Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κλιματικές συνθήκες σπαραγγιού"
(Νέα σελίδα με 'Το σπαράγγι είναι φυτό ψυχρής εποχής που αναπτύσσεται σε περιοχές με μέση μ...') |
|||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Το [[Σπαράγγι φυτό|σπαράγγι]] είναι φυτό ψυχρής εποχής που αναπτύσσεται σε περιοχές με μέση μηνιαία θερμοκρασία 15-24<sup>o</sup>C και με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα για παρατεταμένη περίοδο ληθάργου (3-5 μήνες). Οι άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του φυτού είναι θερμοκρασία ημέρας 24-29<sup>o</sup>C και θερμοκρασία νύχτας 13-19<sup>o</sup>C. Η βλάστηση των οφθαλμών και η έξοδος των βλαστών από το έδαφος πραγματοποιείται μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 10<sup>o</sup>C. Μετά την έξοδο τους όμως από το [[Εδαφικές συνθήκες σπαραγγιού|έδαφος]] οι τρυφεροί βλαστοί είναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία επηρεάζει το ρυθμό ανάπτυξης των βλαστών, έτσι η ανάπτυξη του βλαστού την ημέρα είναι 1,8cm στους 13<sup>o</sup>C και 3cm στους 17<sup>o</sup>C. Εάν πάλι κατά τη διάρκεια της [[Συγκομιδή σπαραγγιού|συγκομιδής]] επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, τότε υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει η κορυφή των βλαστών, οπότε γίνονται μη εμπορεύσιμοι. Οι δυνατοί πάλι και ξηροί άνεμοι κατά την περίοδο της ανάπτυξης των τρυφερών βλαστών είναι ανεπιθύμητοι γιατί προκαλούν κύρτωση των βλαστών, οπότε γίνονται μη εμπορεύσιμοι. Οι δυνατοί πάλι και ξηροί άνεμοι κατά την περίοδο της ανάπτυξης των τρυφερών [[Βοτανικά χαρακτηριστικά σπαραγγιού|βλαστών]] είναι ανεπιθύμητοι γιατί προκαλούν κύρτωση των βλαστών και τους καθιστούν μη εμπορεύσιμους. Επιπλέον έλλειψη ή υπερβολική υγρασία την άνοιξη κατά την περίδο της συγκομιδής, προκαλεί μείωση της παραγωγής. | + | Το [[Σπαράγγι φυτό|σπαράγγι]] είναι φυτό ψυχρής εποχής που αναπτύσσεται σε περιοχές με μέση μηνιαία θερμοκρασία 15-24<sup>o</sup>C και με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα για παρατεταμένη περίοδο ληθάργου (3-5 μήνες). Οι άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του φυτού είναι θερμοκρασία ημέρας 24-29<sup>o</sup>C και θερμοκρασία νύχτας 13-19<sup>o</sup>C. Η βλάστηση των οφθαλμών και η έξοδος των βλαστών από το έδαφος πραγματοποιείται μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 10<sup>o</sup>C. Μετά την έξοδο τους όμως από το [[Εδαφικές συνθήκες σπαραγγιού|έδαφος]] οι τρυφεροί βλαστοί είναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία επηρεάζει το ρυθμό ανάπτυξης των βλαστών, έτσι η ανάπτυξη του βλαστού την ημέρα είναι 1,8cm στους 13<sup>o</sup>C και 3cm στους 17<sup>o</sup>C. Εάν πάλι κατά τη διάρκεια της [[Συγκομιδή σπαραγγιού|συγκομιδής]] επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, τότε υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει η κορυφή των βλαστών, οπότε γίνονται μη εμπορεύσιμοι. Οι δυνατοί πάλι και ξηροί άνεμοι κατά την περίοδο της ανάπτυξης των τρυφερών βλαστών είναι ανεπιθύμητοι γιατί προκαλούν κύρτωση των βλαστών, οπότε γίνονται μη εμπορεύσιμοι. Οι δυνατοί πάλι και ξηροί άνεμοι κατά την περίοδο της ανάπτυξης των τρυφερών [[Βοτανικά χαρακτηριστικά σπαραγγιού|βλαστών]] είναι ανεπιθύμητοι γιατί προκαλούν κύρτωση των βλαστών και τους καθιστούν μη εμπορεύσιμους. Επιπλέον έλλειψη ή υπερβολική υγρασία την άνοιξη κατά την περίδο της συγκομιδής, προκαλεί μείωση της παραγωγής.<ref name="Σπαράγγι"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Σπαράγγι"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Σπαράγγι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[σχετίζεται με::Σπαράγγι φυτό| ]] | [[σχετίζεται με::Σπαράγγι φυτό| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 08:42, 9 Ιουλίου 2015
Το σπαράγγι είναι φυτό ψυχρής εποχής που αναπτύσσεται σε περιοχές με μέση μηνιαία θερμοκρασία 15-24oC και με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα για παρατεταμένη περίοδο ληθάργου (3-5 μήνες). Οι άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του φυτού είναι θερμοκρασία ημέρας 24-29oC και θερμοκρασία νύχτας 13-19oC. Η βλάστηση των οφθαλμών και η έξοδος των βλαστών από το έδαφος πραγματοποιείται μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 10oC. Μετά την έξοδο τους όμως από το έδαφος οι τρυφεροί βλαστοί είναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία επηρεάζει το ρυθμό ανάπτυξης των βλαστών, έτσι η ανάπτυξη του βλαστού την ημέρα είναι 1,8cm στους 13oC και 3cm στους 17oC. Εάν πάλι κατά τη διάρκεια της συγκομιδής επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, τότε υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει η κορυφή των βλαστών, οπότε γίνονται μη εμπορεύσιμοι. Οι δυνατοί πάλι και ξηροί άνεμοι κατά την περίοδο της ανάπτυξης των τρυφερών βλαστών είναι ανεπιθύμητοι γιατί προκαλούν κύρτωση των βλαστών, οπότε γίνονται μη εμπορεύσιμοι. Οι δυνατοί πάλι και ξηροί άνεμοι κατά την περίοδο της ανάπτυξης των τρυφερών βλαστών είναι ανεπιθύμητοι γιατί προκαλούν κύρτωση των βλαστών και τους καθιστούν μη εμπορεύσιμους. Επιπλέον έλλειψη ή υπερβολική υγρασία την άνοιξη κατά την περίδο της συγκομιδής, προκαλεί μείωση της παραγωγής.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Σπαράγγι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.