Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Άρδευση κρόκου"
Από GAIApedia
(Νέα σελίδα με 'Στη Σαρδηνία και την Κοζάνη, οι καλλιέργειες του κρόκου ...') |
|||
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Στη Σαρδηνία και την Κοζάνη, οι [[Καλλιέργεια κρόκου|καλλιέργειες]] του [[Κρόκος φυτό|κρόκου]] δεν αρδεύονται. Στην Ισπανία, 70% της καλλιεργούμενης έκτασης αρδεύεται. Για την άρδευση χρησιμοποιούνται τρία συστήματα: Η [[Επιφανειακή άρδευση#Άρδευση με λεκάνες|κατάκλυση]], ο [[Τεχνητή βροχή|καταιονισμός]] και το [[Πότισμα στάγδην|στάγδην]]. Οι ανάγκες σε νερό, πάντως, είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με άλλα είδη καλλιεργειών. Ο [[Κρόκος φυτό|κρόκος]] είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία, ενώ προσαρμόζεται πολύ καλά στο πότισμα. Αν θεωρήσουμε τις κρίσιμες περιόδους καλλιέργειας, που είναι αυτές της ανθοφορίας και της δημιουργίας των [[Μορφολογικά χαρακτηριστικά κρόκου|βολβών]], η πρώτη είναι η πλέον ευαίσθητη διότι συμπίπτει με την περίοδο άρδευσης. | + | Στη Σαρδηνία και την Κοζάνη, οι [[Καλλιέργεια κρόκου|καλλιέργειες]] του [[Κρόκος φυτό|κρόκου]] δεν αρδεύονται. Στην Ισπανία, 70% της καλλιεργούμενης έκτασης αρδεύεται. Για την άρδευση χρησιμοποιούνται τρία συστήματα: Η [[Επιφανειακή άρδευση#Άρδευση με λεκάνες|κατάκλυση]], ο [[Τεχνητή βροχή|καταιονισμός]] και το [[Πότισμα στάγδην|στάγδην]]. Οι ανάγκες σε νερό, πάντως, είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με άλλα είδη καλλιεργειών. Ο [[Κρόκος φυτό|κρόκος]] είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία, ενώ προσαρμόζεται πολύ καλά στο πότισμα. Αν θεωρήσουμε τις κρίσιμες περιόδους καλλιέργειας, που είναι αυτές της ανθοφορίας και της δημιουργίας των [[Μορφολογικά χαρακτηριστικά κρόκου|βολβών]], η πρώτη είναι η πλέον ευαίσθητη διότι συμπίπτει με την περίοδο άρδευσης.<ref name="Πράσινα Εθνικά Προϊόντα"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Πράσινα Εθνικά Προϊόντα"> Πολύτιμα Πράσινα Εθνικά Προϊόντα Κρόκος-Κοζάνης, Ιπποφαές, Αλάδανο, μεταπτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Αικατερίνης Τσιώγκα, Θεσσαλονίκη 2012.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | ||
− | [[σχετίζεται με::Καλλιέργεια | + | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
+ | [[σχετίζεται με::Καλλιέργεια κρόκου| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 12:53, 20 Ιουλίου 2015
Στη Σαρδηνία και την Κοζάνη, οι καλλιέργειες του κρόκου δεν αρδεύονται. Στην Ισπανία, 70% της καλλιεργούμενης έκτασης αρδεύεται. Για την άρδευση χρησιμοποιούνται τρία συστήματα: Η κατάκλυση, ο καταιονισμός και το στάγδην. Οι ανάγκες σε νερό, πάντως, είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με άλλα είδη καλλιεργειών. Ο κρόκος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία, ενώ προσαρμόζεται πολύ καλά στο πότισμα. Αν θεωρήσουμε τις κρίσιμες περιόδους καλλιέργειας, που είναι αυτές της ανθοφορίας και της δημιουργίας των βολβών, η πρώτη είναι η πλέον ευαίσθητη διότι συμπίπτει με την περίοδο άρδευσης.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Πολύτιμα Πράσινα Εθνικά Προϊόντα Κρόκος-Κοζάνης, Ιπποφαές, Αλάδανο, μεταπτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Αικατερίνης Τσιώγκα, Θεσσαλονίκη 2012.