Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συγκομιδή σκόρδων"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο [[Βολβοποίηση σκόρδου|βολβός]] είναι έτοιµος να συγκοµιστεί 6-8 µήνες µετά την φύτευση, όταν το υπέργειο µέρος του [[Σκόρδο φυτό|φυτού]] αρχίσει να ξηραίνεται και από όρθια θέση γέρνει προς το [[Εδαφικές συνθήκες σκόρδου|έδαφος]], ή όταν οι σκελίδες διαχωρίζονται στο βολβό. Μερικοί καλλιεργητές συνηθίζουν να στρίβουν το στέλεχος των φυτών όταν αυτό αναπτυχθεί πλήρως, για να αυξάνεται σε µέγεθος ο βολβός. Όταν το 80% των στελεχών µιας φυτείας έχουν λυγίσει ακριβώς πάνω από τον βολβό, ξεκινά η συγκοµιδή. Χρονικά η περίοδος συγκοµιδής µπορεί να ποικίλει κατά  περιοχές από τον Μάϊο µέχρι τον Αύγουστο. Ολόκληρο το ξηρό φυτό εκριζώνεται (συγκοµίζεται) µε το χέρι ή µε µηχανικό τρόπο και µαζεύεται σε σωρούς. Για να διευκολυνθεί η εκρίζωση µε το χέρι θα µπορούσε, µε την βοήθεια του ελκυστήρα και ειδικής υπεδάφιας λεπίδας (cutter bar), να κοπεί το [[Βοτανικά χαρακτηριστικά σκόρδου|ριζικό]] σύστηµα και να χαλαρώσει το έδαφος γύρω από τους βολβούς. Καθυστέρηση στη συγκοµιδή µπορεί να προκαλέσει ζηµιά στους εξωτερικούς χιτώνες των βολβών. Μετά την εξαγωγή τους τα φυτά παραµένουν στους σωρούς για µεθωρίµανση, περίπου µια εβδοµάδα ή και περισσότερο, εφόσον βέβαια οι βολβοί καλύπτονται µε τα ξερά φύλλα ή µε άλλα υλικά, για να αποφεύγεται το κάψιµο των βολβών από τον ήλιο (εικ. 10.). Θα πρέπει επίσης να λαµβάνεται πρόνοια για τον εξαερισµό των σωρών. Εάν κατά την εξαγωγή επικρατεί [[Κλιματικές συνθήκες σκόρδου|βροχερός καιρός]] ή υπάρχει υψηλή υγρασία στην ατµόσφαιρα, τα φυτά ( βολβοί + φύλλα ) θα πρέπει να µεταφέρονται σε καλυµµένους χώρους και να προστατεύονται από την υγρασία. Η τέλεια αποξήρανση του βολβού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για παρατεταµένη διατήρηση του προϊόντος σε καλή κατάσταση στην [[Συντήρηση σκόρδων|αποθήκη]].
+
Ο [[Βολβοποίηση σκόρδου|βολβός]] είναι έτοιµος να συγκοµιστεί 6-8 µήνες µετά την φύτευση, όταν το υπέργειο µέρος του [[Σκόρδο φυτό|φυτού]] αρχίσει να ξηραίνεται και από όρθια θέση γέρνει προς το [[Εδαφικές συνθήκες σκόρδου|έδαφος]], ή όταν οι σκελίδες διαχωρίζονται στο βολβό. Μερικοί καλλιεργητές συνηθίζουν να στρίβουν το στέλεχος των φυτών όταν αυτό αναπτυχθεί πλήρως, για να αυξάνεται σε µέγεθος ο βολβός. Όταν το 80% των στελεχών µιας φυτείας έχουν λυγίσει ακριβώς πάνω από τον βολβό, ξεκινά η συγκοµιδή. Χρονικά η περίοδος συγκοµιδής µπορεί να ποικίλει κατά  περιοχές από τον Μάϊο µέχρι τον Αύγουστο. Ολόκληρο το ξηρό φυτό εκριζώνεται (συγκοµίζεται) µε το χέρι ή µε µηχανικό τρόπο και µαζεύεται σε σωρούς. Για να διευκολυνθεί η εκρίζωση µε το χέρι θα µπορούσε, µε την βοήθεια του ελκυστήρα και ειδικής υπεδάφιας λεπίδας (cutter bar), να κοπεί το [[Βοτανικά χαρακτηριστικά σκόρδου|ριζικό]] σύστηµα και να χαλαρώσει το έδαφος γύρω από τους βολβούς. Καθυστέρηση στη συγκοµιδή µπορεί να προκαλέσει ζηµιά στους εξωτερικούς χιτώνες των βολβών. Μετά την εξαγωγή τους τα φυτά παραµένουν στους σωρούς για µεθωρίµανση, περίπου µια εβδοµάδα ή και περισσότερο, εφόσον βέβαια οι βολβοί καλύπτονται µε τα ξερά φύλλα ή µε άλλα υλικά, για να αποφεύγεται το κάψιµο των βολβών από τον ήλιο (εικ. 10.). Θα πρέπει επίσης να λαµβάνεται πρόνοια για τον εξαερισµό των σωρών. Εάν κατά την εξαγωγή επικρατεί [[Κλιματικές συνθήκες σκόρδου|βροχερός καιρός]] ή υπάρχει υψηλή υγρασία στην ατµόσφαιρα, τα φυτά ( βολβοί + φύλλα ) θα πρέπει να µεταφέρονται σε καλυµµένους χώρους και να προστατεύονται από την υγρασία. Η τέλεια αποξήρανση του βολβού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για παρατεταµένη διατήρηση του προϊόντος σε καλή κατάσταση στην [[Συντήρηση σκόρδων|αποθήκη]].<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"/>
 
+
  
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"> Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]]
[[σχετίζεται με::Κηπευτική καλλιέργεια| ]]
+
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια σκόρδου| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 11:53, 7 Ιουλίου 2015

Ο βολβός είναι έτοιµος να συγκοµιστεί 6-8 µήνες µετά την φύτευση, όταν το υπέργειο µέρος του φυτού αρχίσει να ξηραίνεται και από όρθια θέση γέρνει προς το έδαφος, ή όταν οι σκελίδες διαχωρίζονται στο βολβό. Μερικοί καλλιεργητές συνηθίζουν να στρίβουν το στέλεχος των φυτών όταν αυτό αναπτυχθεί πλήρως, για να αυξάνεται σε µέγεθος ο βολβός. Όταν το 80% των στελεχών µιας φυτείας έχουν λυγίσει ακριβώς πάνω από τον βολβό, ξεκινά η συγκοµιδή. Χρονικά η περίοδος συγκοµιδής µπορεί να ποικίλει κατά περιοχές από τον Μάϊο µέχρι τον Αύγουστο. Ολόκληρο το ξηρό φυτό εκριζώνεται (συγκοµίζεται) µε το χέρι ή µε µηχανικό τρόπο και µαζεύεται σε σωρούς. Για να διευκολυνθεί η εκρίζωση µε το χέρι θα µπορούσε, µε την βοήθεια του ελκυστήρα και ειδικής υπεδάφιας λεπίδας (cutter bar), να κοπεί το ριζικό σύστηµα και να χαλαρώσει το έδαφος γύρω από τους βολβούς. Καθυστέρηση στη συγκοµιδή µπορεί να προκαλέσει ζηµιά στους εξωτερικούς χιτώνες των βολβών. Μετά την εξαγωγή τους τα φυτά παραµένουν στους σωρούς για µεθωρίµανση, περίπου µια εβδοµάδα ή και περισσότερο, εφόσον βέβαια οι βολβοί καλύπτονται µε τα ξερά φύλλα ή µε άλλα υλικά, για να αποφεύγεται το κάψιµο των βολβών από τον ήλιο (εικ. 10.). Θα πρέπει επίσης να λαµβάνεται πρόνοια για τον εξαερισµό των σωρών. Εάν κατά την εξαγωγή επικρατεί βροχερός καιρός ή υπάρχει υψηλή υγρασία στην ατµόσφαιρα, τα φυτά ( βολβοί + φύλλα ) θα πρέπει να µεταφέρονται σε καλυµµένους χώρους και να προστατεύονται από την υγρασία. Η τέλεια αποξήρανση του βολβού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για παρατεταµένη διατήρηση του προϊόντος σε καλή κατάσταση στην αποθήκη.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.