Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κούφιοι καρποί φιστικιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Στην [[Καλλιέργεια φιστικιάς|καλλιεργούμενη]] [[Φιστικιά|φιστικιά]] η παραγωγή κούφιων καρπών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Το ποσοστό των [[Φιστίκι|καρπών]] αυτών ποικίλλει από [[Ποικιλίες φιστικιάς|ποικιλία]] σε ποικιλία, από χρόνο σε χρόνο και από [[Υποκείμενα φιστικιάς|υποκείμενο]] σε υποκείμενο. Η [[Ποικιλία φιστικιάς Kerman|Kerman]] που θεωρείται από τις καλύτερες, δίνει υψηλό ποσοστό κούφιων καρπών, που ποικίλλει από 14,2 - 38,2%. Η ελληνική ποικιλία [[Ποικιλία φιστικιάς Αιγίνης|Αιγίνης]] συνήθως δίνει ποσοστό κούφιων καρπών που ποικίλλει από 5-10%. Το ποσοστό των κούφιων καρπών δε σχετίζεται με την παραγωγή του δένδρου, ούτε με τη θέση του ως πρός την κατεύθυνση απ' όπου φυσάει ο άνεμος και την απόστασή του από τα αρσενικά δένδρα. Ελέγχεται από το υποκείμενο-σπορόφυτο, γιατί μερικά δέντρα παράγουν σταθερά υψηλά ποσοστά κούφιων καρπών και άλλα σταθερά χαμηλά ποσοστά. Η επίδραση όμως αυτή του υποκειμένου, αν ελέγχεται από κάποιο θρεπτικό ή ορμονικό μηχανισμό, παραμένει άγνωστη.  
+
Στην [[Καλλιέργεια φιστικιάς|καλλιεργούμενη]] [[Φιστικιά|φιστικιά]] η παραγωγή κούφιων καρπών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Το ποσοστό των [[Φιστίκι|καρπών]] αυτών ποικίλλει από [[Ποικιλίες φιστικιάς|ποικιλία]] σε ποικιλία, από χρόνο σε χρόνο και από [[Υποκείμενα φιστικιάς|υποκείμενο]] σε υποκείμενο. Η [[Ποικιλία φιστικιάς Kerman|Kerman]] που θεωρείται από τις καλύτερες, δίνει υψηλό ποσοστό κούφιων καρπών, που ποικίλλει από 14,2 - 38,2%. Η ελληνική ποικιλία [[Ποικιλία φιστικιάς Αιγίνης|Αιγίνης]] συνήθως δίνει ποσοστό κούφιων καρπών που ποικίλλει από 5-10%. Το ποσοστό των κούφιων καρπών δε σχετίζεται με την παραγωγή του δένδρου, ούτε με τη θέση του ως πρός την κατεύθυνση απ' όπου φυσάει ο άνεμος και την απόστασή του από τα αρσενικά δένδρα. Ελέγχεται από το υποκείμενο-σπορόφυτο, γιατί μερικά δέντρα παράγουν σταθερά υψηλά ποσοστά κούφιων καρπών και άλλα σταθερά χαμηλά ποσοστά. Η επίδραση όμως αυτή του υποκειμένου, αν ελέγχεται από κάποιο θρεπτικό ή ορμονικό μηχανισμό, παραμένει άγνωστη.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Φιστικιά| ]]
 
[[σχετίζεται με::Φιστικιά| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 10:03, 19 Ιουνίου 2015

Στην καλλιεργούμενη φιστικιά η παραγωγή κούφιων καρπών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Το ποσοστό των καρπών αυτών ποικίλλει από ποικιλία σε ποικιλία, από χρόνο σε χρόνο και από υποκείμενο σε υποκείμενο. Η Kerman που θεωρείται από τις καλύτερες, δίνει υψηλό ποσοστό κούφιων καρπών, που ποικίλλει από 14,2 - 38,2%. Η ελληνική ποικιλία Αιγίνης συνήθως δίνει ποσοστό κούφιων καρπών που ποικίλλει από 5-10%. Το ποσοστό των κούφιων καρπών δε σχετίζεται με την παραγωγή του δένδρου, ούτε με τη θέση του ως πρός την κατεύθυνση απ' όπου φυσάει ο άνεμος και την απόστασή του από τα αρσενικά δένδρα. Ελέγχεται από το υποκείμενο-σπορόφυτο, γιατί μερικά δέντρα παράγουν σταθερά υψηλά ποσοστά κούφιων καρπών και άλλα σταθερά χαμηλά ποσοστά. Η επίδραση όμως αυτή του υποκειμένου, αν ελέγχεται από κάποιο θρεπτικό ή ορμονικό μηχανισμό, παραμένει άγνωστη.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.