Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Διαγνωστικά στοιχεία"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 8: Γραμμή 8:
  
 
{| class="wikitable" style="text-align: center;"
 
{| class="wikitable" style="text-align: center;"
|+<font size="+1">Εξέλιξη του ΣΒ (g) νεοσσών αναπαραγωγής αυγοπαραγωγικού τύπου συναρτήσει της ηλικίας</font>
+
|+<font size="+1">Απλές ζωοτροφές</font>
 
|-
 
|-
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Ηλικία</font>
+
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Α. Χονδροειδείς</font>
! scope="col" colspan="3" |<font size="+1">Σωματικό βάρος (g)</font>
+
 
 +
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Β. Συμπυκνωμένες</font>
 +
 
 
|-
 
|-
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">(εβδομάδες)</font>
+
|<font size="+0,5">1. Χλωρή φυτική ύλη (Χ.Φ.Υ.)</font>
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Λευκός τύπος</font>
+
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Καστανός τύπος</font>
+
|<font size="+0,5">1. Φυτικής προέλευσης</font>
 +
 
 
|-
 
|-
|1
+
|<font size="+0,3">Χλόη καλλιεργούμενων φυτών</font>
|70
+
|<font size="+0,3">Δημητριακοί καρποί</font>
|90
+
 
|-
 
|-
|3
+
|Μηδικής
|170
+
|Αραβοσίτου, Σίτου, Κριθής
|200
+
|-
 +
|Τριφυλλιού
 +
|Βρώμης, Σόργου, Ρυζιού
 +
|-
 +
|Βίκου
 +
|Σίκαλης, Τριτικάλε
 +
|-
 +
|Αραβοσίτου
 +
|<font size="+0,3">Σπέρματα</font>
 +
|-
 +
|Σόργου
 +
|Σόγιας, Βίκου, Κουκιών
 +
|-
 +
|Κριθής
 +
|Βαμβακιού, Λούπινων κ.ά.
 +
|-
 +
|Βρώμης
 +
|<font size="+0,3">Υποπροϊόντα αλευροποιίας
 +
|-
 +
|<font size="+0,3">Χλόη λειμώνων</font>
 +
|<font size="+0,3">Υποπροϊόντα αμυλοποιίας</font>
 +
|-
 +
|Τεχνητών λειμώνων
 +
|<font size="+0,3">Υποπροϊόντα οινοπνευματοποιίας</font>
 +
|-
 +
|Φυσικών λειμώνων
 +
|<font size="+0,3">Υποπροϊόντα σπορελαιουργίας</font>
 +
|-
 +
|<font size="+0,3">Φύλλα τεύτλων</font>
 +
|<font size="+0,3">Υποπροϊόντα σακχαροποιίας</font>
 +
|-
 +
|<font size="+0,3">Τεύτλα</font>
 +
|<font size="+0,3">Υποπροϊόντα χυμοποιίας</font>
 +
|-
 +
|<font size="+0,3">Γεώμηλα (πατάτες)</font>
 +
|<font size="+0,5">2.Ζωικής προέλευσης</font>
 +
|-
 +
|<font size="+0,3">Καρποί δένδρων και κηπευτικών</font>
 +
|Γάλα και υποπροϊόντα του
 +
|-
 +
|<font size="+0,3">Φύλλα και κλαδιά θάμνων και δένδρων</font>
 +
|Κρεατάλευρα, οστεοκρεατάλευρα, πτηνάλευρα κ.ά.
 +
|-
 +
|<font size="+0,5">2. Προϊόντα συντήρησης Χ.Φ.Υ.</font>
 +
|Ιχθυάλευρα
 +
|-
 +
|Προϊόντα ξήρανσης
 +
|<font size="+0,5">3. Ανόργανης προέλευσης</font>
 +
|-
 +
|Φυσικής (σανοί-χόρτα)
 +
|Άλατα φυσικής προέλευσης
 +
|-
 +
|Τεχνητής
 +
|Τεχνητά άλατα
 +
|-
 +
|Ενσιρώματα
 +
|-
 +
|<font size="+0,5">3. Υποπροϊόντα αλωνισμού</font>
 +
|<font size="+0,5">4. Προϊόντα βιομηχανικής σύνθεσης</font>
 +
|-
 +
|Άχυρα
 +
|<font size="+0,5">5. Προϊόντα βιοτεχνολογίας</font>
 +
|-
 +
|Καρπόφυλλα
 
|-
 
|-
 
|}
 
|}
 
 
{{{top_heading|==}}}Καρδιακοί τόνοι και σφυγμός{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Καρδιακοί τόνοι και σφυγμός{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Αναπνοή{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Αναπνοή{{{top_heading|==}}}

Αναθεώρηση της 12:18, 5 Αυγούστου 2014

Για την περιγραφή, τη μελέτη και προπαντός τη διάγνωση των νόσων [1] απαιτείται η γνώση ορισμένων στοιχείων των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού των ζώων. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στη θερμοκρασδία του σώματος, τους καρδιακούς τόνους και το σφυγμό, τη συχνότητα της αναπνοής, τους βλεννογόνους, το αίμα, τα κόπρανα, τα ούρα κ.λπ.

Θερμοκρασία του σώματος

Η θερμοκρασία του σώματος για κάθε είδος ζώου κυμαίνεται μέσα σε ορισμένα φυσιολογικά όρια και ρυθμίζεται κατάλληλα από έναν ειδικό μηχανισμό. Στην περίπτωση χαμηλής θερμοκρασίας στο περιβάλλον η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος των ζώων γίνεται με την κατάλληλη ενέργεια του ορμονικού συστήματος και κυρίως της υπόφυσης και των επινεφριδίων με την έκκριση από αυτά της αδρεναλίνης. Στην υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζεται σε φυσιολογικά όρια με την αγγειοδιαστολή, με την εφίδρωση και σε ορισμένα ζώα, όπως στο πρόβατο και το σκύλο, με την ταχύπνοια, κατά την οποία αποβάλλεται σημαντική ποσότητα υδρατμών.

Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος των κατοικιδίων ζώων, που παίρνεται στο απευθυσμένο έντερο, σε βαθμούς Κελσίου (oC) έχει ως εξής:

Απλές ζωοτροφές
Α. Χονδροειδείς Β. Συμπυκνωμένες
1. Χλωρή φυτική ύλη (Χ.Φ.Υ.) 1. Φυτικής προέλευσης
Χλόη καλλιεργούμενων φυτών Δημητριακοί καρποί
Μηδικής Αραβοσίτου, Σίτου, Κριθής
Τριφυλλιού Βρώμης, Σόργου, Ρυζιού
Βίκου Σίκαλης, Τριτικάλε
Αραβοσίτου Σπέρματα
Σόργου Σόγιας, Βίκου, Κουκιών
Κριθής Βαμβακιού, Λούπινων κ.ά.
Βρώμης Υποπροϊόντα αλευροποιίας
Χλόη λειμώνων Υποπροϊόντα αμυλοποιίας
Τεχνητών λειμώνων Υποπροϊόντα οινοπνευματοποιίας
Φυσικών λειμώνων Υποπροϊόντα σπορελαιουργίας
Φύλλα τεύτλων Υποπροϊόντα σακχαροποιίας
Τεύτλα Υποπροϊόντα χυμοποιίας
Γεώμηλα (πατάτες) 2.Ζωικής προέλευσης
Καρποί δένδρων και κηπευτικών Γάλα και υποπροϊόντα του
Φύλλα και κλαδιά θάμνων και δένδρων Κρεατάλευρα, οστεοκρεατάλευρα, πτηνάλευρα κ.ά.
2. Προϊόντα συντήρησης Χ.Φ.Υ. Ιχθυάλευρα
Προϊόντα ξήρανσης 3. Ανόργανης προέλευσης
Φυσικής (σανοί-χόρτα) Άλατα φυσικής προέλευσης
Τεχνητής Τεχνητά άλατα
Ενσιρώματα
3. Υποπροϊόντα αλωνισμού 4. Προϊόντα βιομηχανικής σύνθεσης
Άχυρα 5. Προϊόντα βιοτεχνολογίας
Καρπόφυλλα

Καρδιακοί τόνοι και σφυγμός

Αναπνοή

Βλεννογόνοι

Το αίμα

Τα κόπρανα

Τα ούρα

Βιβλιογραφία

  1. "Υγιεινή και στοιχεία παθολογίας των αγροτικών ζώων" Αποστόλου Μ. Ζαφράκα