Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια ρεβιθιάς Φουζαρίωση"
(Νέα σελίδα με 'Προσβάλλει τις ρίζες των νεαρών φυτών μετά το φύτρωμα (Μάρτιο-Απρίλιο) αλλά και τ...') |
|||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Προσβάλλει τις ρίζες των νεαρών [[ρεβιθιά |φυτών]] μετά το φύτρωμα (Μάρτιο-Απρίλιο) αλλά και τα ανεπτυγμένα φυτά, όταν βρίσκονται στα στάδια της άνθησης και της καρποφορίας (Μάιο-Ιούνιο). Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της [[Ασθένειες ρεβιθιάς |ασθένειας]] στα νεαρά φυτά είναι η ξαφνική μάρανση. | + | Προσβάλλει τις [[βοτανικά χαρακτηριστικά ρεβιθιάς |ρίζες]] των νεαρών [[ρεβιθιά |φυτών]] μετά το φύτρωμα (Μάρτιο-Απρίλιο) αλλά και τα ανεπτυγμένα φυτά, όταν βρίσκονται στα στάδια της άνθησης και της καρποφορίας (Μάιο-Ιούνιο). Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της [[Ασθένειες ρεβιθιάς |ασθένειας]] στα νεαρά φυτά είναι η ξαφνική μάρανση. |
Όταν τα φυτά προσβληθούν στα στάδια της άνθησης και της καρποφορίας παρουσιάζουν ξαφνική χλώρωση, πτώση των φύλλων και ανθέων και σε διάστημα 2-3 ημερών ξηραίνονται. Τα κιτρινισμένα φυτά εμφανίζονται σποραδικά στην [[καλλιέργεια ρεβιθιάς |καλλιέργεια]]. Οι ρίζες εσωτερικά εμφανίζουν καφέ χρωματισμό. Η ασθένεια μεταφέρεται με τους σπόρους. | Όταν τα φυτά προσβληθούν στα στάδια της άνθησης και της καρποφορίας παρουσιάζουν ξαφνική χλώρωση, πτώση των φύλλων και ανθέων και σε διάστημα 2-3 ημερών ξηραίνονται. Τα κιτρινισμένα φυτά εμφανίζονται σποραδικά στην [[καλλιέργεια ρεβιθιάς |καλλιέργεια]]. Οι ρίζες εσωτερικά εμφανίζουν καφέ χρωματισμό. Η ασθένεια μεταφέρεται με τους σπόρους. |
Τελευταία αναθεώρηση της 11:00, 20 Σεπτεμβρίου 2013
Προσβάλλει τις ρίζες των νεαρών φυτών μετά το φύτρωμα (Μάρτιο-Απρίλιο) αλλά και τα ανεπτυγμένα φυτά, όταν βρίσκονται στα στάδια της άνθησης και της καρποφορίας (Μάιο-Ιούνιο). Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας στα νεαρά φυτά είναι η ξαφνική μάρανση.
Όταν τα φυτά προσβληθούν στα στάδια της άνθησης και της καρποφορίας παρουσιάζουν ξαφνική χλώρωση, πτώση των φύλλων και ανθέων και σε διάστημα 2-3 ημερών ξηραίνονται. Τα κιτρινισμένα φυτά εμφανίζονται σποραδικά στην καλλιέργεια. Οι ρίζες εσωτερικά εμφανίζουν καφέ χρωματισμό. Η ασθένεια μεταφέρεται με τους σπόρους.
Για την αντιμετώπιση της ασθένειας πρέπει να χρησιμοποιείται υγιής σπόρος, ανθεκτικές ποικιλίες, να γίνεται αμειψισπορά με σιτηρά καθώς επίσης να γίνεται πρώιμη ανοιξιάτικη σπορά, κ.ά.