αυτό τις µεγαλύτερες µέρες του έτους παίρνονται ζωηροί βλαστοί και ευνοείται η άνθιση, ενώ τις µικρές ηµέρες ευνοείται η ανάπτυξη των κονδύλων.  
+
Η [[Καλλιέργεια πατάτας|πατατοκαλλιέργεια]] µπορεί και προσαρµόζεται εύκολα σε διάφορα κλιµατικά περιβάλλοντα. Για τη µέγιστη όµως παραγωγή (ποσοτική και ποιοτική) προτιµά δροσερό περιβάλλον µε θερµοκρασίες 15-22<sup>o</sup>C (optimum 17<sup>o</sup>C), µε νεφοσκεπή ουρανό και σταθερή χορήγηση [[Άρδευση πατάτας|νερού]]. Πάνω από τους 29<sup>o</sup>C δεν σχηµατίζονται κόνδυλοι ή οι κόνδυλοι που έχουν ήδη σχηµατιστεί δεν αυξάνονται κατ’ όγκο, λόγω της αυξηµένης αναπνοής των φυτών, η οποία καταναλώνει όλους τους παραγόµενους υδατάνθρακες µε αποτέλεσµα να µείνει µικρή ποσότητα για αποθήκευση. Επίσης για την παραγωγή κονδύλων είναι απαραίτητη η ύπαρξη αρκετής εδαφικής υγρασίας. Είναι φυτό µακράς φωτοπεριόδου και απαιτεί πάνω από 14 ώρες φώς, για να ανθίσει και να ωριµάσει τους καρπούς. Ωστόσο, παρ’ ότι η άνθηση και η καρποφορία ευνοούνται από µακρά φωτοπερίοδο, οι µεγαλύτερες αποδόσεις παίρνονται όταν το µήκος της ηµέρας δεν ξεπερνά τις 12 ώρες. Για το λόγο αυτό τις µεγαλύτερες µέρες του έτους παίρνονται ζωηροί βλαστοί και ευνοείται η άνθιση, ενώ τις µικρές ηµέρες ευνοείται η ανάπτυξη των κονδύλων.<ref name="Βιολογική καλλιέργεια πατάτας στην Κρήτη"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Βιολογική καλλιέργεια πατάτας στην Κρήτη"> Βιολογική καλλιέργεια πατάτας στην Κρήτη, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Μπαμιεδάκη Μαρία, Ηράκλειο 2005. </ref>
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Πατάτα φυτό| ]]
 
[[σχετίζεται με::Πατάτα φυτό| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 08:59, 7 Ιουλίου 2015

Η πατατοκαλλιέργεια µπορεί και προσαρµόζεται εύκολα σε διάφορα κλιµατικά περιβάλλοντα. Για τη µέγιστη όµως παραγωγή (ποσοτική και ποιοτική) προτιµά δροσερό περιβάλλον µε θερµοκρασίες 15-22oC (optimum 17oC), µε νεφοσκεπή ουρανό και σταθερή χορήγηση νερού. Πάνω από τους 29oC δεν σχηµατίζονται κόνδυλοι ή οι κόνδυλοι που έχουν ήδη σχηµατιστεί δεν αυξάνονται κατ’ όγκο, λόγω της αυξηµένης αναπνοής των φυτών, η οποία καταναλώνει όλους τους παραγόµενους υδατάνθρακες µε αποτέλεσµα να µείνει µικρή ποσότητα για αποθήκευση. Επίσης για την παραγωγή κονδύλων είναι απαραίτητη η ύπαρξη αρκετής εδαφικής υγρασίας. Είναι φυτό µακράς φωτοπεριόδου και απαιτεί πάνω από 14 ώρες φώς, για να ανθίσει και να ωριµάσει τους καρπούς. Ωστόσο, παρ’ ότι η άνθηση και η καρποφορία ευνοούνται από µακρά φωτοπερίοδο, οι µεγαλύτερες αποδόσεις παίρνονται όταν το µήκος της ηµέρας δεν ξεπερνά τις 12 ώρες. Για το λόγο αυτό τις µεγαλύτερες µέρες του έτους παίρνονται ζωηροί βλαστοί και ευνοείται η άνθιση, ενώ τις µικρές ηµέρες ευνοείται η ανάπτυξη των κονδύλων.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Βιολογική καλλιέργεια πατάτας στην Κρήτη, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Μπαμιεδάκη Μαρία, Ηράκλειο 2005.