Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ρεβίθι"
(→Βιβλιογραφία) |
(→Βιβλιογραφία) |
||
Γραμμή 21: | Γραμμή 21: | ||
<ref name="Ρεβύθι"> [{{#show: Ιστοσελίδα Καστοριά.gr/Ρεβύθια για μεγάλες αποδόσεις| ?has link}} Σπορά και συγκομιδή ρεβυθιού] </ref> | <ref name="Ρεβύθι"> [{{#show: Ιστοσελίδα Καστοριά.gr/Ρεβύθια για μεγάλες αποδόσεις| ?has link}} Σπορά και συγκομιδή ρεβυθιού] </ref> | ||
− | <ref name="Ρεβύθι II"> [{{#show: Ιστοσελίδα Καλλιεργώ.gr/Ρεβύθι| ?has link}} | + | <ref name="Ρεβύθι II"> [{{#show: Ιστοσελίδα Καλλιεργώ.gr/Ρεβύθι| ?has link}} Συγκομιδή ρεβυθιού] </ref> |
</references> | </references> |
Αναθεώρηση της 08:35, 3 Σεπτεμβρίου 2013
Τα ρεβύθια δεν τινάζουν σπόρους στο χωράφι και γι’ αυτό αφήνονται τα φυτά να ξεραθούν εντελώς μέχρι να ρίξουν τα φύλλωμά τους. Ο θερισμός και ο αλωνισμός των φυτών στα ρεβύθια γίνεται ταυτόχρονα. Χρησιμοποιούνται οι κοινές θεριζοαλωνιστικές μηχανές σιταριού με κατάλληλη ρύθμιση των κοσκίνων και του αέρα καθώς και των στροφών του τυμπάνου της μηχανής (αριθμός στροφών 400-450). Η συγκομιδή των ρεβυθιών τελείται όταν είναι πρασινωπά ακόμη. Ακολουθεί το δέσιμο σε δεμάτια και η τοποθέτησή τους σε σκιά. Εκεί, ξηραίνονται με τον αέρα και η διαδικασία αυτή τα βοηθάει να είναι καλόβραστα.
Ο χρόνος συντήρησης των οσπρίων είναι ένας χρόνος, διότι μετά βράζουν δύσκολα. Φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Δεν πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστά δοχεία ή nylon σακούλες, διότι πρέπει να αερίζονται. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι σε πάνινα σακουλάκια.