Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κούφιοι καρποί φιστικιάς"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Στην [[Καλλιέργεια φιστικιάς|καλλιεργούμενη]] [[Φιστικιά|φιστικιά]] η παραγωγή κούφιων καρπών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Το ποσοστό των [[Φιστίκι|καρπών]] αυτών ποικίλλει από [[Ποικιλίες φιστικιάς|ποικιλία]] σε ποικιλία, από χρόνο σε χρόνο και από [[Υποκείμενα φιστικιάς|υποκείμενο]] σε υποκείμενο. Η [[Ποικιλία φιστικιάς Kerman|Kerman]] που θεωρείται από τις καλύτερες, δίνει υψηλό ποσοστό κούφιων καρπών, που ποικίλλει από 14,2 - 38,2%. Η ελληνική ποικιλία [[Ποικιλία φιστικιάς Αιγίνης|Αιγίνης]] συνήθως δίνει ποσοστό κούφιων καρπών που ποικίλλει από 5-10%. Το ποσοστό των κούφιων καρπών δε σχετίζεται με την παραγωγή του δένδρου, ούτε με τη θέση του ως πρός την κατεύθυνση απ' όπου φυσάει ο άνεμος και την απόστασή του από τα αρσενικά δένδρα. Ελέγχεται από το υποκείμενο-σπορόφυτο, γιατί μερικά δέντρα παράγουν σταθερά υψηλά ποσοστά κούφιων καρπών και άλλα σταθερά χαμηλά ποσοστά. Η επίδραση όμως αυτή του υποκειμένου, αν ελέγχεται από κάποιο θρεπτικό ή ορμονικό μηχανισμό, παραμένει άγνωστη. | + | Στην [[Καλλιέργεια φιστικιάς|καλλιεργούμενη]] [[Φιστικιά|φιστικιά]] η παραγωγή κούφιων καρπών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Το ποσοστό των [[Φιστίκι|καρπών]] αυτών ποικίλλει από [[Ποικιλίες φιστικιάς|ποικιλία]] σε ποικιλία, από χρόνο σε χρόνο και από [[Υποκείμενα φιστικιάς|υποκείμενο]] σε υποκείμενο. Η [[Ποικιλία φιστικιάς Kerman|Kerman]] που θεωρείται από τις καλύτερες, δίνει υψηλό ποσοστό κούφιων καρπών, που ποικίλλει από 14,2 - 38,2%. Η ελληνική ποικιλία [[Ποικιλία φιστικιάς Αιγίνης|Αιγίνης]] συνήθως δίνει ποσοστό κούφιων καρπών που ποικίλλει από 5-10%. Το ποσοστό των κούφιων καρπών δε σχετίζεται με την παραγωγή του δένδρου, ούτε με τη θέση του ως πρός την κατεύθυνση απ' όπου φυσάει ο άνεμος και την απόστασή του από τα αρσενικά δένδρα. Ελέγχεται από το υποκείμενο-σπορόφυτο, γιατί μερικά δέντρα παράγουν σταθερά υψηλά ποσοστά κούφιων καρπών και άλλα σταθερά χαμηλά ποσοστά. Η επίδραση όμως αυτή του υποκειμένου, αν ελέγχεται από κάποιο θρεπτικό ή ορμονικό μηχανισμό, παραμένει άγνωστη.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/> |
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[σχετίζεται με::Φιστικιά| ]] | [[σχετίζεται με::Φιστικιά| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 10:03, 19 Ιουνίου 2015
Στην καλλιεργούμενη φιστικιά η παραγωγή κούφιων καρπών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Το ποσοστό των καρπών αυτών ποικίλλει από ποικιλία σε ποικιλία, από χρόνο σε χρόνο και από υποκείμενο σε υποκείμενο. Η Kerman που θεωρείται από τις καλύτερες, δίνει υψηλό ποσοστό κούφιων καρπών, που ποικίλλει από 14,2 - 38,2%. Η ελληνική ποικιλία Αιγίνης συνήθως δίνει ποσοστό κούφιων καρπών που ποικίλλει από 5-10%. Το ποσοστό των κούφιων καρπών δε σχετίζεται με την παραγωγή του δένδρου, ούτε με τη θέση του ως πρός την κατεύθυνση απ' όπου φυσάει ο άνεμος και την απόστασή του από τα αρσενικά δένδρα. Ελέγχεται από το υποκείμενο-σπορόφυτο, γιατί μερικά δέντρα παράγουν σταθερά υψηλά ποσοστά κούφιων καρπών και άλλα σταθερά χαμηλά ποσοστά. Η επίδραση όμως αυτή του υποκειμένου, αν ελέγχεται από κάποιο θρεπτικό ή ορμονικό μηχανισμό, παραμένει άγνωστη.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.