Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Θρεπτική αξία φακής"
Γραμμή 6: | Γραμμή 6: | ||
Τέλος να αναφέρουμε ότι το θερμιδικό κόστος όλης αυτής της διατροφής είναι μόλις 230 θερμίδες για ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές. Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ουρική αρθρίτιδα. | Τέλος να αναφέρουμε ότι το θερμιδικό κόστος όλης αυτής της διατροφής είναι μόλις 230 θερμίδες για ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές. Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ουρική αρθρίτιδα. | ||
+ | |||
+ | [[Image:Φακή προϊόν II.jpg|thumb|px100|Φακές φακές σούπα]] | ||
+ | [[Image:Φακή προϊόν III.jpg|thumb|px100|Φακές με ρύζι]] | ||
+ | [[Image:Φακή προϊόν IIII.jpg|thumb|px100|Συσκευασμένες φακές ψιλές]] | ||
{| class="wikitable" style="text-align: center;" | {| class="wikitable" style="text-align: center;" |
Αναθεώρηση της 09:37, 10 Σεπτεμβρίου 2013
Οι φακές είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιο αναλυτικά, οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (κυρίως διαλυτών) που περιέχουν οι φακές βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συτήματος, στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού, ενώ συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου.
Οι φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται στις φακές είναι πλούσιες σε όλα τα αμινοξέα, εκτός από τη μεθειονίνη και παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη με το πλεονέκτημα της πολύ μικρής περιεκτικότητας σε λίπος εν αντιθέση με το κρέας. Οι φακές είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες, αλλά κυρίως σε αυτές του συμπλέγματος Β. Το φυλλικό οξύ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι βιταμίνες που περιέχονται στις φακές, έχουν συνδεθεί με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και διαφόρων δυσλειτουργιών του γαστρεντερικού συστήματος.
Επιπλέον, οι φακές αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, ο οποίος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C (πορτοκάλι), β-καροτενίου (καρότο), ή μηλικού οξέος (λευκό κρασί). Οι φακές, λόγω του χαμηλού τους γλυκαιμικού δείκτη ενδείκνυνται στην πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο αποτελούν ιδανική τροφή για υπερτασικούς ασθενείς. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.
Τέλος να αναφέρουμε ότι το θερμιδικό κόστος όλης αυτής της διατροφής είναι μόλις 230 θερμίδες για ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές. Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ουρική αρθρίτιδα.
(εβδομάδες) | Λευκός τύπος |
---|---|
Ενέργεια | 353 Θερμίδες |
Υδατάνθρακες | 60 γραμμάρια |
Φυτικές ίνες | 31 γραμμάρια |
Πρωτεΐνες | 26 γραμμάρια |
Λιπαρά | 1 γραμμάριο |
Νερό | 10,4 γραμμάρια |
Θειαμίνη (vit B1) | 0.87 μιλιγκράμ |
Ριβοφλαβίνη (B vit. 2) | 0.211 μιλιγκράμ |
Νιασίνη (vit B3) | 2.605 μιλιγκράμ |
Παντοθενικό οξύ (B5) | 2.120 μιλιγκράμ |
Βιταμίνη B6 | 0.54 μιλιγκράμ |
Φολικό οξύ | 479 μιλιγκράμ |
Βιταμίνη C | 4.4 μιλιγκράμ |
Ασβέστιο | 56 μιλιγκράμ |
Σίδηρο | 7.54 μιλιγκράμ |
Μαγνήσιο | 122 μιλιγκράμ |
Φώσφορος | 451 μιλιγκράμ |
Κάλλιο | 955 μιλιγκράμ |
Νάτριο | 6 μιλιγκράμ |
Ψευδάργυρος | 4.78 μιλιγκράμ |