Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εισαγωγή-Γενικές αρχές υγιεινής των ζώων"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
Το [[κατάλογος ζώων |ζώο]] είναι ζωντανός οργανισμός, ο οποίος για να λειτουργήσει φυσιολογικά και να έχει καλές αποδόσεις, όπως σε κρέας, γάλα, εργασία κ.λπ., απαιτεί να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι οι παρακάτω:
 
Το [[κατάλογος ζώων |ζώο]] είναι ζωντανός οργανισμός, ο οποίος για να λειτουργήσει φυσιολογικά και να έχει καλές αποδόσεις, όπως σε κρέας, γάλα, εργασία κ.λπ., απαιτεί να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι οι παρακάτω:
  
*<span style="font-weight:bold;">Η διατροφή</span> του πρώτα πρώτα πρέπει να είναι σωστή. Το σιτηρέσιό του να είναι ισορροπημένο, δηλαδή η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανό΄ργανα στοιχεία, βιταμίνες και ξηρή ουσία να είναι εκείνη που ταιριάζει σε κάθε είδος και κάθε κατηγορία ζώων. Το <span style="font-weight:bold;">νερό</span> να υπάρχει σε επάρκεια και να είναι καθαρό και η θερμοκρασία του κατάλληλη, δροσερό το καλοκαίρι κι όχι πολύ ψυχρό το χειμώνα.
+
*<span style="font-weight:bold;">Η διατροφή</span> του πρώτα πρώτα πρέπει να είναι σωστή. Το σιτηρέσιό του να είναι ισορροπημένο, δηλαδή η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες και ξηρή ουσία να είναι εκείνη που ταιριάζει σε κάθε είδος και κάθε κατηγορία ζώων. Το <span style="font-weight:bold;">νερό</span> να υπάρχει σε επάρκεια και να είναι καθαρό και η θερμοκρασία του κατάλληλη, δροσερό το καλοκαίρι κι όχι πολύ ψυχρό το χειμώνα.
*<span style="font-weight:bold;">Η άσκηση του σώματος</span>
+
*<span style="font-weight:bold;">Η άσκηση του σώματος</span> είναι απαραίτητ για την ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού. Όλα τα ζώα πρέπει να βγαίνουν καθημερινά έξω έστω και για λίγες ώρες για να εξασφαλίζεται μια υποτυπώδης άσκηση.
 +
*<span style="font-weight:bold;">Ο στάβλος</span> να διατηρείται όσο το δυνατό καθαρός<ref name="Υγιεινή αγροτικών ζώων"/>. Ο καθαρισμός του να γίνεται τακτικά, καθώς και η αλλαγή της στρωμνής. Το ακάθαρτο περιβάλλον στο στάβλο ευνοεί τις μολύνσεις των ζώων τόσο από κοινούς μικροοργανισμούς όσο και από ειδικούς, οι οποίοι προκαλούν μεταδοτικά [[Ασθένειες ζώων |νοσήματα]], ενώ επίσης ευνοείται η μόλυνση και η εξάπλωση των παρασιτώσεων, εσωτερικκών και εξωτερικών.
 +
*<span style="font-weight:bold;">Ο εξαερισμός του στάβλου</span> πρέπει να είναι επαρκής για την ανανέωση του ατμοσφαιρικού αέρα. Να έχει προβλεφθεί ο τρόπος εξαερισμού, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ρεύματα αέρα.
  
<ref name="Υγιεινή αγροτικών ζώων"/>
 
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==

Αναθεώρηση της 09:03, 18 Ιουλίου 2014

Το ζώο είναι ζωντανός οργανισμός, ο οποίος για να λειτουργήσει φυσιολογικά και να έχει καλές αποδόσεις, όπως σε κρέας, γάλα, εργασία κ.λπ., απαιτεί να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Η διατροφή του πρώτα πρώτα πρέπει να είναι σωστή. Το σιτηρέσιό του να είναι ισορροπημένο, δηλαδή η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες και ξηρή ουσία να είναι εκείνη που ταιριάζει σε κάθε είδος και κάθε κατηγορία ζώων. Το νερό να υπάρχει σε επάρκεια και να είναι καθαρό και η θερμοκρασία του κατάλληλη, δροσερό το καλοκαίρι κι όχι πολύ ψυχρό το χειμώνα.
  • Η άσκηση του σώματος είναι απαραίτητ για την ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού. Όλα τα ζώα πρέπει να βγαίνουν καθημερινά έξω έστω και για λίγες ώρες για να εξασφαλίζεται μια υποτυπώδης άσκηση.
  • Ο στάβλος να διατηρείται όσο το δυνατό καθαρός[1]. Ο καθαρισμός του να γίνεται τακτικά, καθώς και η αλλαγή της στρωμνής. Το ακάθαρτο περιβάλλον στο στάβλο ευνοεί τις μολύνσεις των ζώων τόσο από κοινούς μικροοργανισμούς όσο και από ειδικούς, οι οποίοι προκαλούν μεταδοτικά νοσήματα, ενώ επίσης ευνοείται η μόλυνση και η εξάπλωση των παρασιτώσεων, εσωτερικκών και εξωτερικών.
  • Ο εξαερισμός του στάβλου πρέπει να είναι επαρκής για την ανανέωση του ατμοσφαιρικού αέρα. Να έχει προβλεφθεί ο τρόπος εξαερισμού, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ρεύματα αέρα.


Βιβλιογραφία

  1. "Υγιεινή και στοιχεία παθολογίας των αγροτικών ζώων" Αποστόλου Μ. Ζαφράκα