Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Φυλή Σκοπέλου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]]
 +
[[Category:Αίγα]]

Αναθεώρηση της 12:56, 13 Αυγούστου 2013

Φυλή Σκοπέλου

Η Αίγα Σκοπέλου εκτρέφεται στα νησιά Σκόπελος, Αλόννησος, Σκιάθος, στο Νότιο Πήλιο και σε ορισμένες περιοχές του νομού Μαγνησίας. Στην επαρχεία Σκοπέλου ο συνολικός αριθμός των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με την αιγοτροφία είναι γύρω στους 60 με συνολικό αριθμό εκτρεφόμενων γιδιών 11.000 περίπου. Τα παλιότερα χρόνια ο αριθμός των ζώων και των κτηνοτρόφων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον σημερινό, στην Αλόννησο για παράδειγμα οι παραγωγοί έφταναν τους 100, ενώ το νούμερο των εκτρεφόμενων ζώων ξεπερνούσε τις 40.000. Όσον αφορά στην καταγωγή της δεν υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές, πιθανόν να προέκυψε από τη διασταύρωση με την άγρια αίγα που εκτρέφεται στη νήσο Γιούρα, κοντά στην Αλόννησο.

Η Αίγα Σκοπέλου είναι μεγαλόσωμο ζώο, το μέσο βάρος των ενήλικων αρσενικών είναι 70-75 kg περίπου, ενώ εκείνο των ενήλικων θηλυκών είναι 56-60 kg περίπου. Το σώμα της καλύπτεται από κοντό και λείο τρίχωμα όπου κυριαρχεί το ερυθρόφαιο χρώμα με λευκές ή όχι κηλίδες. Το σχήμα της κεφαλής είναι τριγωνικό με ευθείες γραμμές και το μεγαλύτερο ποσοστό φέρει κέρατα σπαθοειδή και ελαφρώς ελικοειδή, τα αυτιά της είναι μικρά και όρθια. Έχει σώμα ογκώδες, με ισχυρά άκρα. Ο μαστός είναι κανονικός, διχαλωτός, σφιχτά δεμένος με τους κοιλιακούς μύες (μήκος θηλής: 3,9 cm). Το ύψος του ακρωμίου τους φτάνει τα 68cm και το μήκος του σώματος τα 87cm. Το μήκος της ουράς είναι 14cm ενώ το πλάτος της 6cm.

Είναι ζώα πρώιμα, τα θηλυκά εμφανίζουν τον πρώτο οίστρο στον 5-6 μήνα αλλά οι συζεύξεις αρχίζουν αφού έχουν συμπληρώσει τον 7-8 μήνα (ζώων βάρος ίσο με το 65-70% των ενήλικων θηλυκών). Τα αρσενικά πραγματοποιούν τις πρώτες συζεύξεις στην ηλικία των 15-16 μηνών.

Η Αίγα φυλής Σκοπέλου δίνει υψηλότερη γαλακτοπαραγωγή σε σχέση με άλλες φυλές αιγών που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης όπως Μάλτας και Jonica, ενώ δίνει χαμηλότερη γαλακτοπαραγωγή σε σχέση με άλλες φυλές αιγών που ζουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες όπως Saanen και Alpine. Η αίγα Σκοπέλου είναι ζώο με αρκετά υψηλές αποδόσεις. Οι μεγαλύτερες αποδόσεις γάλακτος παρατηρούνται στο τρίτο στάδιο γαλακτοπαραγωγής ενώ σε σχέση με την τοκετοομάδα τη μεγαλύτερη απόδοση δίνουν οι αίγες με πολύδυμο (>3) τοκετό, 435lt ακολουθούν εκείνες με δίδυμο τοκετό, 420lt και τέλος εκείνες με μονόδυμο τοκετό, 399lt σε 210 ημέρες άλμεξης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των οχειών εμφανίζεται αρχές καλοκαιριού με ποσοστό πρώιμων τοκετών 70,38% (Οκτώβριο-Δεκέμβριο) ενώ οι τοκετοί που πραγματοποιούνται μεταξύ Ιανουάριο και Απρίλιο είναι 29,62%. Οι αίγες που γεννούν μεταξύ Ιανουάριο και Απρίλιο σημειώνουν μεγαλύτερες αποδόσεις γάλακτος σε σχέση με εκείνες που γεννούν μεταξύ Οκτώβριο-Δεκέμβριο. Η πολυδυμία κυμαίνεται σε 46,59% , 51,78%, και 1,63% για μονόδυμους, δίδυμους και πολύδυμους τοκετούς. Η μέση πολυδυμία είναι της τάξεως του: 1,55%. Η ποιότητα του γάλακτος παρά τις μεγάλες αποδόσεις θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή, η χημική σύσταση είναι πολύ καλή με μέση περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεΐνες και λακτόζη της τάξεως του 5,6%, 4,5% και 4,0% αντίστοιχα.