Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Βίκος προϊόν"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | [[κατάσταση δημοσίευσης:: | + | {{{top_heading|==}}}Χορτοδοτική καλλιέργεια{{{top_heading|==}}} |
+ | |||
+ | Οι αποδόσεις επηρεάζονται σημαντικά από την καλλιεργούμενη [[ποικιλίες βίκου |ποικιλία]], την εφαρμοζόμενη [[καλλιέργεια βίκου |καλλιεργητική τεχνική]] και από εδαφοκλιματικούς παράγοντες όπως τη θερμοκρασία, το ύψος και την κατανομή των βροχοπτώσεων, τη γονιμότητα, τη μηχανική σύσταση και το pH του [[τύποι εδαφών |εδάφους]]. Για το λόγο αυτό οι αποδόσεις που αναφέρονται στη βιβλιογραφία κυμαίνονται σε ευρέα όρια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση απόδοση του [[βίκος φυτό |βίκου]] στη χώρα μας το 1998 ήταν 353 kg σανού/στρ. Αποτέλεσμα του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών αναφέρουν αποδόσεις 500 kg σανού/στρ., οι οποίες με τη χρησιμοποίηση της κατάλληλης ποικιλίας σε ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι δυνατόν να φθάσουν τα 1000 kg σανού/στρ. Στο αγρόκτημα του Α.Π.Θ. οι αποδόσεις μείγματος βίκου-[[κριθάρι φυτό |κριθής]] για ενσίρωση κυμαίνονται από 2.500 έως 3.000 kg/στρ. ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε χρονιάς. | ||
+ | |||
+ | Η χημική σύσταση του σανού ποικίλει ανάλογα με την ηλικία κοπής των φυτών, την ποικιλία, τις συνθήκες ανάπτυξης και τους χειρισμούς κατά την κοπή και την αποξήρανση. Ο βίκος αποτελεί αξιόλογη πηγή πρωτεΐνης, ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων για τα ζώα. Οι Caballeto κ.ά. αναφέρουν ότι βίκος στο στάδιο μέσης ξηράς ουσίας σπόρων 30% είχε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 19,3% και πεπτικότητα ξηράς ουσίας 63,4%, ενώ στο στάδιο ξηράς ουσίας σπόρων 60% οι τιμές ήταν 16,7% και 59,1% αντίστοιχα. Γενικά η θρεπτική αξία καλής ποιότητας σανού βίκου (με διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους των φύλλων) είναι παρόμοια με εκείνη της [[μηδική προϊόν |μηδικής]] και του [[τριφύλλι προϊόν |τριφυλλιού]]. | ||
+ | |||
+ | <ref name="Σιτηρά και ψυχανθή"/> | ||
+ | |||
+ | ==Σχετικές σελίδες== | ||
+ | * | ||
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | |||
+ | <references> | ||
+ | |||
+ | <ref name="Σιτηρά και ψυχανθή"> "Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή", Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.</ref> | ||
+ | |||
+ | </references> | ||
+ | |||
+ | [[Category:Προϊόν ψυχανθούς φυτού]] | ||
+ | [[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]] | ||
+ | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | ||
+ | [[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::10| ]] | ||
+ | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση αγροτικών προμηθειών::30| ]] | ||
+ | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] | ||
+ | [[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] | ||
+ | [[παράγεται από::Βίκος φυτόό| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | ||
__NOTOC__ | __NOTOC__ |
Αναθεώρηση της 11:50, 14 Οκτωβρίου 2013
Χορτοδοτική καλλιέργεια
Οι αποδόσεις επηρεάζονται σημαντικά από την καλλιεργούμενη ποικιλία, την εφαρμοζόμενη καλλιεργητική τεχνική και από εδαφοκλιματικούς παράγοντες όπως τη θερμοκρασία, το ύψος και την κατανομή των βροχοπτώσεων, τη γονιμότητα, τη μηχανική σύσταση και το pH του εδάφους. Για το λόγο αυτό οι αποδόσεις που αναφέρονται στη βιβλιογραφία κυμαίνονται σε ευρέα όρια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση απόδοση του βίκου στη χώρα μας το 1998 ήταν 353 kg σανού/στρ. Αποτέλεσμα του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών αναφέρουν αποδόσεις 500 kg σανού/στρ., οι οποίες με τη χρησιμοποίηση της κατάλληλης ποικιλίας σε ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι δυνατόν να φθάσουν τα 1000 kg σανού/στρ. Στο αγρόκτημα του Α.Π.Θ. οι αποδόσεις μείγματος βίκου-κριθής για ενσίρωση κυμαίνονται από 2.500 έως 3.000 kg/στρ. ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε χρονιάς.
Η χημική σύσταση του σανού ποικίλει ανάλογα με την ηλικία κοπής των φυτών, την ποικιλία, τις συνθήκες ανάπτυξης και τους χειρισμούς κατά την κοπή και την αποξήρανση. Ο βίκος αποτελεί αξιόλογη πηγή πρωτεΐνης, ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων για τα ζώα. Οι Caballeto κ.ά. αναφέρουν ότι βίκος στο στάδιο μέσης ξηράς ουσίας σπόρων 30% είχε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 19,3% και πεπτικότητα ξηράς ουσίας 63,4%, ενώ στο στάδιο ξηράς ουσίας σπόρων 60% οι τιμές ήταν 16,7% και 59,1% αντίστοιχα. Γενικά η θρεπτική αξία καλής ποιότητας σανού βίκου (με διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους των φύλλων) είναι παρόμοια με εκείνη της μηδικής και του τριφυλλιού.
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ "Ειδική γεωργία, Σιτηρά και ψυχανθή", Δέσποινα Παπακώστα-Τασοπούλου, Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.