Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πατάτα προϊόν"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Σχετικές σελίδες)
 
 
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 31: Γραμμή 31:
 
</references>
 
</references>
  
 
+
[[Category:Προϊόν κηπευτικού φυτού]]
 
+
 
+
 
+
[[Category:Βρώσιμο προϊόν φυτικής προέλευσης]]
+
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
[[πόσο αφορά σε συνεταιρισμός-ένωση συνεταιρισμών-ομάδα παραγωγών::30| ]]
+
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 
[[παράγεται από::Πατάτα φυτό| ]]
 
[[παράγεται από::Πατάτα φυτό| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 11:02, 7 Ιουλίου 2015

Τηγανητές πατάτες
Πατάτα ψητή από τζάκι
Πατάτα ψητή από φούρνο
Κροκέτες από πατάτα
Πουρές πατάτας
Πατατοσαλάτα

Συντήρηση

Η καλή συντήρηση των συγκοµισθέντων κονδύλων, εξαρτάται από την φυσική τους κατάστασή και από τις συνθήκες διατήρησης τους. Κόνδυλοι οι οποίοι είναι ώριµοι, υγιείς και χωρίς τραύµατα αποθηκεύονται για αρκετά µακρύ χρονικό διάστηµα. Μετά τη συγκοµιδή οι κόνδυλοι τοποθετούνται σε σκοτεινές αποθήκες χύµα σκεπασµένοι µε λινάτσες, µε σταθερή θερµοκρασία γύρω στους 5-10oC, µε καλό αερισµό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποτρέπεται σε µεγάλο βαθµό και η βλάστηση των κονδύλων, οι οποίοι κανονικά εξέρχονται από το λήθαργο δύο µήνες περίπου µετά τη συγκοµιδή τους. Για να αποφευχθεί η είσοδος παθογόνων µυκήτων, µέσω τραυµάτων που έχουν δηµιουργηθεί στους κονδύλους κατά τη συλλογή τους, θα πρέπει να παραµείνουν για 10-15 µέρες σε θερµοκρασία 10-15oC και σχετική υγρασία 90% για να επουλωθούν οι πληγές και ταυτόχρονα να µειωθεί η απώλεια νερού της σάρκας τους. Οι κόνδυλοι παραµένουν στους χώρους αποθήκευσης έως ότου ζητηθούν από την αγορά. Ένα µεγάλο µέρος από αυτούς, διατίθεται στις µεγάλες λαχαναγορές της χώρας µας, ενώ ένα µικρό ποσοστό απορροφάται από τις λαϊκές αγορές.[1]

Διατροφική αξία

Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της αλλά και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της. Η πατάτα αποτελείται από 78-80% νερό, 18-20% άμυλο, 1,5-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου. Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό για τις σωματικές δραστηριότητες του και βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Όσον αφορά στις πρωτεΐνες, παρόλο που υπάρχουν σε μικρό ποσοστό στην πατάτα, αν συνδυαστεί σωστά με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη (όπως αυγό, τυρί, κρέας κ.λπ), μπορεί να αποδώσει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Οι πρωτεΐνες βοηθούν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη και στην ανάπλαση των ιστών του σώματος, αλλά και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Το λίπος βρίσκεται σε ίχνη στην πατάτα. Συνοπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια πατάτα 100gr περιέχει 17,7gr υδατανθράκων, 2,1gr πρωτεΐνης και 0,1gr λίπους. Περισσότερες και αναλυτικότερες λεπτομέρειες στον παρακάτω σύνδεσμο:

Διατροφική αξία πατάτας[2]


Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Βιολογική καλλιέργεια πατάτας στην Κρήτη, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Μπαμιεδάκη Μαρία, Ηράκλειο 2005.
  2. Θρεπτική αξία πατάτας.