Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Shamouti"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
Γραμμή 9: Γραμμή 9:
  
  
[[είναι ποικιλία της::Εσπεριδοειδή| ]]
+
[[είναι ποικιλία της::Πορτοκαλιά| ]]
[[Category:Εσπεριδοειδή]]
+
[[Category:Πορτοκαλιά]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 14:36, 12 Αυγούστου 2013

Shamouti

Ο καρπός της έχει μέσο έως μεγάλο μέγεθος, σχήμα ωοειδές έως ελλειψοειδές και καλοχρωματισμένος κάτω από ευνοϊκές συνθήκες. Ο φλοιός είναι παχύς, σκληρός, δερματώδης και σχετικά λείος. Η σάρκα είναι συνεκτική, τρυφερή, χυμώδης, γλυκιά και αρωματική σε γεύση. Ο φλοιός του καρπού και τα καρπόφυλλα αποχωρίζονται εύκολα. Ο καρπός συντηρείται πάρα πολύ καλά, αντέχει στις μεταφορές, αλλά δεν επεξεργάζεται καλά.

Σαν δέντρο είναι μετρίως ζωηρή, ορθόκλαδη, με χαρακτηριστική εμφάνιση, χωρίς αγκάθια και με φύλλα μεγάλα, πλατιά, με μικρούς μίσχους στενώς πτερυγωτούς. Σε υποκείμενο γλυκολιμεττίας αποκτά κάποιο νανισμό, πιθανώς, λόγω προσβολής από την ίωση xyloporosis, αλλά καρποφορεί κανονικά και δίνει ψηλές παραγωγές.

Η ποικιλία Shamouti είναι ευαίσθητη στη θερμοκρασία και την ξηρασία την περίοδο της ανθοφορίας, όπως και οι ομφαλοφόρες ποικιλίες, γι' αυτό περιορίστηκε σε περιοχές, που προσαρμόζεται εύκολα. Σε πολύ ζεστές και ξηρές περιοχές η παραγωγή είναι μικρή και οι καρποί είναι ανεπιθύμητα μεγάλοι και τραχείς. Η καλλιέργειά της έχει περιοριστεί, πιθανώς λόγω υποκειμένου και κλιματολογικών συνθηκών, στις ανατολικές μεσογειακές περιοχές, που θεωρούνται ευνοϊκές γαι την εμπορική της καλλιέργεια.