Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κεράσι"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
 
[[Image:Σιρόπι κεράσι.jpeg|thumb|200px|Σιρόπι κεράσι]]
 
[[Image:Σιρόπι κεράσι.jpeg|thumb|200px|Σιρόπι κεράσι]]
 
[[Image:Γρανίτα κεράσι.png|thumb|200px|Γρανίτα κεράσι]]
 
[[Image:Γρανίτα κεράσι.png|thumb|200px|Γρανίτα κεράσι]]
 +
 
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}}
Γίνεται σε υπερσύγχρονα διαλογητήρια και συσκευαστήρια σε ψυχόμενους χώρους μετά από ταχεία υδρόψυξη και πριν από συντήρηση για έως λίγες ημέρες σε κοινή ψύξη (0<sup>o</sup>C και 95% ΣΥ) ή ελεγχόμενη ή τροποποιημένη ατμόσφαιρα (3-10% O<sub>2</sub> +10-12% CO2). Στην τροποποιημένη ατμόσφαιρα με υψηλό CO<sub>2</sub>, οι σήψεις σταματούν και η αναπνοή και γήρανση  καθυστερούν σημαντικά, ώστε να έχουμε ασφαλή επιμήκυνση της ζωής των κερασιών κατά τη διακίνηση.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>  
+
Γίνεται σε υπερσύγχρονα διαλογητήρια και συσκευαστήρια σε ψυχόμενους χώρους μετά από ταχεία υδρόψυξη και πριν από συντήρηση για έως λίγες ημέρες σε κοινή ψύξη (0<sup>o</sup>C και 95% ΣΥ) ή ελεγχόμενη ή τροποποιημένη ατμόσφαιρα (3-10% O<sub>2</sub> +10-12% CO2). Στην τροποποιημένη ατμόσφαιρα με υψηλό CO<sub>2</sub>, οι σήψεις σταματούν και η αναπνοή και γήρανση  καθυστερούν σημαντικά, ώστε να έχουμε ασφαλή επιμήκυνση της ζωής των [[Κεράσι|κερασιών]] κατά τη διακίνηση.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>  
  
 
{{{top_heading|==}}}Διαθρεπτική αξία{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Διαθρεπτική αξία{{{top_heading|==}}}

Αναθεώρηση της 11:14, 23 Ιουνίου 2015

Γλυκά κουταλιού από κεράσι
Υγρό καθαρισμού πατωμάτων με άρωμα κεράσι
Χυμός κεράσι
Σιρόπι κεράσι
Γρανίτα κεράσι

Συντήρηση

Γίνεται σε υπερσύγχρονα διαλογητήρια και συσκευαστήρια σε ψυχόμενους χώρους μετά από ταχεία υδρόψυξη και πριν από συντήρηση για έως λίγες ημέρες σε κοινή ψύξη (0oC και 95% ΣΥ) ή ελεγχόμενη ή τροποποιημένη ατμόσφαιρα (3-10% O2 +10-12% CO2). Στην τροποποιημένη ατμόσφαιρα με υψηλό CO2, οι σήψεις σταματούν και η αναπνοή και γήρανση καθυστερούν σημαντικά, ώστε να έχουμε ασφαλή επιμήκυνση της ζωής των κερασιών κατά τη διακίνηση.[1]

Διαθρεπτική αξία

Τα κεράσια είναι φρούτα πλούσια σε χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες, που είναι γνωστές ως γλυκοζίτες ανθοκυανινών. Οι ανθοκυανίνες είναι κόκκινες, μοβ ή μπλε χρωστικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Είναι συγκεντρωμένες κυρίως στην φλούδα, και είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες των κερασιών φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση στον οργανισμό καθώς μπλοκάρουν την δράση των ενζύμων κυκλογενάσης -1 και -2 (cycloxygenase -1 και – 2). Έτσι η κατανάλωση κερασιών, ίσως συμβάλλει θετικά και σε ότι αφορά σε χρόνια επώδυνα επεισόδια όπως η ουρική αρθρίτιδα, η αρθρίτιδα, η ινομυαλγία. Αναλυτικότερα η θρεπτική αξία της κατανάλωσης των κερασιών σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αποτυπώνονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

Διαθρεπτική αξία κερασιών[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Τα κεράσια στη διατροφή μας, της Ξενάκη Δήμητρας.