Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφικές συνθήκες σόργου"
Από GAIApedia
Γραμμή 9: | Γραμμή 9: | ||
{{{top_heading|==}}}Άλατα{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Άλατα{{{top_heading|==}}} | ||
− | Το σόργο συμπεριλαμβάνεται στα σχετικώς ανθεκτικά στην αλατότητα φυτά. Η αντοχή του φαίνεται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα. | + | Το σόργο συμπεριλαμβάνεται στα σχετικώς ανθεκτικά στην αλατότητα φυτά. Η αντοχή του φαίνεται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα II.5. |
+ | |||
+ | {| class="wikitable" style="text-align: center;" | ||
+ | |+<font size="+1">Πίνακας II.5</font> | ||
+ | |- | ||
+ | ! scope="col" colspan="2" |<font size="+1">Μείωση των τελικών αποδόσεων του σόργου (σε ποσοστά %) από την επίδραση των αλάτων</font> | ||
+ | |- | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Αγωγιμότητα εδάφους mmho/cm στους 25<sup>o</sup>C</font> | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Μείωση αποδόσεων</font> | ||
+ | |- | ||
+ | |0-5.6 | ||
+ | |0-10% | ||
+ | |- | ||
+ | |6.6-9.0 | ||
+ | |10-25% | ||
+ | |- | ||
+ | |9.0-12.0 | ||
+ | |25-50% | ||
+ | |- | ||
+ | |12.0-15.5 | ||
+ | |>50% | ||
+ | |- | ||
+ | |} | ||
{{{top_heading|==}}}Ζώνες καλλιέργειας{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Ζώνες καλλιέργειας{{{top_heading|==}}} |
Αναθεώρηση της 08:24, 4 Ιουλίου 2013
Δομή
Το σόργο είναι ένα σιτηρό που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αποδίδει εξίσου καλά σε αργιλλώδη, πηλώδη, αμμώδη, οργανικά, κ.ά. εδάφη.
Αντίδραση
Ευδοκιμεί σε μεγάλο εύρος pH (5.5-8.5).
Άλατα
Το σόργο συμπεριλαμβάνεται στα σχετικώς ανθεκτικά στην αλατότητα φυτά. Η αντοχή του φαίνεται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα II.5.
Μείωση των τελικών αποδόσεων του σόργου (σε ποσοστά %) από την επίδραση των αλάτων | |
---|---|
Αγωγιμότητα εδάφους mmho/cm στους 25oC | Μείωση αποδόσεων |
0-5.6 | 0-10% |
6.6-9.0 | 10-25% |
9.0-12.0 | 25-50% |
12.0-15.5 | >50% |
Ζώνες καλλιέργειας
Λόγω των απαιτήσεών του σε θερμοκρασία και φωτοπερίοδο η καλλιέργεια του σόργου δεν επεκτείνεται σε γεωγραφικά πλάτη μεγαλύτερα των 40o