Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καλλιέργεια μύρτιλου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
{{{top_heading|==}}}Φύτευση Μύρτιλου{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Φύτευση Μύρτιλου{{{top_heading|==}}}
Τα μύρτιλα φυτεύονται χειμώνα, άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού. Αφού προμηθευτούμε από το φυτώριο ένα ή περισσότερα φυτά της επιθυμητής ποικιλίας, επιλέγουμε στον κήπο μας μια θέση με αρκετή ηλιοφάνεια και ανοίγουμε ένα λάκκο 40x40 εκ., που να απέχει τουλάχιστον 2μ. από άλλα φυτά. Γεμίζουμε το λάκκο με τύρφη προκειμένου να μειωθεί το pH του εδάφους και προσθέτουμε 100-200 γρ. από κάποιο λίπασμα του τύπου 20-10-10 ή κάποιο βιολογικό με παρόμοια σύσταση. Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο του λάκκου, συμπληρώνουμε με το μείγμα φύτευσης που δημιουργήσαμε (3 μέρη τύρφη, 1 φυτόχωμα ή χώμα από τον κήπο μας) και πιέζουμε ελαφρώς το χώμα. Ταυτόχρονα, βάζουμε και έναν πάσσαλο για τη στήριξη του φυτού και ποτίζουμε με άφθονο νερό.  Στη συνέχεια καλύπτουμε το έδαφος γύρω από το φυτό με κάποιο οργανικό υλικό, όπως τύρφη ή πριονίδι που βοηθούν στη συγκράτηση της υγρασίας, προστατεύουν το ριζικό σύστημα του φυτού, εμποδίζουν την εμφάνιση αγριόχορτων και βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους. Για φύτευση σε γλάστρα ύψους 40-50 εκ. επιλέγουμε κάποια ποικιλία μικρής ανάπτυξης, όπως είναι η Τοπ Χατ.<ref name="Καλλιέργειες μύρτιλου"/>
+
Τα [Μύρτιλο|μύρτιλα] φυτεύονται χειμώνα, άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού. Αφού προμηθευτούμε από το φυτώριο ένα ή περισσότερα φυτά της επιθυμητής ποικιλίας, επιλέγουμε στον κήπο μας μια θέση με αρκετή ηλιοφάνεια και ανοίγουμε ένα λάκκο 40x40 εκ., που να απέχει τουλάχιστον 2μ. από άλλα φυτά. Γεμίζουμε το λάκκο με τύρφη προκειμένου να μειωθεί το pH του εδάφους και προσθέτουμε 100-200 γρ. από κάποιο λίπασμα του τύπου 20-10-10 ή κάποιο βιολογικό με παρόμοια σύσταση. Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο του λάκκου, συμπληρώνουμε με το μείγμα φύτευσης που δημιουργήσαμε (3 μέρη τύρφη, 1 φυτόχωμα ή χώμα από τον κήπο μας) και πιέζουμε ελαφρώς το χώμα. Ταυτόχρονα, βάζουμε και έναν πάσσαλο για τη στήριξη του φυτού και ποτίζουμε με άφθονο νερό.  Στη συνέχεια καλύπτουμε το έδαφος γύρω από το φυτό με κάποιο οργανικό υλικό, όπως τύρφη ή πριονίδι που βοηθούν στη συγκράτηση της υγρασίας, προστατεύουν το ριζικό σύστημα του φυτού, εμποδίζουν την εμφάνιση αγριόχορτων και βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους. Για φύτευση σε γλάστρα ύψους 40-50 εκ. επιλέγουμε κάποια ποικιλία μικρής ανάπτυξης, όπως είναι η Τοπ Χατ.<ref name="Καλλιέργειες μύρτιλου"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Κλάδεμα Μύρτιλου{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Κλάδεμα Μύρτιλου{{{top_heading|==}}}
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
  
 
{{{top_heading|==}}}Συγκομιδή Μύρτιλου{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Συγκομιδή Μύρτιλου{{{top_heading|==}}}
Τα μύρτιλα ωριμάζουν από Μάιο έως Σεπτέμβριο, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή, και μπορούν να συγκομιστούν όταν αποκτήσουν το χαρακτηριστικό μπλε-μοβ χρώμα. Η συλλογή των καρπών γίνεται κυρίως με τα χέρια και σταδιακά, καθώς δεν ωριμάζουν όλα τα μύρτιλα ταυτόχρονα.<ref name="Καλλιέργειες μύρτιλου"/>
+
Τα [Μύρτιλο|μύρτιλα] ωριμάζουν από Μάιο έως Σεπτέμβριο, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή, και μπορούν να συγκομιστούν όταν αποκτήσουν το χαρακτηριστικό μπλε-μοβ χρώμα. Η συλλογή των καρπών γίνεται κυρίως με τα χέρια και σταδιακά, καθώς δεν ωριμάζουν όλα τα μύρτιλα ταυτόχρονα.<ref name="Καλλιέργειες μύρτιλου"/>
  
  

Αναθεώρηση της 14:08, 23 Μαρτίου 2015

Φύτευση Μύρτιλου

Τα [Μύρτιλο|μύρτιλα] φυτεύονται χειμώνα, άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού. Αφού προμηθευτούμε από το φυτώριο ένα ή περισσότερα φυτά της επιθυμητής ποικιλίας, επιλέγουμε στον κήπο μας μια θέση με αρκετή ηλιοφάνεια και ανοίγουμε ένα λάκκο 40x40 εκ., που να απέχει τουλάχιστον 2μ. από άλλα φυτά. Γεμίζουμε το λάκκο με τύρφη προκειμένου να μειωθεί το pH του εδάφους και προσθέτουμε 100-200 γρ. από κάποιο λίπασμα του τύπου 20-10-10 ή κάποιο βιολογικό με παρόμοια σύσταση. Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο του λάκκου, συμπληρώνουμε με το μείγμα φύτευσης που δημιουργήσαμε (3 μέρη τύρφη, 1 φυτόχωμα ή χώμα από τον κήπο μας) και πιέζουμε ελαφρώς το χώμα. Ταυτόχρονα, βάζουμε και έναν πάσσαλο για τη στήριξη του φυτού και ποτίζουμε με άφθονο νερό. Στη συνέχεια καλύπτουμε το έδαφος γύρω από το φυτό με κάποιο οργανικό υλικό, όπως τύρφη ή πριονίδι που βοηθούν στη συγκράτηση της υγρασίας, προστατεύουν το ριζικό σύστημα του φυτού, εμποδίζουν την εμφάνιση αγριόχορτων και βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους. Για φύτευση σε γλάστρα ύψους 40-50 εκ. επιλέγουμε κάποια ποικιλία μικρής ανάπτυξης, όπως είναι η Τοπ Χατ.[1]

Κλάδεμα Μύρτιλου

Μέχρι τα φυτά μας να φτάσουν σε ηλικία 4-5 ετών, δεν χρειάζονται κλάδεμα. Μετά το πέμπτο έτος, από Νοέμβριο έως Μάρτιο, φροντίζουμε με ελαφρύ κλάδεμα να αραιώσουμε την κόμη του φυτού, αφαιρώντας τα ξερά ή ασθενή κλαδιά καθώς και τους παλαιότερους κλάδους, που δεν είναι πλέον παραγωγικοί.[1]

Λίπανση Μύρτιλου

Για καλή ανάπτυξη των φυτών και ικανοποιητική παραγωγή καρπών χορηγούμε κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης 100-200 γρ. ανά φυτό από κάποιο βιολογικό λίπασμα του τύπου 20-10-10. Είναι σημαντικό το λίπασμα να έχει χαμηλό pH και να μην περιέχει ασβέστιο, για να μην έχουμε προβλήματα με την αύξηση του pH του εδάφους. Η χρήση επίσης κάποιου λιπάσματος που περιέχει Ενεργούς Μικροοργανισμούς (ΕΜ) συντελεί στην ανάπτυξη υγιών φυτών με πλούσιο φύλλωμα, μεγάλη ανθοφορία και καρποφορία.[1]

Άρδευση Μύρτιλου

Το μύρτιλο έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο, καθώς λόγω του λεπτού και επιφανειακού ριζικού του συστήματος δεν αντέχει καθόλου την ξηρασία. Χρειάζεται επομένως τακτικό πότισμα, περίπου μια φορά την εβδομάδα, ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Ταυτόχρονα πρέπει να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα, ιδιαίτερα αν το έδαφος δεν στραγγίζει καλά και κυρίως κατά την περίοδο ωρίμανσης των καρπών, από Μάιο έως Σεπτέμβριο, ανάλογα με την ποικιλία. [1]

Συγκομιδή Μύρτιλου

Τα [Μύρτιλο|μύρτιλα] ωριμάζουν από Μάιο έως Σεπτέμβριο, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή, και μπορούν να συγκομιστούν όταν αποκτήσουν το χαρακτηριστικό μπλε-μοβ χρώμα. Η συλλογή των καρπών γίνεται κυρίως με τα χέρια και σταδιακά, καθώς δεν ωριμάζουν όλα τα μύρτιλα ταυτόχρονα.[1]



Σχετικές σελίδες


Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Κτήμα & κήπος: Eρασιτεχνική Κηποτεχνία-Γεωργία-Κτηνοτροφία", Τεύχος 15, Ιούνιος 2014, σελ. 38-39.