Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Δέσπολο"
Γραμμή 25: | Γραμμή 25: | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] | [[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] | ||
− | [[Category: | + | [[Category:Προϊόν μηλοειδούς δένδρου]] |
Αναθεώρηση της 08:23, 19 Αυγούστου 2013
Περιεχόμενα
Συντήρηση
Τα δέσπολα είναι µη κλιµακτηρικός καρπός και µπορεί να συντηρηθούν µετά την συγκοµιδή τους για 2-3 εβδοµάδες σε θερµοκρασία 4-5oC και σχετική υγρασία 85-90%. Η διατήρηση των καλών ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών µετά την συγκοµιδή και µέχρι την διάθεση τους στον καταναλωτή είναι µια αναγκαία εργασία που θα πρέπει να γίνεται µε µεγάλη προσοχή.Στην αγορά τα δέσπολα πλασάρονται σε διάφορες συσκευασίες ανάλογα µε τις απαιτήσεις του καταναλωτή. Στην χώρα µας συνήθως πωλούνται χύµα σε τελάρα, κυκλοφορούν όµως τελευταία σε ατοµικές πλαστικές συσκευασίες των 300 και 500 gr ενώ υπάρχουν και οικογενειακού τύπου συσκευασίες του 1 και 2 κιλών.[1]
Διατροφική αξία
Τα μούσμουλα είναι πολύ χαμηλά σε θερμιδική αξία. Παρέχουν μόλις 47 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε πηκτίνη. Η πηκτίνη διατηρεί την υγρασία στο παχύ έντερο, κατά την διάρκεια διαφόρων λειτουργιών και δρα ως υπακτικό. Είναι μια καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Βοηθάει επίσης στην προστασία του βλεννογόνου του παχέος εντέρου, μειώνοντας το χρόνο έκθεσης σε τοξικές ουσίες. Έχει αποδειχθεί ότι η πηκτίνη, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας την επαναπορρόφηση της στο παχύ έντερο, επειδή δεσμεύεται από τα χολικά οξέα με αποτέλεσμα στην αποβολή της από το σώμα. Περισσότερη ανάλυση στον σύνδεσμο που ακολουθεί.