Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Φιλέρι"
Γραμμή 11: | Γραμμή 11: | ||
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | ||
− | Ποικιλία ερυθρά, ζωηρή, παραγωγική. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] βραχύ. Η καλλιεργητική συμπεριφορά της ποικιλίας εξαρτάται από τις [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες αμπελιού |εδαφοκλιματικές συνθήκες]] της περιοχής ανάλογα με τις οποίες παρουσιάζει ευαισθησία στον [[Περονόσπορος |περονόσπορο]] και την [[Ανθόπτωση | + | Ποικιλία ερυθρά, ζωηρή, παραγωγική. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] βραχύ. Η καλλιεργητική συμπεριφορά της ποικιλίας εξαρτάται από τις [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες αμπελιού |εδαφοκλιματικές συνθήκες]] της περιοχής ανάλογα με τις οποίες παρουσιάζει ευαισθησία στον [[Περονόσπορος |περονόσπορο]] και την [[Ανθόπτωση - Μειωμένη καρπόδεση - Ανισορραγία |ανθόρροια]]. Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών επιτυγχάνεται κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Τα οινικά προϊόντα της ποικιλίας χαρακτηρίζονται από το λεπτό άρωμα και την ιδιάζουσα γεύση. Έχουν αναφερθεί μερικές παραλλαγές της ποικιλίας που μάλλον πρόκειται για ξεχωριστές ποικιλίες. |
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] | [[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] |
Αναθεώρηση της 13:39, 2 Σεπτεμβρίου 2013
Γενικά
Καλλιεργείται στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας ενώ μια παραλλαγή του, το Μοσχοφίλερο συνιστάται για την οριοθετημένη περιοχή του Ν.Αρκαδίας, για την παραγωγή οίνων ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας («Μαντινεία»).
Αμπελογραφικά
Φύλλο μεγάλο, παχύ, κυκλικό, τρίλοβο. Άνω επιφάνεια βαθυπράσινη, κάτω επιφάνεια καλυμμένη με βαμβακώδη χνοασμό, χρώματος καφέ. Μισχικός κόλπος σχήματος V. Σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκωνικό, πτερυγωτό, πυκνό. Ράγα μεγάλη σφαιρική, καλυμένη με πυκνό στρώμα κέρινης ανθηρότητας. Σάρκα μαλακή λευκή.
Ιδιότητες
Ποικιλία ερυθρά, ζωηρή, παραγωγική. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Η καλλιεργητική συμπεριφορά της ποικιλίας εξαρτάται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής ανάλογα με τις οποίες παρουσιάζει ευαισθησία στον περονόσπορο και την ανθόρροια. Η πλήρης ωρίμανση των σταφυλιών επιτυγχάνεται κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Τα οινικά προϊόντα της ποικιλίας χαρακτηρίζονται από το λεπτό άρωμα και την ιδιάζουσα γεύση. Έχουν αναφερθεί μερικές παραλλαγές της ποικιλίας που μάλλον πρόκειται για ξεχωριστές ποικιλίες.