Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ποικιλίες ιτιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Αιγυπτιακή{{{top_heading|==}}} {{:Ποικιλία ιτιάς Αιγυπτιακή|t...')
 
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
  
 
{{:Ποικιλία ιτιάς Ωτιοφόρος|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
 
{{:Ποικιλία ιτιάς Ωτιοφόρος|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
 
  
 
{{{top_heading|==}}}[[Ποικιλία ιτιάς Βαβυλωνιακή|Βαβυλωνιακή]]{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}[[Ποικιλία ιτιάς Βαβυλωνιακή|Βαβυλωνιακή]]{{{top_heading|==}}}

Αναθεώρηση της 09:30, 23 Αυγούστου 2013

Αιγυπτιακή

Θαμνώδες είδος γνωστό και σαν Salix medemii. Κατάγεται από την Μ.Ασία, την Περσία και φτάνει σε ύψος 3-4m. Έχει στενά, μυτερά και χνουδωτά φύλλα με κυματοειδείς παρυφές. Τα «αρσενικά» λουλούδια ανοίγουν στο τέλος του χειμώνα πριν από την εμφάνιση των φύλλων και έχουν κίτρινο χρώμα.



Λευκή

Γνωστό και σαν αργυρή ιτιά, το είδος αυτό κατάγεται από την Ευρώπη την κεντρική και δυτική Ασία. Είναι το πιο διαδομένο είδος σε κλίματα όπως της χώρας μας. Όταν φυτεύεται σε υγρό έδαφος μπορεί να φτάσει σε ύψος 20-25m. Έχει λογχοειδή, μεταξένια, ασημόγκριζα φύλλα με ελαφρά πριονωτές παρυφές. Οι «αρσενικοί» ίουλοι έχουν κιτρινοπράσινο χρώμα και εμφανίζονται τον Απρίλιο-Μαίο.



Άποδη

Πλαγιόκλαδος θάμνος με λογχοειδή φύλλα που κατάγεται από τον Καύκασο και αναπτύσσεται σε ύψος 20-30cm. Συνήθως καλλιεργούνται τα «αρσενικά» φυτά τα οποία παράγουν την άνοιξη, όρθιους, ασημόγκριζους ίουλους, μήκους 5cm που αργότερα όταν ωριμάσουν σκεπάζονται από διακοσμητικούς κόκκινους και πορτοκαλόχρωμους στήμονες.



Ωτιοφόρος

Μικρό δενδρύλλιο ύψους 2m περίπου με πολύ πυκνή «κόμη». Έχει γραμμώσεις στα κλαδιά του και μικρά ωοειδή φύλλα.



Βαβυλωνιακή

Το είδος αυτό που κατάγεται από την Κίνα είναι περισσότερο γνωστό με την ονομασία Ιτέα η κλαίουσα. Μπορεί να αναπτυχθεί σε διάμετρο ύψους 10-15m. Έχει κρεμάμενα προς τα κάτω κλαδιά και λογχοειδή πράσινα λεία και μαλακά φύλλα μήκους 10cm περίπου. Το τυπικό είδος καλλιεργείται σπάνια γιατί είναι πολύ ευαίσθητο στους παγετούς.



Salix x Boydii

Νάνο φυσικό υβρίδιο που αναπτύσσεται σε ύψος 30cm. Πρόκειται για ένα δενδρύλλιο - μινιατούρα με αργή ανάπτυξη. Έχει στρογγυλά ή ωοειδή σκληρά φύλλα με ασημόγκριζες αποχρώσεις. Κατά τον Απρίλιο παρουσιάζει ωοειδείς ίουλους.



Αίγειος

Είναι δέντρο ύψους 10m περίπου με συνεστραμμένα κλαδιά που στα «αρσενικά» δέντρα έχουν κοκκινωπή απόχρωση και πράσινη στα «θηλυκά». Τα φύλλα ελλειπτικά είναι πράσινα στην επάνω επιφάνεια και χνουδωτά στην κάτω.



Salix x Chrysocoma

Είναι ένα υβρίδιο που έχει προκύψει από διασταύρωση των ειδών ιτέα η λευκή και ιτέα η βαβυλωνιακή. Είναι πολύ διακοσμητικό δέντρο ύψους 8-9m περίπου με στενά, λογχοειδή, ανοιχτοπράσινα φύλλα και λεπτά κιτρινωπά κρεμάμενα κλαδιά. Οι «αρσενικοί» ίουλοι έχουν κίτρινο χρώμα και εμφανίζονται στις αρχές της ανοίξεως.



Τέφρα

Το είδος αυτό που είναι και σαν γκρίζια ιτιά πρόκειται για ένα είδος με χαρακτηριστικά επιμήκη κυματοειδή φύλλα των οποίων η πάνω επιφάνεια έχει ένα θαμπό πράσινο χρώμα ενώ η κάτω είναι γκρίζα και χνουδωτή.



Δαφνοειδής

Το είδος αυτό που κατάγεται από την Ευρώπη και την Σιβηρία αναπτύσσεται γρήγορα αλλά το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 10-12m. Την άνοιξη παρουσιάζει μεγάλους πολύ διακοσμητικούς ίουλους, το χρώμα των οποίων είναι στην αρχή υπόλευκο και αργότερα καστανοκίτρινο. Οι βλαστοί έχουν πορφυρές-βιολετιές αποχρώσεις και σκεπάζονται από μια ασπρογάλανη κηρώδη ουσία.



Ελαίαγνος

Ονομάζεται και Ιτέα η παλιά (salix incana). Είναι θάμνος ή και δενδρύλλιο που κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Ευρώπη και τη Μικρά Ασία που φτάνει σε ύψος 6-8m. Έχει λεπτά και μακριά κλαδιά τα οποία φέρουν στενά λογχοειδή γκριζοπράσινα φύλλα. Οι «αρσενικοί» ίουλοι έχουν κίτρινο κοκκινωπό χρώμα και εμφανίζονται κατά τον Απρίλιο. Είναι ένα είδος πολύ διακοσμητικό που ευδοκιμεί στις όχθες των ποταμών.



Λεπτόστυλος

Είδος που κατάγεται από την Ιαπωνία και την Κορέα και φτάνει σε ύψος 2-3m. Έχει λογχοειδή, γκριζοπράσινα φύλλα και αρσενικούς ίουλους, σε κόκκινο και γκρίζο χρώμα, που γίνεται κίτρινο, όταν αναπτυχθούν οι στήμονες. Η ανθοφορία παρατηρείται κατά τον Μάρτιο-Απρίλιο.