Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφικές συνθήκες πεπονιάς"
(Νέα σελίδα με 'Η πεπονιά απαιτεί καλά στραγγιζόμενο έδαφος και δεν ευδοκιμεί σε βαριά Αργιλώδη...') |
|||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Η [[Πεπονιά|πεπονιά]] απαιτεί καλά στραγγιζόμενο έδαφος και δεν ευδοκιμεί σε βαριά [[Αργιλώδη εδάφη|αργιλώδη]] ή τυρφώδη εδάφη. Η θερμοκρασία του εδάφους πρέπει να είναι τουλάχιστον 20<sup>o</sup>C για καλό φύτρωμα και 32<sup>o</sup>C για άριστο. Το pH του εδάφους επηρεάζει την διαθεσιμότητα των [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά|θρεπτικών στοιχείων]] στο έδαφος, την κινητικότητα των μικροοργανισμών και τελικά την ανάπτυξη του φυτού, την απόδοση και την ποιότητα των [[Πεπόνι|καρπών]]. Είναι σημαντικό για την [[Καλλιέργεια πεπονιάς|καλλιέργεια]] της πεπονιάς η διατήρηση του pH του εδάφους μεταξύ των τιμών 6,0 - 6,5. Η εδαφική ανάλυση δείχνει το pH του εδάφους και την ποσότητα [[Ασβέστιο|ασβεστίου]] που πρέπει να προστεθεί, όταν χρειάζεται, ώστε να αυξηθεί το pH στα επιθυμητά επίπεδα. | + | Η [[Πεπονιά|πεπονιά]] απαιτεί καλά στραγγιζόμενο έδαφος και δεν ευδοκιμεί σε βαριά [[Αργιλώδη εδάφη|αργιλώδη]] ή τυρφώδη εδάφη. Η θερμοκρασία του εδάφους πρέπει να είναι τουλάχιστον 20<sup>o</sup>C για καλό φύτρωμα και 32<sup>o</sup>C για άριστο. Το pH του εδάφους επηρεάζει την διαθεσιμότητα των [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά|θρεπτικών στοιχείων]] στο έδαφος, την κινητικότητα των μικροοργανισμών και τελικά την ανάπτυξη του φυτού, την απόδοση και την ποιότητα των [[Πεπόνι|καρπών]]. Είναι σημαντικό για την [[Καλλιέργεια πεπονιάς|καλλιέργεια]] της πεπονιάς η διατήρηση του pH του εδάφους μεταξύ των τιμών 6,0 - 6,5. Η εδαφική ανάλυση δείχνει το pH του εδάφους και την ποσότητα [[Ασβέστιο|ασβεστίου]] που πρέπει να προστεθεί, όταν χρειάζεται, ώστε να αυξηθεί το pH στα επιθυμητά επίπεδα.<ref name="Μορφολογία πεπονιού"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Μορφολογία πεπονιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Plant Protection/Μορφολογία πεπονιού| ?has link}} Μορφολογία πεπονιού]</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[σχετίζεται με::Πεπονιά| ]] | [[σχετίζεται με::Πεπονιά| ]] | ||
Γραμμή 8: | Γραμμή 13: | ||
[[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::5.6| ]] | [[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::5.6| ]] | ||
[[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::7.8| ]] | [[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::7.8| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 13:13, 9 Ιουλίου 2015
Η πεπονιά απαιτεί καλά στραγγιζόμενο έδαφος και δεν ευδοκιμεί σε βαριά αργιλώδη ή τυρφώδη εδάφη. Η θερμοκρασία του εδάφους πρέπει να είναι τουλάχιστον 20oC για καλό φύτρωμα και 32oC για άριστο. Το pH του εδάφους επηρεάζει την διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος, την κινητικότητα των μικροοργανισμών και τελικά την ανάπτυξη του φυτού, την απόδοση και την ποιότητα των καρπών. Είναι σημαντικό για την καλλιέργεια της πεπονιάς η διατήρηση του pH του εδάφους μεταξύ των τιμών 6,0 - 6,5. Η εδαφική ανάλυση δείχνει το pH του εδάφους και την ποσότητα ασβεστίου που πρέπει να προστεθεί, όταν χρειάζεται, ώστε να αυξηθεί το pH στα επιθυμητά επίπεδα.[1]
Βιβλιογραφία