Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ξένη ποικιλία οινοποιίας Ugni blanc"
Γραμμή 3: | Γραμμή 3: | ||
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Λευκή ποικιλία, ιταλικής προέλευσης, καλλιεργείται και στη Γαλλία. Στη χώρα μας συνιστάται για τις αμπελοφόρες περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηρακλείου και Χανίων. | + | Λευκή [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]], ιταλικής προέλευσης, [[Καλλιέργεια αμπελιού |καλλιεργείται]] και στη Γαλλία. Στη χώρα μας συνιστάται για τις αμπελοφόρες περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηρακλείου και Χανίων. |
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Φύλλο σχεδόν μεγάλο τρίλοβο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. [ | + | [[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] σχεδόν μεγάλο τρίλοβο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. [[Σταφύλι]] μεγάλο κυλινδρικό, μακρό. Ράγα σφαιρική με λευκοκίτρινο φλοιό. Σάρκα μαλακή. |
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | ||
− | Ποικιλία ζωηρή, μέτρια παραγωγή. Μορφώνεται σε κύπελλο και σε γραμμικό σχήμα. Ποικιλία ανθεκτική στις προσβολές [[Ωΐδιο αμπέλου |ωιδίου]] και [[Περονόσπορος |περονόσπορου]], παρουσιάζει ευαισθησία στους ανέμους (πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση σε ανεμόπληκτες περιοχές). Σχετικά όψιμη ποικιλία, παρουσιάζει την τάση να έχει καρποφόρους σε πολύ μεγάλο ποσοστό όλους τους μεσοκάρδιους. Κατάλληλη για θερμές (και ξηρές περιοχές) η ποικιλία αυτή έχει μέση στρεμματική απόδοση. Οι παραγόμενοι οίνοι έχουν υψηλή οξύτητα και δεν έχουν τάση για οξείδωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατανάλωση ως έχουν ή και να χρησιμοποιηθούν ως μελτιωτικοί λευκών οίνων άλλων (ελληνικών) ποικιλιών. | + | Ποικιλία [[αμπέλι |αμπέλου]] ζωηρή, μέτρια παραγωγή. Μορφώνεται σε κύπελλο και σε γραμμικό σχήμα. Ποικιλία ανθεκτική στις προσβολές [[Ωΐδιο αμπέλου |ωιδίου]] και [[Περονόσπορος |περονόσπορου]], παρουσιάζει ευαισθησία στους ανέμους (πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση σε ανεμόπληκτες περιοχές). Σχετικά όψιμη ποικιλία, παρουσιάζει την τάση να έχει καρποφόρους σε πολύ μεγάλο ποσοστό όλους τους μεσοκάρδιους. Κατάλληλη για θερμές (και ξηρές περιοχές) η ποικιλία αυτή έχει μέση στρεμματική απόδοση. Οι παραγόμενοι οίνοι έχουν υψηλή οξύτητα και δεν έχουν τάση για οξείδωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατανάλωση ως έχουν ή και να χρησιμοποιηθούν ως μελτιωτικοί λευκών [[κρασί |οίνων]] άλλων (ελληνικών) ποικιλιών. |
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] | [[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] |
Αναθεώρηση της 10:47, 18 Δεκεμβρίου 2013
Γενικά
Λευκή ποικιλία, ιταλικής προέλευσης, καλλιεργείται και στη Γαλλία. Στη χώρα μας συνιστάται για τις αμπελοφόρες περιοχές των νομών Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηρακλείου και Χανίων.
Αμπελογραφικά
Φύλλο σχεδόν μεγάλο τρίλοβο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. Σταφύλι μεγάλο κυλινδρικό, μακρό. Ράγα σφαιρική με λευκοκίτρινο φλοιό. Σάρκα μαλακή.
Ιδιότητες
Ποικιλία αμπέλου ζωηρή, μέτρια παραγωγή. Μορφώνεται σε κύπελλο και σε γραμμικό σχήμα. Ποικιλία ανθεκτική στις προσβολές ωιδίου και περονόσπορου, παρουσιάζει ευαισθησία στους ανέμους (πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση σε ανεμόπληκτες περιοχές). Σχετικά όψιμη ποικιλία, παρουσιάζει την τάση να έχει καρποφόρους σε πολύ μεγάλο ποσοστό όλους τους μεσοκάρδιους. Κατάλληλη για θερμές (και ξηρές περιοχές) η ποικιλία αυτή έχει μέση στρεμματική απόδοση. Οι παραγόμενοι οίνοι έχουν υψηλή οξύτητα και δεν έχουν τάση για οξείδωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατανάλωση ως έχουν ή και να χρησιμοποιηθούν ως μελτιωτικοί λευκών οίνων άλλων (ελληνικών) ποικιλιών.