Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κουκί"
Γραμμή 2: | Γραμμή 2: | ||
Τα κουκιά κατάγονται από την Ασία και την Αφρική. Στην Ελλάδα η σπορά τους γίνεται το μήνα Οκτώβρη ενώ η συγκομιδή τους το Πάσχα όταν πρόκειται για νωπά κουκιά ενώ για ξερά τον Ιούνιο. Τα κουκιά μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και προσφέρονται για κατανάλωση όλες τις εποχές του χρόνου παρέχοντάς μας έτσι όλα τα διατροφικά οφέλη τους. | Τα κουκιά κατάγονται από την Ασία και την Αφρική. Στην Ελλάδα η σπορά τους γίνεται το μήνα Οκτώβρη ενώ η συγκομιδή τους το Πάσχα όταν πρόκειται για νωπά κουκιά ενώ για ξερά τον Ιούνιο. Τα κουκιά μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και προσφέρονται για κατανάλωση όλες τις εποχές του χρόνου παρέχοντάς μας έτσι όλα τα διατροφικά οφέλη τους. | ||
+ | |||
+ | Τα κουκιά <ref name="Κουκιά ΙΙ"/> μαγειρεύονται είτε χλωρά είτε ξερά. Αν θέλουμε να τα καταναλώσουμε χλωρά, τα μαζεύουμε 10 μέρες μετά το δέσιμο του καρπού – περίπου 85 μέρες μετά τη φύτευση. Αν οι λοβοί έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν, τότε αφήνουμε τα κουκιά να ωριμάσουν για να τα μαζέψουμε όταν οι λοβοί αρχίσουν να ζαρώνουν. Οι περισσότεροι προτιμούν τα τρυφερά πράσινα κουκιά ως λαχανικά και όχι τα ξερά που είναι πια όσπρια. Οι μικροί ανώριμοι λοβοί τρώγονται ολόκληροι ακριβώς όπως τα φρέσκα φασολάκια. Συνήθως όμως οι καρποί αφαιρούνται και χρησιμοποιούνται μόνο αυτοί στο μαγείρεμα. | ||
+ | |||
+ | |||
==Σχετικές σελίδες== | ==Σχετικές σελίδες== | ||
Γραμμή 11: | Γραμμή 15: | ||
<ref name="Κουκιά"> [{{#show: Ιστοσελίδα Η διατροφή σήμερα/Τα κουκιά και η διατροφική τους αξία| ?has link}} Τα κουκιά και η διατροφική τους αξία]</ref> | <ref name="Κουκιά"> [{{#show: Ιστοσελίδα Η διατροφή σήμερα/Τα κουκιά και η διατροφική τους αξία| ?has link}} Τα κουκιά και η διατροφική τους αξία]</ref> | ||
+ | |||
+ | <ref name="Κουκιά ΙΙ"> [{{#show: Ιστοσελίδα Κέντρο Εφαρμογών Βιωσιμότητας/Κουκιά, ένα σπουδαίο λαχανικό| ?has link}} Κουκιά, ένα σπουδαίο λαχανικό]</ref> | ||
</references> | </references> |
Αναθεώρηση της 14:06, 10 Σεπτεμβρίου 2013
Το κουκί [1] είναι ένα από τα αρχαιότερα όσπρια και καλλιεργείται εδώ και 5000 περίπου χρόνια. Η γεύση του είναι ιδιαίτερα ισχυρή και οι τρόποι μαγειρέματός του πάρα πολλοί. Παρόλα αυτά το κουκί έχει συζητηθεί όσο κανένα άλλο όσπριο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας σχετικά με το αν είναι καλό να καταναλώνεται.
Τα κουκιά κατάγονται από την Ασία και την Αφρική. Στην Ελλάδα η σπορά τους γίνεται το μήνα Οκτώβρη ενώ η συγκομιδή τους το Πάσχα όταν πρόκειται για νωπά κουκιά ενώ για ξερά τον Ιούνιο. Τα κουκιά μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και προσφέρονται για κατανάλωση όλες τις εποχές του χρόνου παρέχοντάς μας έτσι όλα τα διατροφικά οφέλη τους.
Τα κουκιά [2] μαγειρεύονται είτε χλωρά είτε ξερά. Αν θέλουμε να τα καταναλώσουμε χλωρά, τα μαζεύουμε 10 μέρες μετά το δέσιμο του καρπού – περίπου 85 μέρες μετά τη φύτευση. Αν οι λοβοί έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν, τότε αφήνουμε τα κουκιά να ωριμάσουν για να τα μαζέψουμε όταν οι λοβοί αρχίσουν να ζαρώνουν. Οι περισσότεροι προτιμούν τα τρυφερά πράσινα κουκιά ως λαχανικά και όχι τα ξερά που είναι πια όσπρια. Οι μικροί ανώριμοι λοβοί τρώγονται ολόκληροι ακριβώς όπως τα φρέσκα φασολάκια. Συνήθως όμως οι καρποί αφαιρούνται και χρησιμοποιούνται μόνο αυτοί στο μαγείρεμα.