Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αιγοπρόβειο γάλα"
Γραμμή 8: | Γραμμή 8: | ||
{{{top_heading|==}}}[[Διατροφική αξία κατσικίσιου γάλακτος]]{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}[[Διατροφική αξία κατσικίσιου γάλακτος]]{{{top_heading|==}}} | ||
− | |||
− | |||
[[Category:Γάλα]] | [[Category:Γάλα]] |
Αναθεώρηση της 14:07, 30 Οκτωβρίου 2013
Η μεγάλη οικονομική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας έγκειται στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ποικίλων προϊόντων (1,1 εκατ. τόν. γάλακτος, 130-135 χιλ. τόν. κρέατος, μαλλιού και δέρματος) και στη στήριξή της κυρίως σε άφθονους και φθηνούς φυσικούς πόρους (κυρίως βοσκότοπους) μικρών συνήθως δυνατοτήτων για εναλλακτική αξιοποίηση. Υπολογίζεται ότι τα αιγοπρόβατα χρησιμοποιούν περίπου 10,5 εκατ. τόνους ξηρής βοσκήσιμης ύλης που παράγεται ετησίως στους φυσικούς βοσκότοπους της χώρας.
Όλες οι ελληνικές φυλές προβάτων έχουν κύρια κατεύθυνση τη γαλακτοπαραγωγή. Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη αναλογία ενήλικων θηλυκών αρμεγόμενων ζώων (προβατίνες και αίγες) που φθάνει περίπου στο 90% του συνολικού πληθυσμού των ζώων. Η μεγαλύτερη ποσότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων (φέτα, κασέρι) σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και οικογενειακές επιχειρήσεις. Το υπόλοιπο αξιοποιείται σε διάφορα άλλα παραδοσιακά προϊόντα (γιαούρτι).
Το γάλα κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα ζωικά και φυτικά τρόφιμα διότι είναι η αποκλειστική τροφή, για τον άνθρωπο αλλά και για τα θηλαστικά ζώα, κατά το πρώτο στάδιο της ζωής τους. Από αυτό συμπεραίνεται ότι το γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας νέος οργανισμός για να αναπτυχθεί και ιδιαίτερα, επάρκεια πρωτεϊνών και αλάτων.